![]() |
Tadımcılar neden tattıkları şarabı tükürürler? Şarap neden tükürülür? Tadımcılar her yudumu ağzılarında gezdirip çalkaladıktan sonra hepsini tükürür mü? Hakan Yiğit Tükürmenin başlıca amacı alkolün vücuda girmesini önlemektir. Son zamanların şarap ile ilgili en eğlenceli filmi Sidewaysde unutulmaz bir sahne vardır. Ziyaret ettikleri bir şaraphanenin tadım odasında Miles depresyonun ve daha önceki tadımlardan birikiminin etkisiyle barın üzerindeki ağzına kadar dolu tükürme kovasını kafasından aşağı diker. Gerçek hayatta bu tür bir görüntüyle karşı karşıya kalmak pek mümkün olmasa da bu abartılı sahneden tadım odalarında tükürük kovalarının oldukça fazla sayıda ziyaretçi tarafından kullanıldığının kanıtı. Önünüzde şarap dolu bir gün ve / veya gece olduğunda içmek veya tükürmek sizin kararınız ama profesyonellerin böyle bir lüksü yok. Şarap profesyonelleri özellikle yüzlerce şarabın yer aldığı maratonları anımsatan dev organizasyonlarda veya kör tadımlarda damaklarını ve bilinçlerini ayakta tutmak için tükürmek zorunda. Mesleğim gereği yılda ikibinden fazla şarap tadıyorum. Her tattığım şarabı yutuyor olsam alkolik olmak işten değil! Tükürme meslekte uzun yıllar sonra öyle ciddi bir alışkanlık haline geliyor ki keyif amaçlı bir yemekte dahi bazen tükürme ihtiyacı kaçınılmaz oluyor! İş yerimizde diğer tüm profesyonel şarap ortamlarında olduğu gibi onlarca tükürük kovası hazırda bekliyor. Özellikle sabah saatleri tadım için damağın en diri olduğu zaman, az önce kahvaltı etmiş iseniz zaten vücudunuzun alkollü bir içecek istemesi imkansız. Günün geç saatlerinde ise nadiren de olsa karşımıza akıl almaz lezzette bir şarap çıktığında aramızda "kolaysa bunu tükür bakalım" sözleriyle şakalaşırız. Her meslekte olduğu gibi şarapta da her işin bir raconu var, tükürmenin bile. Öncelikle çevredekilere dikkat etmek gerekli. Bir damla dahi olsa bir başkasının üzerini lekelemek, etrafa sıçratmak büyük kabalık. Bu nedenle profesyoneller yeterli pratik sayesinde ortak kullanılan kovalara belli bir süre sonra fiskiye şeklinde, nişan alarak tükürmeyi bir bir sanat haline getirebiliyor. Meraklı bir tüketici açısından da bu alışkanlık üzerinde çalışmanın faydaları var. Onlarca şarabı tatmak için gittiğiniz bir ortamdan ayık olarak ve tercihlerinizi net olarak anımsayarak ayrılmanın faydası sonsuz. Bu sayede kısa zamanda daha fazla miktarda şarabı değerlendirip hatırlayabilmeniz kaçınlılmaz. Unutulmaması gereken son bir nokta da tükürmenin alkolün her damlasından uzak durmak anlamına gelmediği. Damağın ısısıyla bir miktar etanolün buharlaşarak kana karışmasını önlemek imkansız. Aynı zamanda tükürme yeteneği her ne kadar gelişmiş olursa olsun, hiç kimse her damladan tükürerek kurtulamaz. Yüzlerce şarap tattığım ve hiç aksatmadan tükürmeye çalıştığım tadımların sonrasında istemeden yarım şişe şarap içmiş kadar sarhoş olduğum bir gerçek. Hepsini yutarsam hastanelik olacağım ise kesin! Kaynak: Şarap Günlüğü |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:32 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.