Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Öğretici Bilgiler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/)
-   -   Limon Neden Ekşidir (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/26386-limon-neden-eksidir.html)

bluemoon24 29-12-2008 11:58 AM

Limon Neden Ekşidir
 
'Limonun tadı niçin ekşidir' sorusunun cevabı ise tam belli

değildir. Tabiat kurallarına göre limonun ekşi olmaması gerekiyor. Limon parlak

renkli, hoş kokulu bir meyvedir. Meyve ise bitkide tohumlan taşıyan organdır.

Genellikle tatlı, sulu ve etli olur. Meyvelerin en temel görevlerinden biri

tohumların olabildiğince uzak bir alana yayılmalarını sağlamaktır. Böylece

tohumların ana bitkinin dibine düşerek onun besinini bölüşmesi ve burada

çimlenen fidelerin sıkışık biçimde büyümeleri önlenmiş olur.Bazı meyve

türlerinde tohumlar paraşüte benzeyen tüy demetlerinin yardımıyla uçarak

bitkiden uzaklaşırlar. Bazı kuru meyveler kendiliklerinden yarılıp açılırlar ve

bitki rüzgarda sallandıkça tohumlan çevreye saçılırlar. Bazıları ise birdenbire

patlayarak tohumlarını hızla çevreye fırlatırlar. Doğadaki meyvelerin

çoğunluğunda ise tohumlar başta kuşlar olmak üzere çeşitli hayvanlar tarafından

çevreye yayılırlar.Meyveler parlak renkleri, hoş kokuları ve tatları ile

hayvanların dikkatlerini çekerler. Hayvanlar, yedikleri meyvelerin etlerini

sindirip sert çekirdeklerini yani tohumlarını dışkılarıyla kilometrelerce öteye

atarlar. Böylece tohumların çok uzaklara yayılmalarına aracı

olurlar.Limon meyvesinin etli içi o kadar ekşidir ki, insanlar

tarafından doğrudan yenmez, daha çok sıkılarak yemeklere, salatalara, içkilere

katılır. Öyleyse limonu diğer meyvelerden ayıran nedir? Niçin tadı, hayvanların

ilgisini çeksin, tohumları dağılabilsin diye tatlı değildir?Aslında

limonun ekşi tadından hoşlanan başta maymunlar olmak üzere birçok hayvan vardır.

Bunların gerçekten ekşi tattan hoşlandıkları için mi limon yedikleri yoksa

vücutlarındaki C vitamini dengesini sağlamak için içgüdüsel olarak mı böyle

davrandıkları tam bilinmemektedir.Anayurdunun Hindistan'ın kuzeybatı

kesimleri olduğu sanılan limon ağaçları yüzyıllardır Güney Asya'da ve Anadolu'da

yetiştirilmektedir. 12. yüzyılda Araplar tarafından İspanya'ya götürülmüş ve

oradan tüm Avrupa'ya yayılmıştır. Turunçgillerin en önemli özelliği eski

çağlardan beri insanlar tarafından bilinçli olarak

yetiştirilmeleridir.Turunçgiller ailesinin fertlerini yani limon,

portakal, turunç ve greyfurtu ticari olarak sınıflandırmak oldukça kolaysa da

türlerin bitki bilimi açısından ayırt edilmesi son derecede güçtür, çünkü

günümüzde birbirlerinden kolaylıkla ayırt edilebilen turunçgiller fertlerinin

yüzyıllar boyu melezlenerek nasıl oluştuklarını, hele tabiattaki ilk hallerini

kestirmek zordur.Limon ağaçlan hala üstün nitelikli ağaçlardan alınan

sürgünlerin dayanıklı anaçlarla çapraz şekilde aşılanmaları yolu ile

çoğaltılırlar. Bu iş için de anaç olarak genellikle tadı ekşi ve acı olan turunç

ağaçlan seçilir.Görünen odur ki, limona ekşilik tabiat tarafından

verilmemiştir. Muhtemelen ilk limonlar tatlıydı. Tohumlarının saçılması için

artık hayvanlara ihtiyacı kalmayan limon, insanlar tarafından sürekli aşılanarak

istenilen özelliği kazanması sağlandı ve ekşi hale getirildi.



Ü-V-Y-ZŞ-T-USP-RN-O-ÖMJ-K-LH-I-İGE-FC-Ç-DBAY-ZU-Ü-VŞ-TSP-RO-ÖN


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:05 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.