Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Pratik Bilgiler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/pratik-bilgiler/)
-   -   Lokantada şarap nasıl tadılır, tattırılır? (http://www.hayatimdegisti.com/forum/pratik-bilgiler/92899-lokantada-sarap-nasil-tadilir-tattirilir.html)

bluemoon24 03-01-2009 02:39 PM

Lokantada şarap nasıl tadılır, tattırılır?
 




Eğer gittiğiniz mekan şaraba hakettiği saygıyı gösteren bir mekansa şarap sunumu için özel eğitimli uzmanlar çalıştırır. İşi şarap sunmak olan bu servis elemanlarına “Sommelier” (Someliye diye okunur) denir. Sommelier diğer servis elemanlarının yapmadığı işleri yapacaktır. Mesela şarabın mantarını çıkardıktan sonra koklayacaktır. Mantarın şaraba temas eden yüzünde kötü bir koku hissederse ya da mantarda küf varsa şarabı servis etmemesi gerekir.

Şarap hassas bir içki olduğu için bazen bozulabilir, istenen kalitede olmayabilir. Bunun için servisten önce şarabın tadına bakılır. Sommelier, mesleğin özel tadım kabı “tas de vin” ile şarabın tadına bakar. Eğer sommelier yoksa garson davet sahibi beyefendinin kadehine biraz şarap koyar ki, tadına baksın ve misafirlere sunulup sunulamayacağına karar versin.

Garson sizin kadehinize de kontrol etmeniz için şarap koyduğunda önce şarabın rengine bakın, şarabı kadehte hafifçe çevirip koklayın, sonra da bir yudum alıp ağzınızda bir müddet gezdirin. Rengini, kokosunu, tadını beğendiyseniz ve yuttuktan ve ağzınızda kalan tadı da dinledikten sonra, şarabı misafirlerinize layık buluyorsanız garsona devam etmesini işaret edebilirsiniz.





Kaynak: Şarap Günlüğü


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:50 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.