![]() |
Elazığda Şarapçılık Anadoluda şarapçılık 5000 yıllık bir geçmişe dayanır. İlk olarak bugünkü Ağrı, Ermenistan, Gürcistan arasındaki bölgede yapıldığı düşünülen şarap, buradan Anadoluya yayılmıştır. Anadoludan ise Fenikeli tüccarlar amforalarla taşıdıkları şarabı Ege adalarına ve Yunanistana götürürler. Tarihe baktığımızda şarap kültürünün Hititlerle başladığı kabul edilir. Geride bıraktıkları eserler, Hititlerin şarap yaptıkları konusunda günümüze ışık tutmaktadır. Bu eserlere, Alacahöyükte bulunan MÖ 3000 yılına ait altın şarap kadehi ve güğümü örnek gösterilebilir. Hitit tabletleri de bize şarabın dini rituellerdeki önemi ve günlük hayattaki yeri hakkında fikir verir. Elazığ ve çevresinde yetişen Öküzgözü üzümünün de Hitit ve Urartulardan miras kaldığı bilinmektedir. Türkiyenin iklimi bağcılık için çok elverişlidir. Karadeniz ve Doğu Anadolunun kuzey bölgesi dışında hemen hemen her yerde üzüm yetiştirilir. Özellikle Ege, Denizli, Manisa, İzmir, Tekirdağ, Edirne, Çanakkale, Nevşehir, Diyarbakır ve Elazığda bağlar önemli geçim kaynağıdır. Yıllık 4 milyona yakın üzüm üretimi yapan Türkiye, bağcılıkta dünya sıralamasında beşinci olsa da, bu üzümlerin yalnızca yüzde ikisi şarap yapımında kullanılır. Geri kalan üzümün büyük bir bölümü kuru üzüm yapımında kullanılmaktadır. Türkiyede şarap üretimi özellikle 1940lı yıllardan sonra hareketlenmiş, ancak 1960lı yıllarda bağcılıkta ciddi gerilemeler yaşanmıştır. Bir çok bağ terkedilmiş, nadide üzümler yok olmuştur. 1990 yılından sonra şarabın yeniden önem kazanmasıyla biraz daha bilinçlenilmiş, büyük şarap firmalarının da desteğiyle bağlarla yeniden ilgilenilmeye başlanmıştır. O dönemlerde Fransadan getirilen üzüm türleri çeşitli bölgelere ekilmiş, bağcılık yapan köylülere, ilaç, tohum desteği yapılmıştır. Türkiye yeni yeni şarapçılık konusunda daha bilinçli bir ülke haline gelmektedir. Önemli üzüm türlerinden biri olan Öküzgözünün yetiştirildiği Elazığ ve Malatya çevresi en önemli bölgelerden sayılmaktadır. Bugün dünyadaki uzmanlar, Anadolu şarapçılık tarihinin yapı taşlarından biri olan bu bölgede, gerçek anlamda uluslararası kalitede şarap üretiminin yapılabileceğini ve yakın gelecekte bu bölgenin çok önem kazanacağını vurgulamaktadırlar. Kaynak: Şarap Günlüğü |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:50 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.