Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Mutfak Sohbetleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/mutfak-sohbetleri/)
-   -   mezelerimiz... (http://www.hayatimdegisti.com/forum/mutfak-sohbetleri/3440-mezelerimiz.html)

suzzy 04-01-2008 12:39 PM

mezelerimiz...
 
Çilingir Sofralarının Degişmez Mezeleri
--------------------
Mezeler Türk mutfağının değişmez tatlarından, özellikle söz konusu olan çilingir sofrasıysaMezeler, dünya yemek literatüründe “ordövr” adıyla anılan yemek grubuna dahil edilmiş olsalar da, Orta Doğu ve Türk Mutfağı’nda vazgeçilmez ve özel bir yere sahipler.

Aslında ilk bakışta “alaturka ordövr” olarak da nitelendirilebilen mezelerin ordövrlerle olan benzerlikleri büyük ölçüde her ikisinin de yemeğin başında servise sunulmasından kaynaklanıyor. Bunun dışında hafiflikleri, lezzetleri, albenileri, küçük porsiyonlar halinde servis yapılmaları, asıl yemekten bağımsız olmaları, ordövrle mezeyi birbirine yaklaştırıyor. Ancak yalnızca mezelerden oluşan bir sofra donatmak ve bu sofranın başında geçirilen saatlerden alınan haz, Türklere özgü bir ayrıcalık olsa gerek.

Bu kadar geniş bir alanda değerlendirilebilen meze sınıfı yiyecekler arasına neler girer diye düşünecek olursak, şüphesiz ilk akla gelenler beyaz peynir, kavun, yoğurt ve çiğ sebzeler olur. Ardından ise her çeşit salata, sardalya, tuzlu balık türleri, ciğer kebabı, tavası, yahnisi, havyar, beyin, muska böreği, midyenin her çeşidi, kuzu söğüş, patlıcan, biber, yaprak, lahana, domates dolmaları, her tür köfte, zeytin, zeytinyağlılar, şarküteri ürünleri, çerkez tavuğu, yumurta yerlerini alır.

Tabii Türk Mutfağı’nın yörelere göre pek çok değişik lezzet barındırdığını düşünürsek, listeyi uzatmak mümkün. Ayrıca meyveleri, gerçek meze olarak kabul edenlerin sayısı da yadsınamayacak kadar çok.

Batılı bir gözle Türk Mutfağı’ndaki meze çeşitliliğinin biricik kusuru uyumdan yoksun oluşu. Ama bizim gözümüzde bu durum daha çok bir meziyet gibi görünüyor doğrusu. Bu çeşitlilik sayesinde sizce de sofralar çok daha renkli olmuyor mu?
http://www.istanbulpostasi.com/base/.../data/meze.jpg http://www.loadtr.com/b-102441-aşçı_smiley.gif
BAKLA FAVA
Malzemeler
2 bardak kuru bakla
¾ bardak zeytinyağı (1 bardaktan az)
2 soğan
1 çay kaşığı şeker
1 limon
1 avuç maydanoz yaprağı
8-10 zeytin, Tuz

Bakla ayıklanıp yıkanır. Akşamdan ıslatılır. İnce doğranmış soğan, zeytinyağında hafif kavrulur. Süzülmüş bakla, şeker, tuz ve 3-4 bardak su konup pişirilir. Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir. Çukur bir tabağa alınır. Üzerine zeytinyağı gezdirilir. Limon dilimleri, zeytin ve maydanoz yaprakları ile süslenir.

TARATOR
Malzemeler
1 su bardağı ceviz içi
1 kahve fincanı tahin
2 diş sarımsak
2 limon suyu
Yarım demet maydanoz yaprağı
Tuz

Tuzla dövülmüş sarımsak, dövülmüş ceviz, tahin, kırmızı biber bir kaseye konur. Limon suyu ilave edilip karıştırılır. Çok ince kıyılmış maydanoz yaprakları katılır. Salata tabağına alınıp turşu, zeytin ve limon dilimleri ile süslenir. Not: Tarator baston sandviç dilimlerine sürülerek de ikram edilebilir.

ŞAK ŞUKA
Malzemeler
2 büyük patlıcan
300 gr. dolmalık biber
100 gr. acı sivri biber
1 yumurta
½ kg. domates
1 çay bardağı zeytinyağ

Biberlerin hepsi küçük küçük doğranır, zeytinyağında kavrulur, patlıcan küçük kuşbaşı doğranıp biberin içine atılır. Kavrulur, domates rendelenip ilave edilir. 10 dakika döndürülür, ineceğine yakın yumurta ilave edilip devamlı karıştırılarak iki dakika sonra indirilir. Soğuk veya sıcak olarak yenebilir.

HAYDARİ
Malzemeler
1 su bardağı süzme yoğurt
3 çorba kaşığı beyaz peynir rendesi
3 diş sarmısak
Kuru nane
1 fincan zeytinyağı
Kimyon, tuz
Üzerine serpmek için kırmızı biber
Arzuya göre sivri biber

Sarımsağı ezin. Beyaz peynir rendesi, süzme yoğurt, nane, zeytinyağı, kimyon ve tuzla beraber karıştırın. Arzu ederseniz sivri biberleri ince ince lıyıp ilave edin. Üzerine kırmızı biber serperek servis yapın.

ARNAVUT CİĞERİ
Malzemeler
500 gr. kuzu ciğeri
2 iri soğan (piyaz doğranmış)
1 bağ maydanoz (kıyılmış)
1 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı kırmızı biber
120 gr. (1 su bardağı) un

Ciğerleri, zarları çıkarıldıktan sonra, ceviz büyüklüğünde doğrayınız.(Hazır doğranmış şekilde de marketlerde satılmaktadır) Kırmızı biberin yarısını ciğerlerin üstüne serpip bol unda unlayınız. Fazla unu silkeleyiniz. Bir tavada yağı iyice kızdırınız. Ciğerleri 1-2 dakika bu çok kızgın yağda pişirip hemen bir servis tabağına alınız. Üstüne tuzunu serpiniz. Kızgın yağdan 2 çorba kaşığı alarak ayrı bir sahanda harlı ateşe koyunuz; kalan kırmızı biberi de katarak bir-iki kere karıştırıp, ocaktan alınız. Yağı ciğerlerin üstüne dökünüz.Küçük doğranmış soğan ve maydanozla süsleyerek servis yapınız.

HUMUS
Malzemeler
1.5 bardak nohut
Yarım bardak tahin
Yarım bardak zeytinyağ
3 çay kaşığı kırmızı biber
4-5 diş sarımsak
3 limon (üzeri için:zeytin, turşu, maydanoz)
Tuz

Nohut ayıklanıp akşamdan ıslatılır. İyice haşlanıp kabukları alınır. Ceviz makinasından geçirilir veya havanda dövülür. Porselen bir kaseye alınıp, tahin, dövülmüş sarımsak, kırmızı biber, tuz konur. Azar azar zeytinyağ ve limon suyu ilave edilir. Tabağa yerleştirilip limon dilimleri, zeytin, maydanoz yaprakları ve turşu ile süslenir.

ZEYTİNYAĞLI HAVUÇ EZMESİ
Malzemeler
½ kg. havuç
½ su bardağı zeytinyağı
2 soğan
½ kg. yoğurt
2 diş sarımsak
1 avuç maydanoz yaprağı
Tuz

Havuç kazınıp rendelenir. Rendelenmiş soğanla zeytinyağı pembe kavrulur. Havuç ilave edilip karıştırılır. Kapak örtülüp, hafif ateşte ara sıra karıştırılmak suretiyle pişirilir. Soğuyunca sarmısaklı yoğurt karıştırılıp servis tabağına alınır. Maydanoz yaprakları ile süslenir.

PATATES KÖFTESİ
Malzemeler
½ kg. patates
100 gr. rende kaşar veya gravyer peyniri
1 çorba kaşığı mısır nişastası
2 yumurta
Karabiber, tuz
Kızartmak için çiçek yağı, galeta unu

Patatesleri soyup haşlayın. Sonra suyunu süzüp ezerek püre haline getirin. Buna mısır nişastasını, tuzu, karabiberi, rende peyniri, 2 yumurtayı ilave edip pürüzsüz bir hamur haline getirin. Sonra parmak şekiller verin ve her bir köfteyi galeta ununa buladıktan sonra kızgın yağda kızartın.

DENİZ ÜRÜNLÜ KANEPELER
Malzemeler
120 gr. Pavurya eti (haşlanıp ayıklanmış)
250 gr. Karides (haşlanıp kabukları ayıklanmış, veya hazır dondurulmuş)
60 gr. (4 çorba kaşığı) tereyağ, yumuşatılmış
2 çorba kaşığı ekşi krema (iyice çırpılmış)
Kahve kaşığının ucuyla pul kırmızı biber
1 kahve kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı limon suyu
Küçük sandviç ekmekleri ya da ince dilimlenmiş tost ekmeği dilimleri

Pavurya etini, tereyağı ve kremayı bir havan koyup, karışımı yumuşayıncaya kadar dövünüz. Sonra bu karışımı elektrikli çırpıcıyla yarım dakika kadar çırpıp orta boy bir kaseye koyunuz. İçine pul kırmızı biberi, tuzu, limon suyunu bir çatalla ezip karıştırarak katınız. Karidesleri de parçalamadan, bütün olarak kaseye koyup karıştırınız. Kasenin üstünü aluminyum kağıtla kapatıp 1 saat buzdolabında beklettikten sonra karışımı kanepeler üstüne sürerek servis yapınız.

KABAK MÜCVER
Malzeme
4 adet orta boy kabak
3 Yumurta
3 kahve fincanı Un
1 demet taze soğan
1 demet dereotu
1 demet taze nane
Kızartma için sıvı yağ
Tuz, karabiber
Kabakların üzerini kazıyıp yıkadıktan sonra rendeleyin. Rendelenmiş kabağın suyunu tel süzgeçte süzün. Taze soğan, dereotu ve naneleri ince ince kıyarak kabakla karıştırın. Yumurtayı da ekleyip bulamaç haline getirin. Bir tavada yağı kızdırın, hazırladığınız karışımı çorba kaşığıyla kızgın yağa dökerek çift taraflı olarak kızartın. Sıcak ya da soğuk olarak servis yapın.

kaynak: www.raki.8m.com / www.ntvmsnbc.com


shamanic 04-01-2008 01:02 PM

Ynt: mezelerimiz...
 
ah canım benim bayılırım ben mezelere... ark5

nerden geldi aklına...

özellikle yoğurt kullanılarak yapılan her şeyi çok begenerek yerim...

boranilerin her çeşidi de vazgeçilmezlerim arasındadır...

ıspanak borani..

http://img.blogcu.com/uploads/halenz...nak_borani.JPG

malzeme: (3 kişi için)



2 kg. ıspanak

1 kuru soğan

yoğurt

sarımsak

zeytinyağı

tuz

karabiber

kırmızı pul biber



hazırlanışı:



ıspanaklar yıkanır haşlanır (ayrıca tencereye su koymayın kendi suyuyla pişsin).
süzülür ve kıyılır. bir geniş tavada soğanlar piyaz doğranır, ıspanak ve zeytinyağıyla kavrulur.
tuz karabiber katılır. diğer taraftan sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli yağ hazırlanır.

ıspanak servis tabağına alınır üzerine önce sarımsaklı yoğurt sonra kırmızı biberli yağ dökülür.
( bu sırada çıkan cosss diye ses varya bayılırımmm girlhaha ) http://img150.imageshack.us/img150/430/57qq4.gif



afiyet olsun...

çoğunluğu yeşil.... renk olsun diye 1-2 tane kırmızı biberi
2 cm uzunluğunda doğrayarak kızartır üzerine yine yoğurt ve yağ işlemini tekrarlarım..

harika olur..

ben akşama yapayım bari bunlardan...

birde ıspanak kök kavurma vardır... boraniyi yaparken köklerini ayırırım..
bunlardan da kök kavurma yaparım.. tavsiye ederim..


http://www.portakalagaci.com/photos/...ok_kavurma.jpg
malzemeler:

* 2 kg ıspanak kökü
* 1 yemek kaşığı zeytinyağı
* 4 baş kuru soğan
* 5-6 adet kurutulmuş acı kırmızı biber (yoksa taze de olur)
* 5 diş sarımsak
* 1 çay bardağı pilavlık bulgur
* 1,5 çay bardağı sıcak su
* tuz
* karabiber

hazırlanması:

1. ıspanak köklerini ayıklayıp sularını birkaç kez değiştirerek yıkayın.
(ben bi gece önceden su da bırakırım.. toprak kokusu iyice çıksın diye.. 1-2 damla elma sirkesi damlatarak.. )
2. irice kıyılmış soğanı ve ikiye bölünmüş biberleri bir tavada zeytinyağı ile kavurun.
3. ıspanak köklerni ilave edin ve hiç su koymadan kendi suyu ile kavurmaya devam edin.
4. suyunu salan ıspanaklara yıkanıp büyükçe doğranmış sarımsakları ve tuzu ekleyip biraz daha karıştırın.
5. en son bulguru ve suyu ekleyip, bulgurlar suyu çekene kadar pişirin. servis tabağına ıspanakları alın.
(tavayı silkeleyerek) üzerine karabiber serpip servis yapın. http://img78.imageshack.us/img78/1750/272sd2.gif


suzzy 04-01-2008 01:13 PM

Ynt: mezelerimiz...
 
arkadaşlarımızla sık sık bir araya geliriz... ark5 ttli3

her toplantımızda ev sahibine yük olmamak için biz kızlar evlerimizde bir kaç çeşit meze hazırlar..gidilcek eve götürürüz..

bu uygulamayı çok iyi oturttuk.. sevincli sevincli

durum böyle olunca ciddi bir meze ve salata yarışı başlamış oluyor...

ama çokta keyifli oluyor... blissy blissy blissy

suzzy 04-01-2008 01:16 PM

Ynt: mezelerimiz...
 
ıspanaklı mezelere bayılıyorum...ama ıspanak yıkiycam diye helak oluyorum... blook


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:42 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.