![]() |
Hatmi ( Althaea officinalis ) / Malvaceae* Diğer İsimleri : Devegülü, Hitmi, Gülhatem, Tıbbihatmi. Bilinen Bileşimi : Müsilaj, pektin, asparagin, tuzlar, nişasta, betain, şekerler, fermentler, hatmiyağı. Özellilleri : Yumuşatıcı, antitussif / öksürük kesici, diüretik / idrar söktürücü. Önerilen Hastalıklar : Ağız ve farinks mukozalarının tahrişi, gastro - intestinal iltihablar akciğer hastalıkları, öksürükler, idraryolları hastalıkları, enterit, ishal, kolera, gonore, böbrek ve mesane iltihabı, ülser, ses kısıklığı. Haricen; ağız yaraları, iltihabi yaralar, sivilceler. Kullanım Şekli ve dozu : Bitkiden 1 çorba kaşığı 0.5 litre soğuk suda 1 saat bekletilir. Elde edilen mayi bal ile tatlandırılarak günde 4 defa yemeklerden evvel 1€²er çay bardağı içilir. Aynı etkiler için; Solgun hatmi ( Althaea pallida Willd. ) ve Gülfatma ( Althaea rosea (L.) Cav.) cinsleride kullanılır. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:16 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.