![]() |
Hangi aromalar hangi şarapta bulunur? Usta bir burnun şarapta bulabileceği kokuların sayısı çok fazladır. Şaraplardaki kokular genel kategorizasyonda bile kimyasal, topraklı, ahşapsı, karamel, fındık/ceviz, bitkisel/otsu, meyveli, baharatlı, çiçeksi, mikrobiyolojik, oksitlenmiş ve keskin olarak sıralanır. Şarap çeşitlerini de düşünürseniz bu soruya tam bir cevap vermenin güçlüğünü tahmin edebilirsiniz. Bazı kokuların adını duymak da istemeyebilirsiniz. Örneğin 40 yıl bekleyen 20.000 $lık bir şarabın at teri, pislik ve saman kokabileceğini uzun uzun dinlemek pek hoş olmayabilir. Yani pahalı şaraplar parfüm gibi güzel kokmayabilir. Değişik şaraplarda değişik aromalar keşfedebilirsiniz ama aşağıdaki örnekler size yeterince deneyim sağlayacaktır: Karadut, olgun kiraz, menekşe, ahududu aromaları Terra Öküzgözünde; Kırmızı meyvemsi aromalar Terra Öküzgözü-Boğazkerede; Kiraz, vişne, böğürtlen, karadut, kekik ve baharat aromalarına Terra Boğazkerede; Ananas, yeşil elma, citrus Terra Sultaniyede; Olgun kiraz, vişne ve böğürtlen aromaları Buzbağda; Kavun, armut, sarı elma, iğde ağacı, çam ve okaliptüs aromaları Buğuda; Orman meyve kokuları, vişne, kiraz ve olgun erik aromaları Tılsım Kırmızıda; Zengin yeşil elma ve narenciye aromaları Tılsım Beyazda; Çilek reçeli ve frambuaz Tılsım Rozede; Olgun kiraz, erik ve baharat aromaları Cumartesi Kırmızıda; Elma şekeri, sarı erik, badem ezmesi, hafif akasya aromaları Cumartesi Beyazda; Frambuaz ve kızılcık aroması Cumartesi Rozede bulunur. Kaynak: Şarap Günlüğü |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:17 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.