Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Panik Atak (http://www.hayatimdegisti.com/forum/panik-atak/)
-   -   PANİK ATAKTA FİZİKSEL SEMTOMLAR VE NEDENLERİ... (http://www.hayatimdegisti.com/forum/panik-atak/463040-panik-atakta-fiziksel-semtomlar-ve-nedenleri.html)

çok_mutlu:) 24-12-2009 01:06 PM

PANİK ATAKTA FİZİKSEL SEMTOMLAR VE NEDENLERİ...
 
Fiziksel Semptomlar ve Nedenleri

Kaygı ve gerilimin vücudumuzda bazı tepkilere yol açmaktadır. Bu belirtiler vücudumuzdaki tepkiler olarak ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilerin ortaya çıkışı bir hastalığımız ya da kalıcı bir bozukluğun olduğunu göstermez. Belirtiler rahatsız edici olabilirler ama tehlikeli değildirler. Üstelik vücudumuzu nasıl gevşetebileceğimizi öğrendiğimizde de kaybolurlar. .

Nsfes Alam Güçlüğü

Nefes açlığı ve nefes alma güçlükleri kaygılı durumlarda sıkça ortaya çıkar. Nefes alamıyormuş gibi olma, düzensiz hızlı nefes alıp verme, boğuluyormuş hissi olabilir. Bu belirtiler göğüs kaslarının gerilmesine bağlıdır. Bazen bu gerginlik omuz ve boyunda da hissedilir. Soluk alamadığınızı hissettiğiniz durumlarda gerçekten nefes alamadığınız anl..... gelmez. Bu durumda kendinizi nefes almaya zorlamayın. Unutmayınki sizin nefes almak için kendinizi zorlamanıza gerek olmadan solunum istemsiz sistem tarafından sürdürülecektir. Bu yüzden uyurken de gayet normal biçimde nefes alıyorsunuz. Hem istemeseniz bile nefes alamamazlık edemezsiniz çünkü bedeniniz kendine zarar verebilecek bir davranışa programlanmamıştır. .



Hiperventilasyon

Solunum kısıtlılığının tam tersi bir durumdur. Hiperventilasyon aşırı soluk alıp verme demektir. Hiperventilasyon bir süre devam ettiğinde kan karbondioksit seviyesini düşer. Bu düşüş sonucunda el ve ayaklarda karıncalanma, uyuşma şeklinde hisler duyulabilir. Bu problemi aşmak için solunumu yavaşlatmamız yeterli olur. Eğer devam ediyorsa ağız ve burnunuza avuçlarınızı birleştirerek çadır şeklinde kapatmanız yararlı olur. Bunları yaprken çıkan soluğunuzu tekrar geri alırsınız ve kandaki karbondioksit seviyeniz tekrar eski haline döner. Hissettiğiniz bedensel belirtiler kaybolur. .

Zayıflık-Bitkinlik Hisleri

Gerginliğin yaygın olarak neden olduğu belirti grubudur. Çoğu kişi bunu " bedenim boşalmış gibi " " ayaklarım tutmuyor " " dizlerimin bağı çözüldü " gibi ifade edilebilir. Bu belirtiler vücut kimyamızda değişikliğe işaret eder. Neler olduğuna bakalım: Vücudumuz enerjisini şeker yakarak sağlar. Genelde bir denge vardır. Vücud gerektiği zaman şeker yakarak enerji sağlar. Gerginlik ve Kaygı anında vücudun enerji ihtiyacı artar, süratle enerji kaybı olur. Şeker yakımı süratle artar. Kandaki şeker seviyesi düşer. Bunu yorgunluk ve bitkinlik olarak hissederiz. Bir süre sonra depolardan kana şeker pompalanır. Bu ani yükseliş, gerginliği arttırabilir, tekrar şeker düşer. Bu terazi kefelerinin hızlı sollanışı bitkinlik hislerini arttırır. .

Kas Gerginliği

Kaygının yaygın bir sonucu olarak, bazı kaslarda gerilme görülür.Bu düzensiz adrenalin salınımının sonucudur.Mide krampları, ekrem ağrıları ve gerilim tipi baş ağrıları görülebilir.Bu durumu hissettiğimizde derin nefes alın ve kaslarınızı gevşetin.Kendinizi biraz iyi hissettiğinizde hafif egzersizler yapabilirsiniz.Aktiviteler, özellikle ilgi duyulan alanlarda yapılan aktiviteler gerilimi azaltır. .

Düzensiz Kalp Atımları

Kaygı ve gerilim kalp atım düzenini direk olarak etkiler.Kalp gerginliğin yarattığı duruma kendini adapte etmeye çalışır.Örneğin tehlike hissettiğimizde hızlanır.Hızlanmalardan sonra tepkisel olarak yavaşlar. Birsüre yavaşlar ,,sonra tekrar normale döner..Bunun için endişelenmeye hiç gerek yok.Kalp böyledir.Aşırı duyarlı olduğumuzda dikkatiniz bedeninize yönelebilir.Dikkatinizin bedene yönelmesi kalp atışlarınızı dahada düzensizleştirmeye başlar.Sakinleştiğinizde hepsi düzene girer. .

Baş Dönmesi

Bulunduğunuz odanın ileri geri sallanması ya da sarsılma, kayma duygusu şeklinde ortaya çıkabilir. Daha hafif şekilde baş hafiflemiş, boşalmış gibi hisler oluşturulabilir. Gerilimsel baş dönmeleri genelde hafif seyreder ve çabuk düzelir.Gerilim nedeniyle beyine kan akımının yavaşlaması bu belirtilerin oluşturur. Bu süreç beynimizde bir hasar yartmaz.Beyin yardımcı kan damarlarını genişletir.Bu olaya karşı koyar. .

Sindirim Sistemi Belirtileri

Bulantı, kusma, iştahsızlık ya da fazla yeme ortaya çıkar.Bazı kişilerde gerilime bağlı bulantı, kusma, gaz çıkarma,geğirti...gibi belirtiler görülebilir. .

Deri Duyarlılığında Artma

Deri en büyük organaımızdır. Kaygı ve gerilime çok duyarlıdır. Ateş basması, yüz kızarması, terleme gibi belirtiler gösterebilir. .



Egzersizler

Solunum Egzersizleri

Bedeni Kontrol Etme Yolunda Birinci Basamak: Solunum Kontrolu

" nefes almayı öğrenmek "

Otonom ( kendi kendine çalışan ) organlarımız olduğunu biliyoruz. Kalbimizin vuruşları , kan basıncımız , beden sıcaklığımız bu sisteme örnektir. Bu organlar veya fonksiyonlar bizim doğrudan denetim ve isteğimiz dışında çalışır .Ancak , eğitim ve egzersizle bu organ ve fonksiyonları kısmen veya bütünüyle kontrol altına almak mümkündür.

Bedeni konrol etme yolundaki ilk adım solunumu kontrol etmektir. Çünkü solunum bir yönüyle , istediğimiz zaman nefes aldığımız , istediğimiz zaman nefesimizi tuttuğumuz için , irademizle yönlendirdiğimiz bir faaliyettir. Ancak diğer taraftan solunum , beyin sapındaki bir merkez tarafından kandaki oksijen ve karbondioksit dengesine göre bütünüyle otonom ( kendi kendine ) olarak yürüyen bir faaliyettir. Otonom faaliyetleri kontrol etmeye , " solunumu kontrol etmekten " başlamak gerekir. Aynı zamanda doğru ve derin nefes almayı öğrenmek , gevşemeyi öğrenmek yolunda atılan en önemli adımdır.

Nefes almanın kendisi bir gevşeme yolu olduğu gibi, bütün gevşeme egzersizleri içinde , egzersizin bir parçası olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca nefes egzersizleri günlük hayatın akışı içinde uygulanması en kolay egzersizdir.

Derin nefes almanın önemi nedir ?

Doğru ve derin nefes almanın kendisinin doğrudan damarları genişletme ve kanın ( dolayısıyla oksijenin ) bedenin en uç ve en derin noktalarına kadar ulaşmasını sağlama özelliği vardır.Panik atak sırasında kan beden yüzeyinden içeri çekilir ve yüzey sıcaklığı düşer ( el ve ayaklarda soğuma) . , hem stres tepkisinin biyokimyasal maddeleri , hem de gevşemenin biyokimyasal maddeleri bir arada bulunamaz. Bu sebeple doğru ve derin nefes alarak sağlanan değişiklik, özellikle kaygının da dahil olduğu birçok durumda başlayacak olan ( veya başlamış olan ) tepki zincirini kırmakta veya kaygının şiddetini azaltmaktadır.

İyi nefesin özellikleri

İyi nefes ağır , derin ve sessiz olmalıdır. Bunun içinde denge , ölçü ve uyum gerekir. İyi bir nefes yavaş olarak burundan alınır, sessiz olur ve akciğerin bütününü doldurarak diyaframı aşağı iter.
Endüstrileşmiş ve şehirleşmiş toplumlarda yaşayan insanların büyük çoğunluğunun ciğerlerinin dörtte birini veya beşte birini kullandıkları saptanmıştır. Nefes egzersizlerinden amaç , akciğerin bütününü kullanmaktır.

Akciğerinizin üçe bölünmüş olduğunu düşünün . Derin , tam bir nefes , diyaframın aşağı hareket etmesi ve akciğerin en alt bölümünün havayla dolmasıyla başlar .Daha sonra orta bölüm havayla dolar ve göğüs genişler.Son olarak da akciğerin üst bölümü dolar ve omuzlar hafifçe kalkabilir.

1. Nefes alma egzersizine başlamadan önce sağ avucunuzu göbeğinizin hemen altına , sol elinizi göğsünüzün üstüne (göğüs hizasına) koyun ve gözlerinizi kapatın.
2. Nefes almadan önce ciğerinizi iyice boşaltın .( nefesi verirken ciğerler zorlanmamalı ve nefes itilmeden kendiliğinden çıkmalı. )
3. Ciğer kapasitenizi hayali olarak ikiye bölün ve "biir" , "ikii" diye içinizden sayarak ciğerinizin bütününü doldurun.... Kısa bir süre bekleyin , "bir-iki" diye diye sayarak, nefesinizi aldığınızın iki katı sürede boşaltın. Sağ eliniz göğüs kemikleinizin , hareketli bir köprü gibi , yana doğru açıldığını hissetmeli ...Yine bir nefes almadan iki saniye bekleyin .

İkinci ve üçüncü maddede yazılanları tekrarlayarak bir derin nefes daha alın ve verin . Egzersizi bir kere daha tekrarlayıncaya kadar mutlaka en az 4-5 normal nefes alın. Eğer derin nefes almaya devam ederseniz bir başdönmesi hissedebilirsiniz.

ALINTIDIR...

çok_mutlu:) 24-12-2009 01:08 PM

Cevap: PANİK ATAKTA FİZİKSEL SEMTOMLAR VE NEDENLERİ...
 
Relaksasyon (Gevşeme) Egzersizleri

Gevşeme bedeninizdeki gerilimden sistematik bir şekilde, kurtulmaktır. Derinlemesine gevşediğinizde, motivasyonunuzu ve dikkatinizi yoğunlaştırmayı yitirmeyeceksiniz. Tam tersine bedeninizin neresinde en çok gerilim taşıdığınızın farkına varıp, bu kasları nasıl gevşetebileceğinizi öğreneceksiniz. Hatta, derinlemesine gevşeme için yapılan düzenli alıştırmalar enerjinizi ve üretkenliğinizi artıracaktır.

Uygulama

Şimdi yerinize iyice ve rahatça yerleşin ve herhangi bir tedirginlik hali varsa bir kenara bırakın. Kendinizi gevşetebilme yeteneğini kazandıkça tedirginliğiniz azalıp, yerini gevşemeye bırakacaktır.

Gözlerinizi kapatın ve dikkatinizi önce kollarınıza ve özellikle ellerinize çevirin. Şimdi ellerinizi yumruk yapın ve bunu yaparken el ve kollarınızdaki gerilime iyice dikkat edin�

Şimdi her iki elinizi de bileklerden, parmak uçları tavanı gösterecek şekilde bükün. Ellerinizin üst kaslarını ve kolunuzun üst tarafını kasarak iyice gerin. Gerilimi hissedin�ve şimdi gevşeyin kollarınızı eski pozisyonuna getirin. Gerginlik ve gevşeme arasındaki farkı hissedin.
Forumturka.net--mobidek
Aynı alıştırmaları şu bölgelerde de tekrarlayın.

Kafa:

1. Alnınızı kırıştırın.
2. Gözlerinizi sıkıca kapayın.
3. Ağzınızı iyice açın, dilinizi damağınıza doğru itin, çenenizi kuvvetlice sıkın.

Boyun:

1. Kafanızı geriye itin.
2. Kafanızı göğsünüze değecekmiş gibi öne eğin.
3. Kafanızı sağ omuzunuza doğru döndürün.
4. Kafanızı sol omuzunuza doğru döndürün.

Omuzlar:

1. Omuzlarınızı kulaklarınıza çekecekmiş gibi yukarı çekin.
2. Sağ omuzunuzu kulağınıza değecekmiş gibi yukarı çekin.
3. Sol omuzunuzu kulağınıza değecekmiş gibi yukarı çekin.

Bu alıştırmalar da bazı kasları belli bir süre gergin hale getirme, gergin tutma ve yavaş yavaş gevşeterek, gerginlik ve gevşeklik arasındaki farkı hissetmek amaçlıdır. Kaslarınızı gergin halden gevşetirken aynı zamanda içinizden "rahatla ve bırak" deyin. Derin soluk alın. Nefesinizi yavaş yavaş verirken sessizce rahatla ve bırak deyin.


Tedavi Yöntemlerinin Değerlendirilmesi


Sadece Tek Bir Kaynaktan Aldığınız Bilgiler Doğrultusunda Karar Vermeyin.

Sağlık kuruluşlarıyla veya dostlarınızla diğer potansiyel tedavi şekillerini tartışın:Eğer doktorunuz diğer alternatif tedavilere açık değilse doktorunuzu değiştirebilir veya başka bir hekime danışabilirsiniz. Kısıtlı imkanlar içindeyseniz veya sigortanız yoksa doktorunuzu değiştirmek kolay olmayacaktır. ancak güvenilir bir sağlık kuruluşunu arayıp durumunuzla ilgili bilgi verebilirsiniz. En önemlisi kararınızı dar çerçevede kısıtlı imkanlar içinde vermemeye çalışın.

Tedaviden Kesin Sonuç Alınır Veya Mucize Yaratan Yöntemler Tarzındaki Reklamlara Dikkat Edin.

Hepimiz iyimser olmaktan yanayız, ancak yeni tedaviler hakkında abartılıp şişirilerek yazılan raporlardan daha kötü bir haber yayını olamaz. Bireysel olarak veya yeterli araştırma yapmadan bilgisizce panik atak tedavisi hakkında vaatlerde bulunmaları insanların hem gereksiz yere kafasını karıştırıyor hem de oldukça zarar veriyor. Bu tür yayınlar hakkında kesin,güvenilir,sağlıklı ve kesin kanıtı olan bilgiler edindikten sonra yayınlanmalıdır.

Caydıracak Kadar Pahalı Olan Deneysel Tedaviler Potansiyel Bir Yanlışın İpucudur:

Bu alternatif tedavilerin maliyeti genellikle hastanın kendisi tarafından ödenir,sigorta şirketlerinin bu tür tedavilerde ödeme yaptığına çok ender rastlanır:Bazen geçerlilik kanıtı olan psikolojik tedavilerin ödendiği görülür:Ne yazık ki böyle kanıtı olmayan ve hatta bazen de zarar veren tedavilerden çok büyük miktar paralar alan bu şarlatanların varlığı hiç eksik olmuyor.

Klinikleri Araştırıp Ziyaret Edin,Eğer Kendiniz Gidemiyorsanız Arkadaşlarınızdan Yardım Talep Edin.

Amerika birleşik devletlerinde pahalı tedavi sunan bazı örnek klinikler var.Eğer klinik hakkında bağımsız bilgi alamıyorsanız bu olumsuz bir durumdur.

Tedaviyi Sunun Klinikle veya Şahısla Öncelikle Görüşme Yapın

Eğer kanıtı olmayan bir tedavi durumu söz konusuysa akıllı olun ve bunu sunan kişiyle ön görüşme yapın. Panik Atak la İlgili Ne Kadar Bilgileri Var?

Eğer yaygın bilinen teorileri red ediyorlarsa en azından bu teoriler hakkında bilgileri var mı? Eğitim alanları nedir?

Sizin genel sağlık durumunuzla ilgili belli bir bilgi istiyorlar mı, yoksa yüzsüz bir tüketici konumuna mı sokuyorlar sizi ?

Sorduğunuz sorulara sizin anlayacağınız şekilde mi yanıt veriyorlar yoksa sizi küçük düşürücü şekilde mi konuşuyorlar ?

Yaptıkları açıklamalar basit ve anlayacağınız gibi mi yoksa karmaşık mı?

Sizin mevcut olan doktorunuzla aranızda bir güvensizlik duygusu yaratmaya çalışıyorlar mı?

Şimdiye kadar olan tedavinizi nasıl değerlendirirsiniz?Doktorunuzun panik atak için uygulandığı tedavide haklılık sebebi nedir?

Eğer tedavinizi objektif olarak değerlendiremezseniz (bilimsel bir yayında veya konferansta sunulabilecek şekilde)o zaman daha fazla araştırıp daha dikkatli davranın.

Bağlı olduğunuz sağlık kuruluşuna ve panik atak rahatsızlığını yakından bilen,tanıyan arkadaşlarınıza danışın:Yüklü olduğunuz enerjinize güvenin:Eğer tedavi yönteminiz hakkında herhangi bir şüpheniz veya sizi rahatsız eden bir şey varsa o zaman hislerinize kulak verin ve kendi kendinize karar vermeyin:Sorduğunuz her soruya dürüst ve direk cevaplar almak en doğal hakkınızdır:Tedavinizin doktorunuz tarafından değerlendirilip değerlendirilmediğini sorun eğer değerlendirilmemişse neden olduğunu sorun:

ALINTIDIR...


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:20 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.