Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Öğretici Bilgiler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/)
-   -   Yumurtanın Rengi (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/26396-yumurtanin-rengi.html)

bluemoon24 29-12-2008 11:58 AM

Yumurtanın Rengi
 
Bu konuda iki zıt ama

ikisi de yanlış olan görüş var. Kabuktaki beyaz rengin, yumurtanın ideal

oluşumunu tamamladığını gösterdiğini, bunun dışında bir renk değişiminin

kalitede düşüş anlamına geldiğini iddia edenlerin yanı sıra kabuğun rengi ne

kadar koyu ise besin açısından da o kadar değerli olduğunu ileri sürenler de

var. Genellikle Avrupa ülkelerinde kahverengi yumurtalar makbul sayılırken

ABD'de durum tam tersidir. Oysa her iki görüş de yanlıştır. Besin

değeri, lezzet ve pişme karakteristikleri bakımından her iki renk yumurtanın da

içi aynı değerdedir. Her iki yumurtada da aynı miktarda protein, mineral ve

vitaminler (C vitamini hariç) vardır. Tabii tavuğun yediği yemin kalitesi de

belirli farklar yaratabilir. Yumurtanın içi değil de kabuğunun rengi ile

haklı olarak ilgilenenler sadece onları paketleyenler ve satanlardır, çünkü bir

pakette hep aynı rengin olması müşteri tarafından tercih edilmektedir.

Tabiatta yaşayan hayvanların yumurtalarını renkli veya koyu renkte hatta

gölgeli ve çizgili şekilde yumurtlamalarının ana nedeni, bu yumurtaları yemek

isteyen düşmanlarına karşı kamuflaj yaparak neslin devamını sağlamaktır.

Yumurtaların kabuklarının renklerini, tavuğun kökenine, atalarının

yaşadığı yerlere bağlayanlar da var. Bu görüşe göre Asya kökenli tavukların

yumurtaları kahverengi, Akdeniz kıyıları kökenlilerin ise beyaz oluyormuş.

Daha çok kabul gören bir diğer görüşe göre ise beyaz kabuklu yumurtalar

beyaz ibikli ve kulak memesi beyaz olan tavuklar tarafından yumurtlanıyormuş.

İbik ve kulak memesi kırmızı olanlar ise kahverengi kabukları olanları

yumurtluyormuş. Kabuğu hangi renk olursa olsun işte size yumurta ile

ilgili bazı faydalı bilgiler: Yumurtayı haşlayıp haşlamadığınızı unuttunuz.

Masanın üstünde fırıldak gibi döndürün. Eğer hemen duruyorsa taze yani pişmemiş,

biraz daha uzun süre dönmeye devam ediyorsa içi katı yani haşlanmış demektir.

Yumurtanın tazeliğini merak ediyorsanız suya koyun, taze ise suda batacak, bayat

ise yüzecektir. Yumurtada hemen hemen hayati tüm vitaminler vardır.

Bulunmayan tek vitamin C vitaminidir. Yumurtanın besin değeri yüksek olan kısmı

sarışıdır. Akı ve sarısı karıştırılarak, omlet gibi pişirilen yumurtalarda,

aktaki bazı maddeler sarıdaki vitaminlerin bir kısmının etkilerini yok ederler.

Kalori açısından et ve süt ile mukayese edildiğinde, 55 gramlık bir

yumurta, 40 gram yağlı sığır etine veya 100 gram yağlı süte eşdeğerdedir.



Ü-V-Y-ZŞ-T-USP-RN-O-ÖMJ-K-LH-I-İGE-FC-Ç-DBAY-ZU-Ü-VŞ-TSP-RO-ÖN


WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:28 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.