![]() |
Hangi şarap hangi kadehte içilir? İçilecek şarabın özelliklerine göre kadehlerin muhakkak taşıması gereken özellikler var. Bunların üzerinde anlaşılmış olanlarını şöyle sıralayabiliriz. * 12-18 derece arasında içildiği için, kırmızı şarap kadehleri diğerlerinden daha büyüktür. Ve bunların ayaklı olmayan avuçta tutulan tipleri de vardır. * 6-18 derece arasında içildiği için, kadehte fazla oyalanıp ısınmasın diye beyaz şarap kadehleri daha küçüktür. * Köpüklü şaraplar için kullanılan kadehler köpüklerin akışını da göstermesi için diğerlerinden daha uzundur. Ama hacmen en küçük olanları da bunlardır. * Degüstasyon için kullanılan kadehler bütün kadehlerden daha küçük ve standarttır. * Şarabın aromalarını kadehte tutmak için şarap kadehleri genellikle ağza doğru biraz daralır. Kadehler için ortalama ölçüler ise şöyle: * Kadeh, köpüklü şaraplar için 360 ccden küçük olmalı. * Beyaz şaraplar için 300-360 cc arası idealdir. * Kırmızı şaraplar için ise en az 360 cc olması gerekir. 610-720 cc arası kadehler kaliteli kırmızı şaraplar için iyi ölçülerdir. Tadım kadehleri Institut National des Appelations d'Origine'nin tespit ettiği standart tadım kadehlerinin ölçüleri şöyledir: Toplam yükseklik: 115 mm +/- 5 Bardak yüksekliği: 100 mm +/- 2 Ayak ve sap kısmı yüksekliği: 55 mm +/- 3 Ağız kısmı çapı: 46 mm +/- 2 En geniş konveks kısım çapı: 65 mm +/- 2 Sap kısmı kalınlığı: 9 mm +/- 1 Ayak kısmı çapı: 65 mm +/- 5 Toplam kapasite: 215 ml +/- 10 Kaynak: Şarap Günlüğü |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:44 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.