![]() |
Deniz mahsülleri ve balıkla uyumlu kırmızılar hangileridir? Balık ve deniz mahsülleri ile genellikle beyaz şaraplar öneriliyor. Bunlarla uyumlu kırmızı şaraplar hangileri? Ayrıca, Boğazkere, Cabernet Sauvignon, Shiraz gibi kuvvetli üzümlerden hoşlanıyorum. Özellikle bunlarla uyumlu deniz ürünleri var mı? Pelin Tirnova, Ankara Deniz mahsulleri ve şarap deyince akla ilk gelen beyazlar olsa da kırmızıların da deryaya açılmak için bahtları pek kapalı sayılmaz! Ancak yatsınmayacak bir gerçek deniz mahsullu yemeklerin büyük çoğunluğu için beyaz şarabın daha uygun olduğu. Özellikle kızartma, buğulama, haşlama veya çiğ gibi sade sunumlarda yüksek asiditeli, meşe görmemiş beyazlar varken kırmızı şaraplarla damağı zorlamanın gereği yok. Mesela çoğu kızartma için şaraptan çok bira veya rakı daha uygun içecekler. Kırmızılara gelince bazı balıklar ve özellikle soslu deniz mahsulü yemekleri eşleşmeye uygun. Örneğin somon Pinot Noir, Gamay, Kalecik Karası gibi hafif ve orta gövdeli kırmızılar için biçilmiş kaftan. Kırmızı şarapların tanenleri narin lezzetli, sade yemeklerin damakta hissedilmelerini güçleştirir. Püf noktası tanenleri gençken dahi üzüm cinsi sayesinde veya yapım metodu sonucu yumuşak olan veya uzun süreli yıllandırma sonucu yumuşamış kırmızıları seçmek. Daha güçlü kırmızılar için ise bol malzemeli, soslu, baharatlı deniz mahsullu yemekler uygun. İşin içine domates, mantar veya sarımsak gibi tatlar da girince eşleşme potansiyeli ve yelpazesi giderek genişlemekte. Kuvvetli kırmızılara ayak uydurabilecek deniz mahsullu yemekler arasında domates soslu fener balığı, mantarlı kırlangıç buğulama, fırında palamut, karides güveç, ançuezli pizza, ahtapot yahni gibileri sayılabilir. Tuzlamalar, lakerda, çiroz gibi mezeler de bazı güçlü kırmızılarla gidebilir. Kömür ızgarasında pişirilen veya füme yapılmış levrek, lüfer, uskumru, palamut gibi balıkların isli tatları kırmızı şaraplarla rahatlıkla eşleşebilir. Konserve ton balığı içeren salatalar ve sandviçler de bu aromatik balığının yoğun lezzeti ile kırmızıları uyum içerisinde buluşturabilirler. Baharatlı, özellikle hafif acılı deniz mahsullu yemekler ise üzümünden baharatlı aromalara sahip yoğun kırmızılarla yakışabilir. İspanyanin kültürel açıdan en zengin bölgelerinden Valencianin deniz mahsulü içeren tava pilavı Paella kırmızılarla rahatlıkla yenilebilen bir yemek. Bir diğer benzer pirinç yemeği de yine deniz mahsulü içeren Paellanın yakın akrabası Jambalaya. Kendisi New Orleans kökenli, İspanyol, Fransız ve Karayip kültürlerini buluşturan Cajun ve Creole mutfaklarından bir örnek. Aynı bölgenin bol baharatla kaplanıp kızgın tavada kızartılan ‘blackened yanı karartılmış balıkları da kuvvetli kırmızılarla bambaşka oluyor. Şarap Günlüğü sayfalarında daha önce yayınlanmış tariflerden özellikle deniz mahsulleriyle hazırlanmış börek ve kefal plaki kırmızı şaraplarla uyum sağlayabilecek yemekler. Ankarada yaşıyorsanız veya yolunuz düşerse alışılmışın dışında lezzetleri ile tanınan deniz mahsulü lokantalarından Kalburu tavsiye ederim. Ufku alabildiğine geniş menüsünü henüz keşfetmediyseniz Paella dahil olmak üzere kırmızılarla eşleşmeye aday lezzetlere bolca rastlanıyor. Kaynak: Şarap Günlüğü |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:34 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.