Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Öğretici Bilgiler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/)
-   -   Biber (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/27666-biber.html)

bluemoon24 29-12-2008 01:08 PM

Biber
 
Biber bitkisinin türlere göre değişmekle birlikte, uzunca oval biçimli,

kenarları düz yapraklarının rengi, yeşilin açıktan koyuya kadar değişen

tonlarında olur. Yaz aylarında açan küçük çiçekleri, beyaz ve ender olarak

menekşe rengindedir. Biber meyveleri renk, biçim, büyüklük ve tat bakımından

türlerine göre büyük farklılıklar gösterir. Meyvenin kabuğu, disk biçimindeki

kirli beyaz renkli ufak tohumlarının kümesinden bir boşlukla ayrılır.

Ülkemizde dolmalık, sivri, çarliston, domates, süs vb. türleri

yetiştirilmektedir. Biber meyvesi taze olarak salatalara katılır, öylece

yenilir; dolması ve turşuları yapılır. Acı biberler baharat olarak sıkça

kullanılır. Domates biberinin salçası yapılmakta ve ayrıca biberler, türlü

yemeklere katılmaktadır.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. dolmalık ya da sivri taze biberin içerdiği besin değerleri şunlardır:

22 kalori; 1,2 gr. protein; 4,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr. yağ; 1.4

gr. lif: 22 mgr. fosfor; 9 mgr. kalsiyum; 0,7 mgr. demir; 13 mgr. sodyum; 213

mgr. potasyum: 420 IU A vitamini; 0,08 mgr. B1 vitamini; 0,08 mgr. B2 vitamini;

0,5 mgr. B3 vitamini; 0.26 mgr. B6 vitamini; 9.8 mcgr. folik asit; 128 mgr. C

vitamini ve 0,7 mgr. E vitamini.

Acı kırmızı biberlerin bazı besin değerleri daha da yüksektir. Şöyle ki: 32

kalori; 3.840 mcgr. A vitamini kaynağı betakaroten: 140 mgr. C vitamini ve 0,8

mgr. E vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda görülen ve bazıları oldukça yüksek olan besin değerlerinin yanı

sıra;

o Biberler, içerdikleri antioksidan ve diğer maddelerle bedenin birçok kanser

türüne ve kalp hastalıklarına yakalanma rizikosunu azaltır; felç geçirme ve

katarakt illetine tutulma tehlikesini en aza indirger.

o C vitamini yönünden zenginliği sayesinde biberler, bedenin hastalıklara

direncini artırır, soğuk algınlığının ilk aşamasında iyileştirici olur.

o Biberler, içerdiği yüksek orandaki lif nedeniyle pekliğe (kabızlığa) iyi

gelir.

o Özellikle acı biberler akciğerlerin ilacı olur: Balgam söktürücü işlevleri

vardır; kronik bronşit ile anfizemi önler ve hafifletir; solunum zorluklarını

giderir.

o Gene acı biber, damarlarda pıhtılaşmış kanı çözer, ağrı geçirir ve

hastaların kendisini iyi duyumsamalarını sağlar.

o Ayrıca tüm biberler mideyi uyarır, sindirim salgılarını artırır. İştahı

açar ve sindirimi kolaylaştırır. İdrarı artırır, tüm bedeni uyana olurlar.

Bütün bu önemli etkilerinden faydalanmak için biber türleri günlük diyete

katılmalı ve bol bol tüketilmelidir.

Dikkat: Acı biber aşırı olarak alınırsa, mide ve bağırsaklarda tahrişlere yol

açabilir, hatta böbreklerde, karaciğerde rahatsızlanmalara neden olabilir.

BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ

Tohumlarıyla çoğaltılan biber bitkisinin üretimi iki aşamada

gerçekleştirilir. Birinci aşamada, tohumları sıcak yastık ya da kasalara sıralı

olarak veya serpme yoluyla ocak-mart aylarında ekilir. İki hafta içinde çimlenen

fideler, gerekiyorsa seyreltilir.

İkinci aşamada, bu şekilde elde edilmiş fideler, bahçemizde önce derin

kazılarak gübrelenmiş ve sonra tırmıkla düzeltilmiş yerlerine, sıra üzerinde

aralıkları 20-30 cm. ve hatta elverişli olan yerlerde 30-50 cm. aralıklarla ve

don tehlikesi tümüyle atlatıldıktan sonra, hava sıcaklığı 15 dereceye

ulaştığında dikilir.

BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ

İklim isteği: Biber, ılık ve sıcak mevsim bitkisidir. Soğuklardan çok korkar.

Yetiştirilme evrelerinde sıcaklık -2, -3 derecelere düştüğünde bitki tümüyle yok

olur. ilkbaharda fidelerin dikimi don tehlikesi ortadan kalktıktan, toprak ve

hava koşulları bu bitkiye uygun sıcaklığa eriştikten sonra yapılmalıdır. Aynı

şekilde sonbaharda biber yetiştiriciliği de, bitkinin hasadı ilk donlardan önce

bitirilecek biçimde planlanmalıdır. Biberin en iyi gelişme gösterdiği ve en bol

ürün verdiği sıcaklıklar 15,5 ila 32,2 derecelerdir.

Toprak isteği: Biber bitkisi en iyi sonucu, derin, geçirgen, su tutma

yeteneği yüksek, besin ve organik madde bakımından zengin, tınlı bahçe

topraklarında verir. Kumlu-tınlı ya da kumlu-killi topraklarda da turfanda

(erkencil) ve iyi ürün almak üzere biber bitkisi yetiştirilebilir. Bitkinin

istediği toprak pH'ı 6-6,5′tur.

Toprak işleme: Biber fideleri yerlerine dikildikten yaklaşık 20 gün sonra

birinci, bundan 3-4 hafta sonra ikinci ve olanaklar elverirse 3 hafta daha sonra

üçüncü çapalama yapılır. Böylece yabani ot mücadelesi ve toprağın kabartılması

da gerçekleştirilmiş olur.

Sulama: Biber bitkisi toprağının nemli olmasını ister. İyi gelişmesi ve ürün

veriminin yüksek olması için düzenli olarak sulanması gerekir. Bununla birlikte

biberlerin aşırı sulanmasından da kaçınılmalıdır. Fazla kurak ve sıcak

dönemlerde bitki, mümkünse 2-3 günde bir sulanmalıdır.

Gübreleme: Biber bitkisi, yetiştirildiği toprağın besin maddesi yönünden

zengin olmasını ister. Yapılacak toprak analizi sonuçlarına göre,

yetiştirileceği toprağa iyi yanmış çiftlik gübresi ile azot, fosfat ve potas

içeren kompoze fenni gübreler verilir. Bitkinin gelişmesinde bir durgunluk

görüldüğünde, şerbet verilmesi de yararlı olmaktadır.

Hasat (Derim): Tohumlarının ekiminden hasat edilmeye başlanmasına kadar geçen

süresi 18 hafta olan biber bitkisi, bölge koşullarına göre mayıs-haziran

aylarından başlanarak hasat edilir. Çok verimli bir bitki olan biber, hasat

edildikçe yeni ürünler verir.

Bakım ve sulama işlemleri düzenli olarak sürdürülürse, bitki 5-6 ay süreyle

ürün vermektedir. Biberler elle toplanarak hasat edilirler. Kırmızı toz biber

elde edilmek isteniyorsa, biberler tümüyle kızarana kadar bitkinin üzerinde

bırakılır. Sonra toplanan kırmızı biberler güneş altına serilip birkaç gün

kurutulur. Özel değirmenlerde çekilerek kırmızı toz biber elde edilir.

Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Biber bitkisine dadanan zararlı ve

hastalıklarla, uzmanlara danışılarak ve uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak

zamanında, eksiksiz ve aksatılmadan mücadele sürdürülmelidir.



Insulin Vücutta Nasil İş Görür?Diyabet TipleriTip 1 Diyabetin Nedenleri[img]images/smilies/biggrin.gif[/img]aha Fazla Posa Yiyin.Hangi Yiyeceklerde Yağ Vardır?Hangi Yiyeceklerde Protein Vardır?Nişastalı Yiyecekleri Yerseniz Ne Olur?Şeker Yerseniz Ne Olur ?Tip I DiyabetYiyecek DeğişimiDeğişim ListeleriKalp Sağlığını Korumak İçin Ne Yapmalıyız?Daha Az Tuz TüketinYapay TatlandırıcılarUygun Zamanlarda BesleninTip II diyabetYürüyüş Yapmanın FaydalarıDoğru Olan Fiziksel Aktiviteyi SeçmekEgzersize Başlamadan ÖnceFiziksel Aktiviteler


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:16 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.