Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Öğretici Bilgiler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/)
-   -   Vişne (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/27693-visne.html)

bluemoon24 29-12-2008 01:09 PM

Vişne
 
Vişne ağacı, yuvarlak taçlı ve kiraza göre daha çalımsı görünüşlüdür. Gövdesi

kırmızımtırak gri benekli, donuk ya da parlak renklidir. Dalları kirazınkinden

ince ve yay gibi olup sarkıktır. Yaprakları da kirazınkinden daha küçük, ayası

düz, parlak yeşil renkli ve tüysüzdür. İlkbaharda erken açan çiçekleri beyaz

renklidir. Bir salkımında birden fazla ve altıya kadar değişen sayıda çiçek

açar. Temmuz ayı ortalarında olgunlaşmaya başlayan meyveleri, kirazdan biraz

basıkçadır. Olgun vişneler, bol sulu ve siyaha yakın kırmızı renklidir.

Ülkemizde iki önemli vişne ağacı türü yetiştirilmektedir. Bunlardan meyvesi

her tür kullanıma elverişli olan Kütahya vişnesi, uzun saplı, iri boyda, ucu

hafif sivrice, koyu kırmızı ince kabuklu, çok sulu, ekşi ve kırmızı etli

meyveler verir. Macar vişnesi ise, kısa saplı, ince, koyu kırmızı renkli kalınca

kabuklu, ekşi ve kırmızı etli meyve vermektedir. Her iki türün ağaçları da,

temmuz ayından başlayarak bol ürün verir.

Vişne meyvesi, sofralıktan çok meyve suyu, şurubu, reçeli, marmeladı,

kompostosu, likörü ile diğer bazı içkileri, pasta ve tatlıları yapılarak

tüketilir. Ayrıca kurutularak da yenir.

BESİN DEĞERLERİ

Vişnenin besin değerleri kirazınkine benzer. Ancak şeker oranı daha düşük

olduğundan, vişnenin tadı ekşi ya da mayhoş olur. Aynı nedenle kalorisi de

kirazınkinden düşüktür.

Ortalama 100 gr. taze vişnede, 58 kalori ile 14,3 gr. karbonhidrat vardır.

Oysa, vişnenin A vitamini yüksek olup 1.000 lU'ya kadar varır. Vişnenin diğer

besin değerleri kirazınkine çok yakındır.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Bedenimize yararlı besin değerlerinin yanı sıra;

o Vişne meyvesinin taze ya da kurutulmuş saplan, aynen kiraz sapları gibi

sağlığımıza yararlı etkiler yapar.

AĞACININ ÜRETİLMESİ

Vişne ağacı, tohumunun (çekirdeğinin) toprağa ekilip çöğürlerinin elde

edilmesiyle ya da ağacın köklerinden toprakta süren filizlerinin köküyle

birlikte çıkarılıp başka yere şaşırtılması ve sonra bunların büyüdüklerinde

aşılanmasıyla çoğaltılabilir. Ancak bu yolla, ağacın meyve vermesi gecikir.

Daha iyisi gene Gülgiller'den yabani kiraz ya da idris (mahlep) fidanlarının

yetiştirilmesi, bunların daha sonra istenen vişne türüyle aşılanmasıyla elde

edilen ağaçlardır. Böylece profesyonel üreticiler tarafından üretilen, türü

belli ve sağlıklı yetişkin fidanları alıp bahçemize dikmemiz bize yıllar

kazandırır.

AĞACININ YETİŞTİRİLMESİ

İklim isteği: Vişne, serin ve ılık iklimlerin ağacıdır. Sıcaklara, soğuğa,

kırağıya ve hava değişikliklerine, kiraza göre daha dayanıklıdır. Ülkemizde

Karadeniz, Orta Anadolu bölgeleri ile Ege bölgesinin iç kesimlerinde iyi

yetişir. Ege bölgesinin güneyi ve Akdeniz bölgesi vişne yetiştirilmesine uygun

değildir. Çünkü vişne ağacı, yılda yaklaşık l.200 saat kadar soğuklama dönemini

yaşamak ister.

Toprak isteği: Vişne ağacı toprak bakımından fazla seçici değildir. Süzek

(suyu iyi akıntılı) olmak koşuluyla pek çok toprak tipine kolaylıkla uyum

sağlar. Ancak, en çok yeğlediği toprak, nötr ya da hafif alkalin nitelikli

(pH:7.0) olanlardır. Erken açan çiçeklerinin zarar görmemesi için o dönemde don

yaşamayan yerlerde fidanları 4-5 m. aralıkla dikilir.

Sulama: Vişne ağaçları yetiştirilirken bolca sulanır. Daha sonra ağaç haline

geldiklerinde ve meyve bağladıklarında, kurak havalarda düzenli olarak

sulanmaları gerekir. Susuz bırakılan ağaçlara, birdenbire aşırı miktarda su

verilmemelidir. Aksi takdirde ağacın meyvelerinin çatlayıp yarılması durumuyla

karşılaşılır.

Gübreleme: Vişne ağaçlarına şubat-mart aylarında yanmış çiftlik gübresi ile

daha sonraki dönemde bol azot, fosfor ve potasyum içeren kompoze fenni gübreler

verilir.

Budama: Meyve ağaçları arasında vişne ağacı, (kiraz gibi) en az budama

isteyen türlerdendir. Yine de ilkbaharda vişne ağaçlarına su yürümeden önce

dalları piramit biçimini alacak şekilde budanır. Burada genç sürgünlerin, yaşlı

dalların yerini alacak şekilde ağaçta bırakılmasına dikkat edilir. Yaşlanmış

ağaçlarda bitkinin ortası artık meyve vermeyeceğinden ana dallarının boyu 1/3′e

inecek kadar kısaltılır ve yaşam dolu dalların onların yerine gelişmesi

sağlanır. Budama işleminde ağaçtaki kesik yerler bir-iki gün sonra aşı macunuyla

örtülür.

Hasat (Derim): Vişne ağaçlarının meyveleri, tam hasat olgunluğuna eriştiğinde

toplanarak hasat edilir. Bunun anlamı, meyvelerin normal irilik, renk ile çeşide

özgü tat ve aromaya ulaştığı zamandır. Vişne ağaçları genellikle bir defada

hasat edilir. Hasat işlemi, sabah ya da akşam serinliğinde yapılır. Hasat elle,

meyvenin sapı baş ve işaret parmağı arasında tutulup yukarı itilerek daldan

sapın ayrılması şeklinde yapılmalı, bu arada meyveyi taşıyan dalcığın

kırılmamasına ve meyvenin örselenmemesine dikkat edilmelidir.

Zararlı ve hastalıklarıyla mücadele: Vişne ağacına dadanan hastalık ve

zararlılarla, uzmanlara danışılarak ve uygun tarım ilaçları kullanılarak düzenli

ve eksiksiz mücadele sürdürülmelidir.



Kan Şekerinin Ölçüm Aletiyle ÖlçülmesiKeton Testi Nasıl Yapılır ?Keton Testi KılavuzuKeton TestiGlikozillenmiş Hemoglobin Testiİdrar Testi Yapılması[img]images/smilies/biggrin.gif[/img]üşük Kan Şekerinin Nedeni Nedir?Düşük Kan Sekeri Nedir?Kan Şekeri Düzenine Göre TedaviGlukagonDüşük Kan Şekeri Nasıl Tedavi Edilir?Diyabet Hastası Olduğunuzun BelirtilmesiDüşük Kan Şekerinin BelirtileriGlukagonun Enjekte Edilmesi:Glukagonun Enjeksiyona Hazırlanması:Glukagon Seti Nasıl Kullanılır?Hiperglisemik KomalarKan Sekerinin Tehlikeli Şekilde Yükselmesi (Diyabetik Komalar)Kan Sekerinin Asın Yükselmesi Nasıl Tedavi Edilir?Kan Şekeri Yükselmesinin Semptomları


WEZ Format +3. Şuan Saat: 04:17 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.