Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Mutfak Sohbetleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/mutfak-sohbetleri/)
-   -   çiğ köfte sevenler derneği... (http://www.hayatimdegisti.com/forum/mutfak-sohbetleri/3059-cig-kofte-sevenler-dernegi.html)

suzzy 10-12-2007 01:18 PM

çiğ köfte sevenler derneği...
 
http://www.gurmeguide.com/upPhotos/gurme/cig_kofte1.jpg

MALZEMELER

1 su bardağı İnce Bulgur
250 gr sinirsiz, iyice dövülmüş dana eti ya da yağsız kıyma
1 adet Kuru Soğan
1 tatlı kaşığı Zeytinyağ
1 demet Maydanoz
10 dal kadar Taze Nane
1 bağ Taze Soğan
1 bağ Taze Sarımsak
1 adet Domates
2 yemek kaşığı Biber Salçası
Önemli:Yemekte urfa biberi ve salçası kullanılmazsa orjinal çig köfte elde etmeniz mümkün değildir. YAPILIŞI: Bulguru önceden ıslatın. Suyunu süzdükten sonra rendelenmiş kuru soğan ve küçük küçük doğranmış domates karıştırın. Yoğrulur (yoğrulma sırasında elinizi suyla ıslatın).
İçine tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon, biber salçasını ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra, eti ilave edin. Bulgur ve et ölünceye (yumuşayıncaya) kadar iyice yoğurun. Bu yoğurma etin durumuna göre uzunca bir süre devam etmesi gerekir.

Bu karışıma zeytinyağ, ince ince doğranmış, maydanoz, taze soğan, sarımsak, nane ilave edin. Ceviz büyüklüğünde köfteler yapın. Marul yaprakları üzerine yerleştirin. Çiğ Köftenin yanında, çoban salatası, tere, turp, marul salatası servis edilebilir.
Kıyma kullanacaksanız, 2-3 kez çektirin. Et kullanacaksanız tahta tokmakla dövülürse daha leziz olur.


--------------------------------------------------------------------------------

suzzy 10-12-2007 01:27 PM

Ynt: çiğ köfte sevenler derneği...
 
aslında çiğ köftenin etli olanı makbuldür...fakat...malum bir takım korkular ve sağlıksız koşullar nedeni ile artık bir çok yerde etsiz olanları yapılıyor...

etlisi kadar olmasada,etsiz çiğ köftede çok lezzetli...

benim gibi düşkün olanlara ,idareten çiğ köfte keyfi sunuyor en azından.... ttli3

suzzy 10-12-2007 01:29 PM

Ynt: çiğ köfte sevenler derneği...
 
İyi çiğ köfte nasıl yapılır?



Doğu mutfak kültürünün vazgeçilmez tadı çiğ köftenin kıvamını tutturmak için ne yapmalı diyorsanız...

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Genel Sekreteri Hasan Fehmi Hayırlı, Şanlıurfa’da mutfak kültürünün vazgeçilmez tatlarından çiğ köftenin hazırlanışı ve muhafazası ile ilgili ayrıntılı bilgilerin yer aldığı makale hazırladı.
Çiğ köftenin tescili için başlatılan çalışmaları yürüten Hayırlı, 3 ayda bir yayınlanan ŞUTSO dergisinin son sayısındaki "Şöhreti ülke sınırlarını aşmış mahalli yiyeceğimiz" başlıklı makalesinde, çiğ köftenin yapılışı hakkında önemli bilgilere yer verdi.

Hayırlı, makalesinde, kentteki yaygın kanaate göre, tarihi Hz. İbrahim’e kadar dayanan çiğ köftenin, hemen bütün evlerin sofralarını süsleyen, özel günlerin en önemli ikramı olduğuna değiniliyor.

Çiğ köftenin, özel olarak hazırlanmış kalaylı bakır kaplarda, ev yapımı isot (pul biber), kara et, köftelik bulgur, salça, tuz, baharat, yeşil soğan ve sarımsağın yoğrulmasıyla yapıldığını belirten Hayırlı, kaliteli çiğ köfte hazırlanışında, bol su yerine buz kullanılması tavsiyesinde bulundu.

Limonla tüketilmez

Avucu terleyen bir kişi tarafından hazırlanan çiğ köftenin makbul sayılmadığına işaret eden Hayırlı, çiğ köftenin yoğrulduktan kısa sonra tüketilmesi gerektiği, aksi halde buzdolabında muhafaza edilen çiğ köftede mikroorganizmaların kolaylıkla üreme imkanı bulduğunu kaydetti.

Yıllardır birçok ortamda limonla birlikte servis edilen çiğ köftenin aslında bu şekilde tüketilmesinin doğru olmadığının belirten Hayırlı, iyi bir çiğ köftenin az su veya buzla yoğrulması ve bol yeşillikle tüketilmesi gerektiği vurguladı.




suzzy 10-12-2007 01:31 PM

Ynt: çiğ köfte sevenler derneği...
 
http://www.ramazanbingol.com/images/mutfak2_res.jpg

buda etsiz olanı...

Urfa yöresinde yapılan bu köfte etsiz çiğköfte olarakta adlandırılıyor.Et sevmeyenler için iyi bir seçim.Bulgurlu ve acı sevenler için çok sevilecek bir lezzet.Çayın ve ayranın yanına çok yakışıyor.

Malzemeler :



500 gr. ince bulgur
1 demet maydanoz
4-5 tane taze soğan
2 yemek kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı isot 1 tatlı kaşığı tuz
2 tane çok ince doğranmış kuru soğan

2yemek kaşığı kuru nane

karabiber

tuz
istenirse 2-3 diş sarımsak

5 yumurta

tereyağ(veya sıvıyağ)

YAPILIŞI
Maydanoz ve taze soğan ince ince kıyılıp bir kenarda bekletilir. Diğer bütün malzemeler iyice karıştırılır ve yoğurulur. 20 -30 dakika kadar yoğurulan olan bu karışıma ara ara sıcak su eklenir. Avuçla ezerek çiğköfte gibi iyice macun halini alan bulgur karışımına maydanoz ve soğan eklenir. 5 yumurta 1 su bardağı tereyağ da pişirilir ve bulgura eklenir. Yağlı yumurta karışıma yedirildikten sonra arzuya göre şekil verilir. Marul ve naneyle süslenen servis tabağıne dizilir.Ayranla afiyetle yenilir.

tresor 10-12-2007 03:15 PM

Ynt: çiğ köfte sevenler derneği...
 

yahu suzzycım valla shamanıcle ısbırlıgımı yaptınız yahu, bır cıg kofte yapmayı denemedım burda onuda en sonunda deneteceksınız bana , ulku sana geleyım beraber yapalım bari sevincli, konu super tebrikler , bir de bılen varda ıskembe corbası tarıfi rica edecektım dusun

suzzy 10-12-2007 03:24 PM

Ynt: çiğ köfte sevenler derneği...
 
Alıntı:

tresor Nickli Üyeden Alıntı

yahu suzzycım valla shamanıcle ısbırlıgımı yaptınız yahu, bır cıg kofte yapmayı denemedım burda onuda en sonunda deneteceksınız bana , ulku sana geleyım beraber yapalım bari sevincli, konu super tebrikler , bir de bılen varda ıskembe corbası tarıfi rica edecektım dusun

sevgili tresor'cuğum...arkadaşları bilemiycem ama bu çiğköfte beni yicek yakında..nasıl seviyorum anlatamam..

eee biraz kanda çekiyor sanırım...işkembe tarifi bulurum ben sana ..istediğin işkembe olsun...ahhh.onada bayılırım...

suzzy 10-12-2007 03:28 PM

Ynt: çiğ köfte sevenler derneği...
 
http://www.onlinebilgiler.com/wp-con...%20çorbası.jpg


Malzemeler:
1 Kg İşkembe (temizlenmiş)
2 Çorba Kaşığı Un
2 Yumurta Sarısı
1 Limon Suyu
1 Fincan Sirke
3-5 Diş Sarmısak
Tuz, Kırmızı Biber
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
4 Diş Sarmısak (haşlarken kullanmak için)

HAZIRLANIŞI :
Temizlenmiş işkembeyi bol suda birkaç su yıkayalım. Tencereye alıp üzerine üç parmak çıkacak kadar su ilave edip, yarım limonun suyunu ve doğranmış sarmısakları ekleyerek işkembeyi yumuşayana kadar haşlayalım (limon ve sarmısağı tadının ve renginin daha iyi olması için kullanıyoruz).
Haşlanan işkembe delikli kepçe ile çırararak, kesme şeker iriliğinde doğrayalım. İşkembenin suyunu tel süzgeçten geçirip, bir başka tencereye alarak kaynamaya bırakalım.
Bu arada terbiyeyi hazırlayalım. İki kaşık una bir limon suyu, iki yumurta sarısını ve 1-2 fincan su ilave ederek pürüzsüz ve topaksız kıvama gelene dek çırpalım. Kaynamakta olan işkembe suyuna azar azar ve sürekli karıştırarak dökelim.
Doğranan işkembeleri de ekleyerek tuzunu ayarlayıp 5 dakika kaynatalım. Sarmısağı döverek ilave edelim. Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine kırmızı biberli tereyağı gezdirerek servis yapalım (arzuya göre sirke ilave edelim)
alıntı..

afiyet olsun şekerim...

tresor 10-12-2007 03:50 PM

Ynt: çiğ köfte sevenler derneği...
 
harıkasın suzzy kolaymıs burada ıskembe buldum da ondan aklıma geldı bunu duduklude yapsak olur mu acaba yoksa ıskembeler erırmı ne dıyorsun ? bu duduklu tencereden korkuyorum ben bır turlu alısamadım. Aslında sadece tek bır dugme var ustunde basıtte benı hep annem korkutmus patlar dıye ıste.

Silvara 10-12-2007 03:55 PM

Ynt: çiğ köfte sevenler derneği...
 
Tresor;
İşkembeyi düdüklü tencerede yapabilirsin. Hem de süper olur. Biraz büyük parçalar halinde doğrayıp haşlarsan da aynı tuzlama gibi olur. Off canım istedi vallahi. Ne güzel olurdu şimdi sıcak sıcak iri parçalı :)

suzzy 10-12-2007 03:57 PM

Ynt: çiğ köfte sevenler derneği...
 
Alıntı:

tresor Nickli Üyeden Alıntı
harıkasın suzzy kolaymıs burada ıskembe buldum da ondan aklıma geldı bunu duduklude yapsak olur mu acaba yoksa ıskembeler erırmı ne dıyorsun ? bu duduklu tencereden korkuyorum ben bır turlu alısamadım. Aslında sadece tek bır dugme var ustunde basıtte benı hep annem korkutmus patlar dıye ıste.

düdüklüde yaparsan daha pratik olur tabii..şimdiki düdüklüler çok kullanışlı,senin düdüklün varmı bilmiyorum ama ...

ben çok kullanırım...hem çabuk vede kısa sürede pişiyor..hemde daha sağlıklı oluyor diye düşünüyorum...

normal tencerede uzun süre kaynatmak gerektiği için vitamin kaybı olabiliyor...besleyiciliği azalıyor...


WEZ Format +3. Şuan Saat: 04:33 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.