![]() |
Şarap, içmeden ne kadar önce açılmalıdır? Normal kalitedeki kırmızı şaraplar ve beyaz şaraplar, beş-on dakika bekletilebilir yahut açıldıktan hemen sonra içilebilir. Ancak pek çok şarabı içmeden önce, nefes aldırmak, soluklandırmak gerekir. Kırmızı şaraptaki burukluk tadını veren tanenler, soluklandırma esnasında oksijenle temas ederek çözülür. Bu sayede şarabın meyvemsi özellikleri ve bukeleri ön plana çıkar. Özellikle yıllanmış kırmızı şarapların “kendilerine gelebilmeleri, tatlarına ulaşabilmeleri” için, yarım saat ile bir saat arasında bekletilmelidir. Bu işleme dekantasyon denir. Dekanter de denen şarap sürahilerinin kullanılması, bu sürece yardım eder. Genç kırmızı şaraplar için on dakika bekletmek yeterlidir. Açıldıktan sonra tamamı tüketilmeyecek şaraplar, dikkatlice kapatılarak serin bir yerde saklanmalıdır. Ama bu süre 1-2 günü geçmemelidir. Aksi takdirde, havadaki oksijenle temas eden şaraptaki karbondioksit, birçok kıymetli aroma maddesini de yanına alarak uçar gider. Kaynak: Şarap Günlüğü |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:17 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.