Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Pratik Bilgiler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/pratik-bilgiler/)
-   -   Boğazkere ve Öküzgözü'nün kıymetini bilmek (http://www.hayatimdegisti.com/forum/pratik-bilgiler/93521-bogazkere-ve-okuzgozunun-kiymetini-bilmek.html)

bluemoon24 03-01-2009 03:11 PM

Boğazkere ve Öküzgözü'nün kıymetini bilmek
 




Nedim Atillanın yazısı

Elazığdaki bağbozumunda şarabın yolculuğuna ve büyüsüne tanık olduk

Bu topraklar şarabın da ilk kez üretildiği yerler… Mey Grubunun Elazığdaki fabrikasının girişinde de ‘Dünyanın en eski şarabı burada üretildi, neden en iyisi buradan üretilmesin yazıyordu. Çeşitli ülkelerdeki şarap uzmanı dostlarla tanışıp Türkiye şaraplarından söz edince, eskiden kibarca ‘burun kıvırırlardı… Sonraları ‘Boğazkere, Öküzgözü ve Kalecik Karası türlerini öğrendiler, son bir iki yıldır da Foçakarasını… Artık rahatça, ‘Anadolu şarapları bizim şarapların atasıdır diyorlar. Anadolunun güneydoğusunda yetişen Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri, Türkiyenin en kaliteli kırmızı şaraplık üzümleri… Yerli- yabancı dostlarımıza bu üzümleri şöyle tanıtıyorum: Öküzgözü, taneleri tıpkı bir öküzün gözü gibi kocaman, parlak lacivert renkli göz alıcı bir üzüm, kalın kabuklu, oldukça etli. Boğazkere ise adıyla benzeşiyor. Asla sofralık değil boğazınızı ‘keriyor yani ‘buruyor... Boğazkerenin taneleri çok küçük, salkımları sıkı sıkı, kabuğu ise son derece kalın.

Boğazkere Güneydoğuda yüzyıl başında Ermenilerin yaşadığı köylerde daha yaygınmış. Osmanlının Hıristiyan tebası dini gereği şarap içmek zorunda olduğundan, bu üzüm ağırlıklı olarak Elazığ ve Malatya köylerinde yetiştirilirmiş. Şimdi de Türk köylüleri aynı üzümden ekmek parasını çıkarıyor.

ŞARABIN BÜYÜSÜ

Mey Grubunun CEOsu Galip Yorgancıoğlu, Kayra olarak ülkemizin en önemli bağcılık ve şarapçılık merkezlerinden biri olarak Elazığdaki bağbozumuna bizi davet ettiğinde yapacağımız gezinin bu kadar da heyecanlı olacağını ummuyorduk. Şarabın yolculuğuna ve büyüsüne tanık olduk. Önce Tekelin özelleştirilmesinden alınan fabrikayı gezdik, ardından da Boğazkere ve Öküzgözü bağlarını… Elazığdaki fabrika Anadoluda Cumhuriyetin ekonomiye de önderlik etme arzusu ile kurulmuş. Özelleştirmeden alan Mey Grubu da burasını en iyi şekilde yaşatıyor, bunların ötesinde de Elazığ ve Diyarbakırın iki önemli üzümünü Boğazkere ve Öküzgözünü bize en iyi şaraplar olarak sunuyor. Mey Grubunun burada yaptığı düzenlemeler Elazığa hayat getirmiş. Doğanın verdiği zenginlik, çalışkan Anadolu insanları ve Meyin teknolojik atağı bu üzümlere ve bölgeye yeni ataklar getirmiş. Kayra şarapları, Elazığda 5 milyon litre stok kapasiteli dev bir tesise sahip.

ÜZÜMÜN KALİTESİ

Mey almadan önce Tekelin de Buzbağ adıyla pazara sürdüğü ve Türkiyedeki tüm şarap firmalarının kaliteli şaraplarının iskeletini oluşturan Öküzgözü ve Boğazkereden bugün 6 değişik şarap üretiliyor. Şarabın kaderi yüzde 70 oranında bağda belirleniyor, sıkma, saklama, fıçılamanın şarabın kalitesine katkısı sadece yüzde 30. Bu nedenle her şeyin üzümün kalitesine bağlı olduğunu gören işletmeciler ve ziraat mühendisleri Elazığ ve Diyarbakırda üreticilere sürekli eğitim veriyorlar.

‘Bağbozumu bu yıl 22 Ekime kadar devam edecek. Üzümlerin olgunlaştıktan sonra toplanması için verilecek karar anı, şarabın bundan sonraki hayatı için büyük önem taşıyor. En az üzümün kalitesi kadar kilit bir öneme sahip. Üzümler gereken olgunluğa eriştikten sonra hasat edilmezse içlerindeki şeker oranı hızla artıyor. Tabii ki üzüm olgunluğunun yüksek olması elde edilecek şarabın yapısının yoğun, gövdeli ve yıllanmaya uygun olmasını sağlıyor… Burada asit dezavantajını da unutmamak gerek.

Bağbozumu Şenlikleri Anadolunun en eski geleneklerinden biri… Bağbozumu şenliklerinde içilen içkiler kadar yenilen yemekler de önemli. Galip Yorgancıoğlu bu konuda da özenli. Elazığ ve hemen yanındaki Harputun geleneksel yemek kültürü ile tanışıyoruz. Emekli öğretmen Burhan Bey arkadaşları ile birlikte neler neler tattırmıyor ki bize… Elazığ çarşısında peşine düştüğümüz lezzetler ise başlı başına bir yazı konusu… Öğleyin tattığımız şaraplar Buzbağ Beyaz, Kırmızı ve tadına doyulmaz Buzbağ Rezerv. Daha sonra Terranın Öküzgözü, Boğazkere ve Anadolunun dünyaya iki büyük armağanı Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinden yapılmış karışık şarapları içiyoruz.

Nedim Atilla, Akşam Gazetesi / 13.10.2007

Kaynak: Şarap Günlüğü


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:20 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.