Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Öğretici Bilgiler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/)
-   -   Tatlı Kabakları (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/27690-tatli-kabaklari.html)

bluemoon24 29-12-2008 01:09 PM

Tatlı Kabakları
 
Tatlı kabakları, biryıllık otsu bitkilerdir. Birkaç metre boylanabilen ve

bitki yapısı daha iri olmak koşuluyla genelde yemeklik kabaklara benzeyen tatlı

kabakları, dünyanın birçok yeri ile ülkemizde bol bol yetiştirilmektedir. İki

önemli kabak türünün iri meyveleri, biçim ile kabuk ve et rengi yönünden

birbirinden çok farklıdır.

Balkabağı (C. moshata), silindiriğe yakın ya da yuvarlakça basık biçimlidir.

Kabuk ve et rengi turuncudur. Üzerleri uzunlamasına hafif oluklu olan

balkabaklarının ağırlığı, 15-25 kg. kadardır. Helvacıkabağı ya da kestanekabağı

(C. maxima), yuvarlağa yakın hafif basık biçimli, kabuğu kurşunimtırak beyaz,

eti sarı renkli ve çok lezzetlidir.

Uygun koşullarda iyice irileşenleri, 30-50 kg. kadar gelebilir. Günümüzde

helvacıkabağı ülkemizde daha çok yetiştirilmekte, her iki tatlı kabak türü,

genellikle tatlı ve bazen börek yapımında kullanılmaktadır.

BESİN DEĞERLERİ

Besin değerleri birbirine oldukça yakın olan bal ve helvacıkabaklarının

ortalama 100 gramının içerdiği besin değerleri şöyledir: 33 kalori; 1 gr.

protein; 7,9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,3 gr. yağ; 1.3 gr. lif; 26 mgr.

fosfor; 25 gr. kalsiyum; 0,4 mgr. demir; 2 mgr. sodyum; 280 mgr. potasyum: 6.400

IU A vitamini: 0,03 mgr. B1 vitamini; 0,05 mgr. B2 vitamini; 0.6 mgr. B3

vitamini: 15 mgr. C vitamini ve 1,8 mgr. E vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda görülen önemli besin değerlerinin yanı sıra;

o Yüksek oranlarda A, C ve E vitamini gibi antioksidan maddeleri

içerdiğinden, tatlı kabakları bedenin kansere yakalanma, kalp krizi geçirme ve

katarakt illetine tutulma rizikosunu en aza indirger: Bu kanser türleri arasında

özellikle akciğer kanseri başta gelmektedir. Bu etkisinden yararlanmak için

günde yarım çay fincanı büyüklüğünde tatlı kabağın yenilmesi yeterli olur.

o Tatlı kabaklan, yüksek oranda lif içerdiğinden peklik (kabızlık) çekenlere

iyi gelir.

o Tatlı kabaklarının çekirdekleri, erkeklerde, prostat bezinin büyümesinin

yarattığı idrar yapma zorlukları, idrar miktarı ve idrara çıkma aralıkları

konusunda kişilere büyük rahatlama sağlar. Bu etkisinden yararlanmak için günde

25 gr. çiğ çekirdek içinin iyice çiğnenerek yenmesi öğütlenmektedir.

o Tatlı kabaklarının çekirdekleri, böbrek taşlarının oluşumunu önler ve taş

düşürmeye yardımcı olur: Bunun için de günde 25 gr. çiğ kabak çekirdeği yenmesi

öğütlenir.

o Tatlı kabaklarının çekirdekleri, içerdikleri çinko mineraliyle (25 gr.

çekirdekte 1,6 mgr. çinko vardır), bedenin bağışıklık sistemini güçlendirir ve

yine bedenin gelişmesini destekler: Bu etkilerinden yararlanmak için günde 50

gr. çiğ kabak çekirdeği yenmesi öğütlenmektedir.

o Tatlı kabaklarının çekirdekleri hiçbir türden zehir içermedikleri halde,

bağırsak asalaklarına karşı kullanılır: Bu etkisinden yararlanmak üzere de, iki

gün üst üste 30-40 gr. kadar tatlı kabak çekirdeğinin çiğ olarak yenmesi ve

asalakların düşürülmesinin hızlandırılması için ardından bir saat sonra müshil

içilmesi tavsiye edilmektedir.

BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ

Tatlı kabağı bitkileri, tohumlarıyla (pişirilmemiş çekirdekleriyle)

çoğaltılır. Bunun için derin kazılıp düzeltilmiş toprakta 2-3 m. aralıkla

açılacak 30-40 cm. genişlik ve 10-15 cm. derinlikteki ocaklara kompost konulur

ve her ocağa 3-4 adet tohum bırakılır. Üzerleri yine kompost ve toprakla

kapatılır ve bastırılır. Bu tohumlar 8-10 gün içinde çimlenir ve 3-4 yapraklı

hale gelince, her ocakta l ya da 2 güçlü kök bırakılıp diğerleri sökülerek

seyreltme yapılır. Bu işlem, bitkinin birinci çapalamasında

gerçekleştirilir.

Birinci çapalamada aşırı olmamak koşuluyla bitkiye hafif bir boğaz doldurma

işlemi yapılması da yararlı olur. Birinci çapalamadan 3 hafta kadar sonra, tatlı

kabaklarının ikinci çapası yapılır. Böylece bitkinin yabani ot mücadelesi ve

toprağının yüzeyinin kabartılması da sağlanmış olur.

BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ

İklim isteği, toprak isteği ve gübreleme: Aynen yazlık kabaklardaki

(sakızkabağı) gibidir.

Sulama: Tatlı kabaklarına, uygulamada ilk meyveleri görülene değin su

vermekten kaçınılmalıdır. Daha sonra havaların kuraklık ve sıcaklık durumuna

bağlı olarak birkaç kez bolca su verilmesi, bitkinin gelişmesine ve meyvelerinin

irileşmesine yardımcı olur. Ancak ülkemizde tatlı kabakları yetiştiriciliği,

çoğunlukla bitki sulanmaksızın yapılmaktadır.

Hasat (Derim): Tatlı kabakları, iyice irileşip olgunlaşıncaya, başka bir

deyişle çekirdekleri tam olarak oluşuncaya kadar bahçede kökü üzerinde

bırakılır. Çoğu kez bitkinin dal ve yaprakları kurur, yalnızca ortada kabaklar

kalır. Ama, soğuklar başlamadan önce kabaklar toplanmalıdır.

Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Tatlı kabaklarına dadanacak zararlı ve

hastalıklarla, uzmanlara danışılarak ve uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak

zamanında, eksiksiz ve aksatılmadan mücadele sürdürülmelidir.



Kan Şekerinin Ölçüm Aletiyle ÖlçülmesiKeton Testi Nasıl Yapılır ?Keton Testi KılavuzuKeton TestiGlikozillenmiş Hemoglobin Testiİdrar Testi Yapılması[img]images/smilies/biggrin.gif[/img]üşük Kan Şekerinin Nedeni Nedir?Düşük Kan Sekeri Nedir?Kan Şekeri Düzenine Göre TedaviGlukagonDüşük Kan Şekeri Nasıl Tedavi Edilir?Diyabet Hastası Olduğunuzun BelirtilmesiDüşük Kan Şekerinin BelirtileriGlukagonun Enjekte Edilmesi:Glukagonun Enjeksiyona Hazırlanması:Glukagon Seti Nasıl Kullanılır?Hiperglisemik KomalarKan Sekerinin Tehlikeli Şekilde Yükselmesi (Diyabetik Komalar)Kan Sekerinin Asın Yükselmesi Nasıl Tedavi Edilir?Kan Şekeri Yükselmesinin Semptomları


WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:21 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.