Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Öğretici Bilgiler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/)
-   -   Yemeğin Teflona Yapışmaması (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/26381-yemegin-teflona-yapismamasi.html)

bluemoon24 29-12-2008 11:58 AM

Yemeğin Teflona Yapışmaması
 
Yapışma olayı fiziksel ve kimyasal olarak iki türlüdür.

Ayakkabınıza yapışan bir sakızın yapışma şekli fizikseldir. Elle veya başka bir

malzeme ile kolayca ayrılabilir. Yumurtanın normal bir tavaya yapışması da

fiziksel yapışmadır. Bunu önlemek için tavaya yağ konulur. Yağ tavanın

yüzeyindeki boşlukları doldurur. Yumurta bu ince yağ tabakası üzerinde

yüzer.Teflonun yüzeyi pürüzsüz olduğundan yiyeceğin fiziksel yapışması

söz konusu olamaz. Gerçi birçok plastik malzeme de aynı derece de pürüzsüz

olabilirler ama onlar teflon kadar sıcağa dayanamazlar.Asıl önemli olan

kimyasal yapışmadır. Burada iki malzemenin molekülleri birbirleriyle bağlar

kurarlar. Tavanın yüzeyindeki moleküller, yiyecekteki moleküllerle birleşirler.

Teflonun yapışmamasındaki sır, pürüzsüz bir yüzeye sahip olmanın yanında

moleküllerinin de dünyada mevcut hiçbir şeyin molekülleri ile birleşmemelerinde

yatıyor.Dört florin, iki de karbon atomundan oluşan molekülleri kendi

aralarında öyle kuvvetli bağlar oluşturur ve diziler halinde büyürler ki başka

hiçbir cismin molekülleri ile birleşmezler. Hiçbir madde teflonla kimyasal

birleşmeye giremez.Peki, bu hiçbir şeye yapışmayan kaygan malzeme,

tavanın metal kısmına nasıl tutturuluyor? Teflon, tavaya yapıştırıl(a)mıyor,

raspa yapılarak pürüzsüz bir yüzey elde edilmiş olan tavanın içine gömülüyor

yani bir çeşit fiziksel kaplama yapılıyor.Teflonu Dr. Roy Plunkett, 1938

yılında, piyasadakilerden daha iyi bir soğutucu gaz üretmek üzerinde çalışmalar

yaparken tesadüfen bulmuştur. Çeşitli gazları bir araya getirip deneyler

yaparken, bir grup gazı gece süresince bir fırında unutmuş. Sabah geldiğinde,

gazların buharlaştığını, onların yerine kaygan, balmumuna benzer katı bir

maddenin kaldığını görmüş. Esas şaşırtıcı olan ise bu maddenin müthiş fiziksel

özellikleriymiş.Bu sonuca nereden ulaştığını araştırınca, bu maddenin

freon gazının katı bir hali olduğunu tespit etmiş. Kimyasal ismi olan

'tetrafluoraethylene' (PTFE) ismini de çok uzun bularak 'teflon' olarak

kısaltmış.Doktorun çalıştığı Du Pont firması bu buluşu motorların

yağlama gerektirmeyecek kaymalı yataklarında kullanmayı düşünmüş. Mutfak

gereçlerinde kullanmak ise tam 10 sene kimsenin aklına

gelmemiş.Müteşebbis bir Parisli Marc Gregoire teflonun özelliğini

görünce, pişerken yapışan balıkları temizlemekten nefret eden karısının da

yardımıyla, onu balık tava ve kaplarına kaplamayı başarmış. Birkaç yıl içinde bu

uygulama 'Tefal' adı ile bir milyondan fazla satılmış.Malzemenin

Amerika'ya girişi, üreticilerin böyle bir malzemenin olabileceğine

inanamamalarından dolayı güç olmuş. Şimdi ise tüm dünyada aynı işi yapan diğer

mutfak gereçlerinin toplamından daha fazla üretilmekte ve satılmaktadır.



Ü-V-Y-ZŞ-T-USP-RN-O-ÖMJ-K-LH-I-İGE-FC-Ç-DBAY-ZU-Ü-VŞ-TSP-RO-ÖN


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:30 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.