Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Öğretici Bilgiler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/)
-   -   İncir (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/27682-incir.html)

bluemoon24 29-12-2008 01:09 PM

İncir
 
Koyu yeşil renkli, derin girintili beş loplu, bir tür süt salgılayan

yaprakları; yazın açan, genelde tek eşeyli yeşil renkli çiçekleri vardır. Yaz

başlarından ekim sonlarına kadar değişen zamanlarda olgunlaşan etli ve küçük

çekirdekli lezzetli meyvelerini geliştirmesi için tek eşeyli ağaçlarda, baba

incir denilen erkek çiçek açan ağaçlarda yaşayan zarkanatlı ilek adlı bir

böceğin, dişi çiçekli ağaçların üzerine bırakılması gerekir.

Bazı incir ağaçları iki eşeyli çiçek açar ve bu işleme gerek duyulmaz. İncir

ağaçlarından iki çeşit meyve elde edilir. Bunlardan ilki, soluk sarı renkli

sultan ya da lop inciridir. Bu incirler taze olarak yenildiği gibi kurutulmaya

da elverişlidir. İkinci çeşit morumsu renkli incirlere, siyah incir ya da

patlıcan inciri denilir. Bunlar taze olarak tüketilir. Taze ya da kurutulmuşunu,

yenilmesinin yanı sıra incir, reçeli, pekmezi, ezmesi ve tatlıları yapılarak da

tüketilir.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. taze incirin içerdiği besin değerleri şöyledir: 80 kalori: 1,2 gr.

protein; 20,3 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 0,3 gr. yağ; 1,2 gr. lif; 22 mgr.

fosfor; 25 mgr. kalsiyum; 0,6 gr. demir; 2 mgr. sodyum; 194 mgr. potasyum: 20

mgr. magnezyum; 80 IU A vitamini; 0,06 mgr. B1 vitamini; 0,05 mgr. B2 vitamini;

0,4 mgr. B3 vitamini; 0,113 mgr. B6 vitamini; 6.7 mcgr. folik asit ve 2 mgr. C

vitamini.

İncirin kurutulmuşunun yani kuru incirin besin değeri daha da artar. Bunları

şöylece sıralayabiliriz; 217 kalori: 4 gr. protein; 55.3 gr. karbonhidrat: 0

kolesterol; 1,2 gr. yağ; 6.7 gr. lif: 163 mgr. fosfor: 138 mgr. kalsiyum: 4,2

mgr. demir: 640 mgr. potasyum: 91,5 mgr. magnezyum; 0,073 mgr. B1 vitamini ve

0,072 mgr. B2 vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

o Taze ve özellikle kuru incirin yenilmesiyle insan bedeninin hücreleri

yenilenir. İncir, içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle

hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir. Sözgelişi, 100 gr. kuru incir

yenilirse bedenin günlük gereksinimlerinden kalsiyumun %17'si, demir ve

magnezyumun %30′u, fosforun %20'si, B1 vitamininin %5′i ve B2 vitamininin %4′ü

alınmış olur.

o İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle bedene giren kolesterolün kana

karışmadan atılmasını sağlar.

o Sindirimi kolaylaştıran incirin, bedeni bakterilere karşı koruyan etkileri

de vardır.

o İncir içerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişlerin

oluşumu ile sağlıklarını garantiler: incirin içerdiği kalsiyum, diğer

besinlerdekine göre daha kolay sindirilir. Süt içemeyen kişilerin incir yemeleri

öğütlenir.

o İncir, içerdiği 'benzaldehit' adlı maddeyle kanserli hücrelerin büyümesini

önler, kansere karşı etkili olur.

o Kuru incirden hazırlanan infüzyon, özellikle çocuklarda korkusuzca

kullanılabilen etkili bir müshildir: Bunun için iki -üç kuru incir doğranır.

Üzerine kaynar su dökülerek 10-15 dakika demlendirilip bir infüzyon hazırlanır.

Bu infüzyondan günde 2-3 bardak içilir.

o Körpe incir yapraklarının sütü siğile karşı etkilidir: Bu etkiyi sağlamak

için körpe incir yaprağından sızan süt siğile sürülür.

o Körpe incir yapraklarının ezilmesiyle hazırlanan yara lapası, çıbanların

olgunlaştırılması ve baş verip delinmesinde etkili olur.

o Kurutulmuş incir yapraklarıyla hazırlanan dekoksiyon, hemoroit (basur) ve

çıbanlara karşı etkilidir: Körpe incir yaprakları, havadar ve güneş görmeyen bir

yerde kurutulur. Bu yapraklar parçalanır. 2-3 tatlı kaşığı kurumuş yaprak bir

bardak suda 30 dakika kadar kaynatılır. Böylece hazırlanan dekoksiyonla

ıslatılan bez basur memesine sürülür ya da çıbanlara sarılır. Hemoroite karşı bu

dekoksiyondan günde 2-3 bardak içilir.

AĞACININ ÜRETİLMESİ

İncir ağacı, gövde çelikleriyle ya da baladız adı verilen dip sürgünleriyle

çoğaltılabilir. Ancak bu şekillerde üretilen ağaçlar meyveye geç yattığından ve

bol bol dip sürgünü verdiğinden yeğlenmez. Bunların yerine profesyonellerin

ürettiği, türü bilinen fidanlar alınarak sonbaharda yaprak dökümünden sonra

bahçelerde derin kazılan toprağa, düz yerlerde 7-8 m. ve yamaçlarda 6-7 m.

aralık verilerek dikilmelidir.

AĞACININ YETİŞTİRİLMESİ

İklim isteği: incir ağacı ılık bölgelerin bitkisidir. Yıllık ortalama

sıcaklığın 18-20 derece olduğu yerlerde iyi yetişir. Ekim-kasım aylarında -3

derece; kışın ağacın dinlenme döneminde -7 ile -9 dereceler ve ilkbaharda -l

derece sıcaklıklar ağaca zarar verir.

Toprak isteği: incir ağacı, toprak yönünden fazla seçici değildir. Ama derin,

kumlu -killi, organik madde yönünden zengin, yüksek oranda kirece sahip ve su

tutma kapasitesi iyi olan topraklarda ürün verimi ile niteliği artar. İncir

ağacı çok nemli topraklar ile yüksek taban suyundan zarar görür.

Sulama: incir ağacının yıllık yağış isteği 550-600 mm'dir. Yağışlar bu

miktarın altına düşerse, özellikle ağacın sürgün dönemi olan nisan-mayıs

aylarında yağış yetersizse sulama gerekir. Ama, meyvenin olgunlaşma döneminde

ağaçlara su verilmez. Aksi takdirde meyveler çatlar ve zarar görür.

Gübreleme: incir ağacının toprağına, yanmış çiftlik gübresi ile noksanlığı

varsa tarım kireci verilmesi yararlı olur. Gübreleme için toprak ve yaprak

analizi yaptırılmalıdır.

Toprağın işlenmesi: İncir ağaçlarının toprağı, havalandırma, yağışlardan iyi

yararlanma ve yabani otların kontrolü ile ürüne hazırlanması amacıyla yılda üç

kez (ilkbahar, haziran ayı ve sonbaharda) işlenir. Çok eğimli alanlarda erozyona

neden olacağı için sonbahar işlemesi yapılmaz.

Budama: İncir ağaçları önce şekil, sonra ürün budaması ve ağaç yaşlanınca

gençleştirme budaması ister. Bu işleri, ağacı tanıyan kişiler yapmalıdır.

Hasat (Derim): Taze olarak yenilecek incirler, tadı ve görünüşü çeşide uygun

tam kıvama eriştiğinde elle toplanır. Taze olarak hasat edilmeyen incirler, ağaç

üzerinde su yitirip buruşur ve kendiliğinden yere dökülür. İşte bunlar

kurutulacaksa, toprak üzerinde uzun süre kalmaması için her gün, günde iki kez

olmak üzere toplanır ve ayrıca bunlara kurutma işlemi uygulanır. Ancak, kurutma

işleminden önce sağlam ve bozulmuş incirler seçilerek ayıklanmalıdır.



Insulin Vücutta Nasil İş Görür?Diyabet TipleriTip 1 Diyabetin Nedenleri[img]images/smilies/biggrin.gif[/img]aha Fazla Posa Yiyin.Hangi Yiyeceklerde Yağ Vardır?Hangi Yiyeceklerde Protein Vardır?Nişastalı Yiyecekleri Yerseniz Ne Olur?Şeker Yerseniz Ne Olur ?Tip I DiyabetYiyecek DeğişimiDeğişim ListeleriKalp Sağlığını Korumak İçin Ne Yapmalıyız?Daha Az Tuz TüketinYapay TatlandırıcılarUygun Zamanlarda BesleninTip II diyabetYürüyüş Yapmanın FaydalarıDoğru Olan Fiziksel Aktiviteyi SeçmekEgzersize Başlamadan ÖnceFiziksel Aktiviteler


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:52 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.