Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Pilates (http://www.hayatimdegisti.com/forum/pilates/)
-   -   İlk Günah: Bedeni Algılamamak (http://www.hayatimdegisti.com/forum/pilates/372732-ilk-gunah-bedeni-algilamamak.html)

Işıldayan Safir 04-08-2009 01:09 AM

İlk Günah: Bedeni Algılamamak
 

Pilates'e göre insanların çoğunlukla göremedikleri ya da görmezden geldikleri birincil hata, diğer adıyla ilk günah, kendimizi algılamamaktır. Kendimizi algılamadığımız için de bedenimizin çeşitli bölgelerini ve kaslarımızı yanlış kullanırız. Bu da onların fonksiyonlarını doğru/doğal bir şekilde yerine getirmesini engeller. Yine Pilates'e göre, bu durum aslında temel bir yanılgıdan ileri gelir: Bedenimize sadece amaçlarımızı yerine getirmek için kullandığımız bir araç gözüyle bakmak. Bu yaklaşım; her hareketimizde bedenimizi ihmal etmemize, onun varlığını unutmamıza, doğarken edindiğimiz ama yaşamın her evresinde yeniden keşfedilip öğrenilmesi gereken, beden dilini zamanla yitirmemize, kendi bedenimize yabancılaşmamıza yol açar.

Bedenini algılamak... Pilates bununla neyi kastetmektedir? İsterseniz bunu basitçe farklı bir takım algılama yollarını düşünerek anlamaya çalışalım: Köpeğin burnu ona bir tavşanın orada olduğunu ve eğer yuvasını yeterince kazarsa akşam yemeğinin kendisini orada beklediğini söyler. Biz, bir köpeğin burnuna sahip olmanın ne demek olduğunu bilemeyiz, fakat en azından bir köpeğin algılarının büyük bir kısmının burnunda toplandığını düşünebiliriz. Bir bebek etrafında yeni bir şey emekleyerek o şeyi ağzına almaya çalışır. Bebeğin bilinçli farkındalığı da ağzında toplanmıştır. Ağız yoluyla etrafındakileri algılamaya çalışır.

Bilincimizin önemli bir bölümü, iç organlarımızın ön tarafındaki görünür yerde toplanmıştır. Algılarımızın büyük bir kısmını gözlerimizle ve gözlerin hemen arkasında yer alan beynin görsel merkezleriyle gerçekleştiririz. Dikkatimizi bedensel iç bölgeye çok az veririz. Hemen şimdi kendinize, vücudunuza biraz olsun dikkat edip etmediğinizi sorun. Cevap kesinlikle hayır olacaktır. Bu şaşırtıcı bir durum değildir. İnsanlar gerçekte görsel yaratıklardır. Ancak modern yaşam bizleri daha da görsel hale getirmektedir. Günlük yaşantımızda çoğu zaman bir şeyler okuruz ya da bir televizyonun veya bilgisayarın karşısında otururuz. Görsel girdilere odaklanırız ve bedenimizdeki algıların farkına varmayız. Örneğin çoğu zaman uzun ve yorucu yürüyüşler yapmamız gerekmediği için bacak ağrılarımıza ya da ayağımızdaki yaralara dikkat etmeyiz. Nadiren acıkırız, bu yüzden de bizi tetikleyen içsel açlığımızı algılamayız. Eğer bedenimiz, görsel farkındalığımıza biraz acı verecek olsa, işte o zaman ağrı kesici bir tablet ya da tıbbi, cerrahi, psikoterapik müdahalelere başvururuz.

Işıldayan Safir 04-08-2009 12:57 PM

Cevap: İlk Günah: Bedeni Algılamamak
 
Kendimizi Algılamayışımızın Sonuçları

Kendi kendimizi algılama konusunda iyi olduğumuz söylenemez.Bir çoğumuz gerçekten de bunu yapmayız. Bunun sonuçları nelerdir? Başımızı ya da boynumuzu bilgisayar ekranlarına doğru eğerken gergin/sıkı omuzlara ve kollara sahip olduğumuzu düşünelim. Öne doğru eğildikçe ve bilgisayar ekranına daha da yaklaştıkçakaslar kısalır ve gerilir. Bu durumda problemli olan kaslar bizi rahatsız ettiğine dair mesajlar verse de onları algılayamayız. Bunun sonuçları nelerdir? Baş ağrıları, kireçlenme ve daha bir çok sorun...

Daha iyi bir beden için bu rahatsızlıkların önüne geçebiliriz ama nasıl? Saniye saniye, tek tek gergin olan kaslarımızı algıladığımızı ve vücudumuzun çeşitli yerlerini yukarıya doğru ezdiğimizi düşünelim. Bunları hemen nasıl düzeltebileceğimizi düşünebiliriz ve o zaman farklı vücut pozisyonlarını almaya ve kas germe hareketlerini yapmaya başlarız. Bir süre sonra kendimizi daha iyi ve rahat hissederiz.

Zihnimizi bedenimizin iç bölgesine nasıl odaklayabiliriz? Vücudumuza basit bir şekilde odaklanmak işe yaramayacaktır. Bu beceriye sahip olabilmek için kontrollü bir şekilde zaman ve çaba sarf etmemiz gerekir. Bu hareketlerin zamanı alabileceğini düşünürüz ancak üstesinden gelebiliriz. Pilates çalışmaları bu zamanı harcamanın iyi bir yoludur.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:12 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.