Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Öğretici Bilgiler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/)
-   -   Neden Pişiriyoruz (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/26405-neden-pisiriyoruz.html)

bluemoon24 29-12-2008 11:59 AM

Neden Pişiriyoruz
 


Genel açıklamalara

göre, pişirildikçe yiyecekler yumuşamakta, yemek ve hazım kolaylaşmaktadır. Bu

şekilde onları küçük parçalara ayırarak yiyebildiğimiz için, zaman ve enerji

kaybı en aza indirilmiş olur. Ayrıca pişirilen yiyeceklerde, bazı hoş olmayan

kokular ve sağlığımıza zararlı toksik bakteriler de yok olmaktadır. Bu

görüş insanların pişmiş yiyeceklerden niçin daha çok tat aldıklarını tam olarak

açıklayamaz. Bu konu kimya ilminin kapsamına girer. Yiyecekler ısıtıldıkça,

bünyelerinde bulunan şeker ve amino asitler parçalanır ve her biri ayrı tat ve

kokuya sahip yeni moleküller oluştururlar. Örneğin şekeri yeteri kadar

ısıtırsanız rengi kahverengiye dönmeye başlar ve etrafa çok güzel bir koku

yayılır. Şeker moleküllerinin içindeki karbon, hidrojen ve oksijen atomları,

havanın içindeki oksijen ile reaksiyona geçerek, ağzımıza ve burnumuza hoş gelen

yüzlerce moleküler yapı oluştururlar. Pişmiş bir biftekte en az 600

değişik ve hoşumuza giden koku türü oluştuğu ileri sürülüyor. Bunu sadece birkaç

değişik koku türü taşıyan buğday ve arpa ile karşılaştırırsak, pişirmenin

lezzete yaptığı katkının büyüklüğü ortaya çıkar. Tabiattaki hali ile çok koku

türüne sahip yiyecekler sadece meyvelerdir. Bir çilekte yaklaşık 300, ahududunda

ise 200 koku çeşidi bir aradadır. Yiyeceklerin pişirilmeleri sırasında,

sağlığımıza zararlı bakterilerin yanında, vücudumuz için gerekli vitaminler de

ölür. Yanlarına sadece iyice pişirilmiş et alarak yola çıkan kutup kaşiflerinde,

vitamin eksikliği problemlerinin yaşandığı tespit edilmiştir. Bu nedenle

pişirilmiş yiyeceğin yanında salata, meyve veya haşlanmış sebzeler de yiyerek bu

vitamin açığı kapatılmalıdır. Tost ve kahve makinelerinde veya mangalda çok

ısıtılan her şeyde vitaminler yok olur ama lezzet artar. Yiyecekleri çok fazla

sıcakken yemenin sindirim sistemimize verdiği zararın dışında hiçbir faydası

yoktur.



Ü-V-Y-ZŞ-T-USP-RN-O-ÖMJ-K-LH-I-İGE-FC-Ç-DBAY-ZU-Ü-VŞ-TSP-RO-ÖN


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:17 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.