Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Öğretici Bilgiler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/)
-   -   Sirke İle Şarap Farkı (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/26378-sirke-ile-sarap-farki.html)

bluemoon24 29-12-2008 11:58 AM

Sirke İle Şarap Farkı
 


Genellikle sirkenin sadece salatalarda, turşularda,

salçalarda, gıda maddelerinde kullanıldığı sanılır. Halbuki tarihe bakıldığında

sirkenin asırlar boyu tıbbın hizmetinde olduğu görülür. Milattan yaklaşık 400

yıl önce tıbbın babası Hipokrat'ın hastalarına sirkeyi ilaç olarak tavsiye

ettiği biliniyor. Sonraları doktorlar sirkeyi nefes açıcı olarak akciğer

rahatsızlıklarında, cilt hastalıklarında, incinme ve burkulmalarda, ateş

düşürmede ve iç kanamaların tedavilerinde yaygın olarak

kullanmışlardır.Romalı askerler sirkeyi içme sularına dezenfektan olarak

koyarlarmış. Hatta Anibal'in Alp dağlarını sirke sayesinde aştığı bile rivayet

edilir. Anibal yoluna çıkan kayaları önce ateş yakarak ısıtmış sonra üzerlerine

sirke sürmüş, çatlayan ve ufalanan kayaları da yolu üzerinden kolayca kaldırmış.

Sirkenin tarih boyunca en önemli kullanım alanı ise yiyeceklerin muhafazasında

olmuştur.Bugün insanlar sirkeyi hala günlük yaşamda, alına sirkeli bez

koyarak ateşi düşürmede, ağrı gidermede, temizlikte, pasları çözmede, yabani

otları öldürmede kullanıyorlar.Sirkenin kendine özgü ekşi tadı 'sirke

asidi' denilen 'asetik asit'ten gelir. Asetik asit doğal olarak meyvelerde

bulunmaz. Ancak meyve suları, mayalar ve bakteriler gibi mikroskobik canlıların

rol oynadıkları iki basamaklı bir süreç sonunda sirkeye

dönüşebilirler.Üzümün bolca yetiştirildiği Türkiye gibi ülkelerde sirke

üzümden elde edilen alkolden yapılır ama mayalanma ve sirkeleşme yalnızca üzüm

suyuna özgü değildir. Sirke, elmadan, hurmadan, çeşitli meyvelerden, şekerleşmiş

tohumlardan, arpadan, pirinçten, patatesten hatta ispirtodan bile

yapılmaktadır.Günümüzde marketlerden aldığımız sirke artık bilinçli

metotlarla yapılmaktadır ama zaten sirke imalatının formülleri ve yöntemi çok

basittir, binlerce yıl da Önemli bir değişiklik göstermemiştir. Birinci kademede

alkol elde edilir, mayalanma sonucu bildiğimiz şeker alkole dönüşür. Buna

fermantasyon deniliyor ve böylece şarap elde edilmiş olunuyor.İkinci

kademede havadaki bakteriler bu alkolü etkileyerek onu aside çeviriyorlar. Bu

işleme de 'ikinci fermantasyon' veya 'asit fermantasyonu' deniliyor. Bu iş için

şarap bir süre hava ile temasta bırakılıyor.İkisi de Farsça 'sirke'

kelimesinden dilimize girmiştir ama dişi bitin saç diplerine bıraktığı

yumurtaların adı olan sirke ile şaraptan elde edilen sirkenin isim

benzerliğinden başka ortak bir yanları yoktur. Aslında küçük bir ilişki vardır.

Baştaki bit yumurtalarının yani sirkenin tedavisinde, ılık sirkeye batırılmış,

sık dişli bir tarakla başı taramak oldukça faydalı bir yoldur.



Ü-V-Y-ZŞ-T-USP-RN-O-ÖMJ-K-LH-I-İGE-FC-Ç-DBAY-ZU-Ü-VŞ-TSP-RO-ÖN


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:17 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.