Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Öğretici Bilgiler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/)
-   -   Pirinç (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/27694-pirinc.html)

bluemoon24 29-12-2008 01:09 PM

Pirinç
 
50-80 cm. kadar boylanabilen bu biryıllık bitkinin her başakçığında, altı

erkek organı bulunan bir çiçek açar. Döllenen çiçekle olgunlaşan taneye, pirinç

ya da çeltik adı verilir. Kurutulup tüketime sunulan pirincin geniş bir kullanım

alanı vardır: Çorbası, çeşitli pilavları ve sütlacı yapılarak; dolma ve diğer

yemeklerle besinlere katılarak tüketilir. Çeltik bitkisinin hasattan geriye

kalan sapları taze olarak hayvanlara yedirilir ya da yeşil gübre olarak

kullanılır.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. pişirilmiş beyaz pirincin besin değerleri şunlardır: 109 kalori: 2,4

gr. protein; 24,2 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,1 gr. lif; 28

mgr. fosfor; 10 mgr. kalsiyum; 0,2 mgr. demir; 374 mgr. sodyum; 28 mgr.

potasyum; 0,02 mgr. B1 vitamini; 0,01 mgr. B2 vitamini ve 0.4 mgr. B3

vitamini.

Esmer pirinç denilen türün besin değerleri, beyazınkinden daha yüksektir ve

100 gr. pişirilmiş esmer pirincin besin değerleri şöyle sıralanabilir: 282

kalori; 3,6 gr. protein; 26.7 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 3, l gr. yağ; 1.6

gr. lif; 94 mgr. fosfor; 98 mgr. kalsiyum; l mgr. demir; 71 mgr. sodyum; 177

mgr. potasyum: 220 mgr. magnezyum; 1.4 mgr. çinko; 110 IU A vitamini; 0,3 mgr.

B1 vitamini ve 0,04 mgr. B2 vitamini.

Bu değerlerin kıyaslanmasından sonra, tüketilmek üzere esmer pirincin

seçilmesi çok doğal olacaktır.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Dünyadaki insanların yarısının ana yiyeceği olan pirinç, değerli bir besin

oluşunun yanı sıra;

o Yüksek tansiyonu düşürür.

o Kan şekeri düzeyini sabit tutar: Şöyle ki, pirinç, ekmek ve patatese göre

kan şekerini biraz daha fazla yükseltir. Ama, pirinç alımı, kanda kararlı bir

şeker düzeyi ve dengeli bir enerji kaynağı sağlar. Bu enerjiyle hareketlenen

şeker hastalarına yararlı olup onların kilo almalarını önler.

o Pirinç, böbrek taşı oluşumunu önler: Son zamanlarda Japonya'da yapılan

araştırmalar, günde iki kez onar gram pirinç kepeği yenmesinin böbrek taşları

oluşumunu engellediğini ortaya koymuştur.

o Pirinç, içerdiği maddelerle bedenin kansere yakalanması rizikosunu azaltır:

Bunun için gene pirinç kepeği alımı yeterli olmaktadır.

o Pirincin lapa olarak yenilmesi, yüzyıllardır geleneksel olarak diyarenin

giderilmesinde kullanılagelmektedir.

o Kilo düşmek için pirinçle yapılan diyetlerde uzun yıllar boyunca yapılan

ilaç tedavisiyle iyileştirilemeyen ve sedef hastalığı yüzünden pullanan deri

bölgelerinin temizlendiği gözlemlenmiştir.

o Ekmeğin içerdiği glütenden ötürü alerji çekenler için pirinç seçenek bir

nişastalı besini oluşturur.

Bütün bu sağlığımızı destekleyici önemli etkilerinden ötürü özellikle esmer

pirincin diyetimize katılması ve sıkça tüketilmesi uzmanlarca

öğütlenmektedir.

KISACA ÇELTİK BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ VE YETİŞTİRİLMESİ

Pirinci üreten çeltik bitkisi, hemen her toprakta ve sıcak ılıman bölgelerde

yetişebilir. Su geçirgenliği az ve organik madde yönünden zengin topraklarda

ürün verimi artar. Çeltik tohumu hastalıksız, temiz; içinde yabancı ot tohumları

ile kırmızı çeltik (kart tohum) bulunmayan nitelikte ve sertifikalı olmalıdır.

İyi tohum kullanılması, ürün verimini %20-25 artırabilir.

Çeltiğin çimlenme ve fide döneminde en uygun sıcaklıklar 18-23 derecelerdir.

Ekim için havaların erken ısınmasına aldanılmamalıdır. Ülkemizde genel olarak

çeltik ekimi mayıs ayında, tarlalarda ikinci ürün nöbeti olarak 15 hazirana

kadar yapılmaktadır. Tarlaya çeltik ekimi serpme, mibzer ya da fideleme

yöntemleriyle yapılır.

Çeltik bitkisi suyu çok sever. Ekildiği tavalara devamlı su akışı yapılırsa

gelişmesine büyük katkı sağlanır. Çeltik bitkisine azotlu ve fosfatlı gübreler

verilir. Yabani ot mücadelesi, herbisit ilaçlarla yapılır.

Çeltik bitkisinin hasadı, çiçeklenmeden 40-50 gün kadar sonra, bitkinin

sararmaya başlamasıyla yapılır. Çeltik bitkileri elle, orak kullanılarak ya da

biçerdöverlerle hasat edilir.



Kan Şekerinin Ölçüm Aletiyle ÖlçülmesiKeton Testi Nasıl Yapılır ?Keton Testi KılavuzuKeton TestiGlikozillenmiş Hemoglobin Testiİdrar Testi Yapılması[img]images/smilies/biggrin.gif[/img]üşük Kan Şekerinin Nedeni Nedir?Düşük Kan Sekeri Nedir?Kan Şekeri Düzenine Göre TedaviGlukagonDüşük Kan Şekeri Nasıl Tedavi Edilir?Diyabet Hastası Olduğunuzun BelirtilmesiDüşük Kan Şekerinin BelirtileriGlukagonun Enjekte Edilmesi:Glukagonun Enjeksiyona Hazırlanması:Glukagon Seti Nasıl Kullanılır?Hiperglisemik KomalarKan Sekerinin Tehlikeli Şekilde Yükselmesi (Diyabetik Komalar)Kan Sekerinin Asın Yükselmesi Nasıl Tedavi Edilir?Kan Şekeri Yükselmesinin Semptomları


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:06 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.