Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Öğretici Bilgiler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/)
-   -   Bakliyeler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/27655-bakliyeler.html)

bluemoon24 29-12-2008 01:08 PM

Bakliyeler
 
Tanelerdeki proteinlerin bazı aminoasitleri noksandır. Bu sebeple

proteinlerin değeri düşüktür. Bakliyeler, bulgur pilavı ile birlikte yenilirse,

bulgurda fazla bulunan aminoasitleri bakliyelerin eksik olan cinsindendir ve

eksikliği tamamlamış olur. Bu nedenle kuru bakliyat pişirildiğinde ikinci yemek

pirinç pilavı değil bulgur pilavı veya makarna olmalıdır.

Bakliyatın proteini 2. sınıf olup et ve yumurtaya nazaran düşük kalitededir.

100 gr. et veya yumurta, günlük protein ihtiyacının yarısını karşıladığı halde

100 gr. bakliyat günlük protein ihtiyacının ancak %30-32'sini karşılar. Soya

fasulyesinin proteini, etten fazladır. Orta ve ileri yaşlarda olanlar, günlük

protein ihtiyaçlarının yarısını bunlarla karşılayabilirler. Ancak diğer

insanlara 1.sınıf proteinlere yardımcı olarak verilebilir.

Bakliyeler, vücutta hayli üre asidi bırakırlar. Bunun birikmeden atılması ve

bakliyelerin kolay hazmı için, bakliye ve pilavın yanında çiğ salata, soğan,

turşu olmalıdır. İyi vasıfları yanında bakliyat taneleri, insana dokunan

maddelere de sahiptir. Bu sebeple fazla yenilemezler. Fazla yenilirse, bazıları

kanda alyuvar miktarını azaltır, bazıları guatra sebep olur. Birçoğu da hazım

bozukluğuna yolaçar.

Bakliyeler kuru tane olarak günde 50 gr.'dan çok yenmemeli. Bunlardaki az

veya çok bulunan zararlı maddeleri azaltmak için ılık suda 2-3 saat, bol soğuk

suda akşamdan sabaha bekletilir. Suda fazla bekletilirse birçok faydalı maddesi

de suya geçer ve atılır.

Bakliyeler 1 yıldan fazla bayat olmamalı. Bayat bakliyat, bayat et gibidir.

Fayda yerine zarar verirler. Tane, diş ile ortasından kırıldığında kesit cam

gibi parlak ise bayattır, tozlu mat görülürse tazedir. Bakliyat taneleri küflüde

olmamalıdır.

Bakliyeler, mide ve bağırsakta gaz yapar. Bunun sebebi, proteince ve

karbonhidratça zengin olmasındandır. Bu gazı azaltmak için bakliye yemeği ağızda

çok iyi çiğnenmeli, yemekler salata veya soğanla birlikte yenilmelidir ve bir

öğünde fazla yenilmemelidir.

Kuru Fasulye

Protein bakımından zengindir, vücuda bol kalori ve bol protein verir. Günlük

bitkisel protein ihtiyacının karşılanmasında çok işe yarar. Sinirleri

kuvvetlendirir. Bedenen ve zihnen çalışanlara çok faydalıdır.

Kuru fasulye taneleri, kabuğu ile birlikte pişirilip yenilmelidir. Hazmı

sağlayan maddelerin çoğu kabuğunda bulunur. Hazmı zordur. Acı biber, karabiber,

kekik eklenerek hazmı kolaylaştırılır.

Kuru Bezelye

Kuru fasulye gibi, günlük bitkisel protein ihtiyacını karşılamada istifade

edilecek bakliyelerden birisidir. Yüksek derecede protein ve nişasta içerir. Bu

nedenle komple bir gıdadır.

Bedenen ve zihnen çalışanlara çok faydalıdır. Hem enerji verir hem de

proteini ile kasların gelişmesini ve tamirini sağlar.

Günlük miktar 1 çay bardağı (50 gr.)'ı geçmemeli. Yanında mutlaka çiğ salata,

soğan, turşu bulunmalıdır.

Mercimek

Kan yapıcı ve süt artırıcıdır. En fazla demir içeren gıdalardandır. Ayrıca B

vitaminleri ve fosforu ile de çok faydalıdır. Protein miktarı da yüksektir. Bu

nedenle bedenen ve zihnen çalışanlara iyi bir enerji kaynağı ve besleyici bir

gıdadır.

Hamile kadınlara, bebeğin kanlı-canlı olmasına yarar. Anneyi de besleyerek

zayıf düşmesini önler. Emzikli kadınlar da sütün miktarını ve beslenme değerini

yükseltir. Su ve süt ilavesiyle yapılan mercimek çorbası bunlar için çok

yararlıdır.

Mercimek, sinirleri kuvvetlendirir. Akşam yemeğinde yenen limonlu mercimek

çorbası iyi uyku verir, sinirleri teskin eder, geceleri yıpranmış sinirlerin

tamirini sağlar. Mercimek, bağırsaklara hafif yumuşaklık verir ve geçici ishal

yapar. Hasta ve zayıf kimselerde bol kan yapımını sağlar.

Ağızda iyi çiğnenmeli ve tükürükle karıştırılmalıdır. Yeterli tükürükle

karışmazsa gaz yapar. Yemek üzerine sakız çiğneyerek, mideye tükürük

gönderilebilir. Karabiber, zencefil ekerek hazmı kolaylaştırılabilir.

Marul, havuç salatası, soğan, turşu, mercimeğin hazmına yarar ve gaz

yapmasını önler. Midesi zayıf olanlar, mercimeği çorba şeklinde yemelidir.

Mercimek, toprak veya demir kaplarda pişirilmeli. Günde yenilecek miktar 50

gr.'ı geçmemelidir.

Nohut

Vücudu kuvvetlendirir. Anne sütünü arttırır. Bol idrar söktürür, vücuttaki

üre asidi ve ürat tuzlarını, fazla yemek tuzunu idrarla dışarı atar. Bol fosfor,

B vitaminleri ile beyni ve sinirleri dinlendirir,tamirini ve normal

çalışmalarını sağlar. Bedenen ve zihnen çalışanlara çok fayda verir. Mideyi

kuvvetlendirir ve iştah açar. Nohut günde en fazla 50 gr. yenmelidir. Salata,

soğan, turşu ile birlikte yenmelidir.

Soya

Uzun yaşamak isteyen herkes mutlaka soya tüketmelidir. Soya; çok kuvvetli

(etin 2 misli) proteine sahip bir gıdadır. Bol B vitaminleri ve mineralleri

vardır. Hem nişastası ve hem de %30′dan fazla yağı ile çok kuvvetli enerji

verir.

Adalelerin, sinirlerin, kemiklerin gelişmesini sağlar. Sahip olduğu ve nadir

yiyeceklerde bulunan lesitin maddesi ile beynin çalışmasını artırır. Hazmi

kolaydır. Çok kuvvetli olduğu için günde 25 gr. yeterlidir. Yemeklerde, çorba ve

garnitür olarak yenilir. Salata, soğan, turşu ile yenilmelidir. Guatrı olanlar

veya olmaktan korkanlar yememelidir.



Insulin Vücutta Nasil İş Görür?Diyabet TipleriTip 1 Diyabetin Nedenleri[img]images/smilies/biggrin.gif[/img]aha Fazla Posa Yiyin.Hangi Yiyeceklerde Yağ Vardır?Hangi Yiyeceklerde Protein Vardır?Nişastalı Yiyecekleri Yerseniz Ne Olur?Şeker Yerseniz Ne Olur ?Tip I DiyabetYiyecek DeğişimiDeğişim ListeleriKalp Sağlığını Korumak İçin Ne Yapmalıyız?Daha Az Tuz TüketinYapay TatlandırıcılarUygun Zamanlarda BesleninTip II diyabetYürüyüş Yapmanın FaydalarıDoğru Olan Fiziksel Aktiviteyi SeçmekEgzersize Başlamadan ÖnceFiziksel Aktiviteler


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:51 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.