![]() |
Yöresel Yemeklerimiz Analı kızlı köfte (Malatya) -------------------------------------------------------------------------------- MALZEMELER 500 gr çiğköftelik kıyma 250 gr az yağlı kıyma 1 kg kemikli kuzu eti 100 gr iri çekilmiş ceviz 300 gr nohut ½ kg köftelik bulgur 3 adet büyük soğan 1 çorba kaşığı domates salçası 1 çorba kaşığı tereyağı 2 adet limon 1 çorba kaşığı nane 1 çay kaşığı tuz HAZIRLANIŞI Akşamdan ıslatılmış nohut, et, biber, domates salçası ve küp şeklinde doğranmış 1 adet soğanı bir tencereye alın. Üzerini kapatacak kadar su ve tuz ilave ederek pişirin. Başka bir kapta az yağlı kıymayı suyunu bırakıncaya kadar kavurun. Küp şeklinde kesilmiş 2 adet soğanı da kıymaya ilave ederek kavurmaya devam edin. Tuz, karabiber ve cevizi ilave edin ve soğumaya bırakın. Çiğköftelik kıyma, ince bulgur, tuz ve karabiberi az su ilavesiyle macun kıvamına gelecek şekilde yoğurun. Hazırladığınız bu harcın bir kısmını ayırdıktan sonra misket büyüklüğünde köfteler yapın. Kalan kısmından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak içini oyduktan sonra içli köfte yapar gibi içine cevizli harçtan ilave ederek kapatın. Köfteleri bir süzgece alın. İçinde su kaynayan bir tencereye bu süzgeci yerleştirin. Bir süre haşladıktan sonra, daha önce hazırlamış olduğunuz salçalı et suyuna süzerek alın. 2 limonun suyunu sıkın. Tereyağını eritin, naneyi yağda biraz çevirin ve yemeğinizin üzerine döktükten sonra servis yapın |
keşkek Keşkek ( Kırşehir ) -------------------------------------------------------------------------------- Malzemeler : • 300 gr dövme (aşurelik buğday) • 100 gr nohut • 5.5 su bardağı su • 750 gr kemikli koyun eti • 60 gr margarin • Tuz, karabiber, kırmızı tozbiber Hazırlanışı : Dövme ve nohudu akşamdan 2.5 bardak su ile ıslatın. Eti basınçlı tencereye alın. Nohut ve dövmeyi süzüp sularını ayırın ve malzemeyi tencereye ekleyin. Islatma suyunu 4 su bardağına tamamlayın. Margarinin yarısını su, karabiber ve tuzu ekleyip dövme lapalaşıncaya kadar 75 dakika pişirin. Etin kemiklerini ayırın ve keşkeği büyük bir tencereye alın. Tahta kaşıkla (ya da tahta tokmakla) ezerek karıştırın. Keşkeği servis tabağına alın. Kırmızı tozbiberi kalan margarinle kızdırıp üzerine gezdirin. Ilık olarak servis yapın. |
çiğköfte Çiğköfte ( Gaziantep ) -------------------------------------------------------------------------------- M a l z e m e l e r 100 gr. çiğ köftelik et, 200 gr. çiğ köftelik bulgur, 5 diş sarımsak, 30 gr. kuru soğan, 150 gr. biber salçası, 50 gr. domates salçası, 1 çay kaşığı nane, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı yenibahar, 3 çay kaşığı pulbiber, 100 gr. yeşil soğan, 1 adet maydanoz. HAZIRLANIŞI: Önce salçalar bulgur, baharatlar birbirine katılır. Sarımsaklar iyice ezilerek ince doğranmış soğanla yoğurulur. Sonra çiğ köftelik et katılarak iyice yoğurulur. Soğan ve maydanoz ince ince doğranır hazırlanmış olan çiğ köftenin içine ilave edilir 3-5 dk. yoğurulur. Sonra köfte şeklinde sıkarak servis yapılır. |
kitelfum Kitelfum / Siirt -------------------------------------------------------------------------------- MALZEMESİ 250 gr. kavurma 3 diş sarmısak 3 su bardağı köftelik bulgur 2 adet kuru soğan 1 yemek kaşığı biber salçası 1 adet yumurta 2 yemek kaşığı tereyağı 3 yemek kaşığı un 1 tatlı kaşığı pul biber 1 çay kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı tuz TARİF Bulguru 1 bardak suyla ıslatın. 10 dakika bekletip, yoğurun. Yumurta, un ve tuz ilave edin. Arada elinizi suya bastırarak yumuşak bir bulgur hamuru tutun. Hamurdan minik köfteler yapıp, bekletin. 1 yemek kaşığı tereyağını eritin ve içine biber salçası, sarmısak, karabiber ve tuz koyun. 4 bardak su ilave edin, kaynayınca köfteleri ilave edin. 20 dakika pişirin. Soğanları yarım ay şeklinde kalın doğrayın. Tereyağında pembeleşene kadar kavurun. Üzerine kavurmayı koyup, karıştırın. Pişen köftelerle karıştırdıktan sonra servis yapın. |
şıllık tatlısı Şıllık tatlısı(urfa) -------------------------------------------------------------------------------- Malzemeler : 2 su bardağı un, 300 gr. ceviz içi, 600 gr. şeker, 3 yemek kaşığı sade yağ. Derin bir tencerede 2 su bardağı un, 4 su bardağı su ile akıcı hamur kıvamı gelinceye kadar elle çırpılır. Sacın altı yakılır, hamurların yapışmaması için sacın üzeri yağlanır. Hazırlanan hamurdan bir kepçe alınarak saca dökülür. Oklava ya da tahta bir kaşık yardımıyla saca incecik yayılır, pişince diğer tarafı çevrilir. Bütün hamura aynı işlem uygulanır. Bir kaşık yağ tencerede eritilir, üzerine şeker ilave edilir. Üç su bardağı su ilave edilerek şurup kıvamı gelinceye kadar kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Ceviz içi döğülerek bir kaba alınır. Sacda pişirilmiş ekmekler (yufka) sayılarak iki kısma bölünür. Bir tepsiye birinci yarısı üst üste serilerek üzerine ceviz serpilir. Sonra ikinci yarısı da üst üste serilir. Hazırlanan şurup sıcak olarak üzerine dökülür, beş on dakika bekletildikten sonra dilimlere kesilerek sıcak olarak servis yapılır. |
oruk Oruk- ( hatay) -------------------------------------------------------------------------------- Malzemeler 1 kg ince bulgur. 500 gr köftelik dana eti 300 gr kıyma 3 baş soğan 1 demet maydanoz karabiber kimyon tuz salça veya baş biber köftelik etimiz et öğütücüde çekilir.daha sonra tencere içerisine kıymayı koyup kavururuz içine ince kıyılmış soğan ilave edilir biraz sote edildikten sonra zeytinyağı konur kavrulma işlemi bittikten sonra karabiber ve maydanoz ilave edilir. köfteyi hazırlamak için önce bulgur ıslanır bir saat bekletilir daha sonra içerisine kuru soğan salça biber kimyon tuz ilave edilir köfte makinesinde çekilir. daha sonra içine köftelik eti eklendikten sonra iyice yoğrulur işlem tamamlandıktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalara bölünür isteğe göre ya elimizde ya da makinede oyma işlemi yapılır bir ucu kapatıldıktan sonra içine kıyma doldurulur diğer ucuda birleştirilir. zeytinyağı sürülen oruklar fırına sürülür 45 dakika pişer daha sonra sıcak olarak yenir |
aşür Aşür -(hatay) -------------------------------------------------------------------------------- malzemeler; Aşürlük buğday Et veya tavuk Biber salçası Nohut Soğan kimyon , tuz Nohutla etİ( yada tavuğu)düdüklü tencerede pişiririz sonra aşürlük buğdayı yıkayıp tuzunu koyup onuda düdüklüde açtırırız .hepsi açıldıktan sonra hepsini düdüklü tencereye koyup baharatını atarız.salça biberini koyarız özleştikten sonra da içine biraz kızarmış yağ koyup dövülür ve tabaklara konduktan sonra üzerine kızarmış yağı ve kimyonu dökün servise hazırdır. |
içli köfte kahramanmaraş tan -------------------------------------------------------------------------------- içli köfte namı diğer el bombası Malzemeler; - 2 su bardağı ince bulgur - 1 orta boy soğan - 1 yemek kaşığı biber salçası - 1 çay kaşığı kimyon - 1,5 su bardağı irmik - 1 dolu tatlı kaşığı tuz İçi için; - 1/2 kilo kıyma - 125 gr margarin - 4 orta boy soğan - 1 çay kaşığı toz kırmızı biber - 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz - 1 çay kaşığı kimyon Yapılışı; - Bulguru 1 su bardağı su ile ıslatın. 1 saat bekletin. - İrmiği ıslatın. Ama çok fazla sulu kalmayacak. Islanmış şekilde bırakın. - Soğanı süresonunda bulgurun üzerine rendeleyin. - Kimyonu, salçayı ve tuzu ekleyin. - İyice yoğurun. Malzeme iyice özleşince irmiği ekleyin. İrmiğide ekledikten sonra yoğurun. - Kıymayı margarinle kavurun. Pişince soğanı yemeklik doğrayıp ekleyin. 2-3 dk kavurun. Baharatları ekleyin. Soğumaya bırakın. - Kıyma soğuduktan sonra, bulgurlu harçdancevizden biraz daha büyük parçalar alın ve işaret parmağı ile içini oyun ve iyice incelterek oyun. Kıymalı harçdan 1 yemek kaşığı kadar içine koyup kapatın. - Tencerede kaynayan suya 1 tatlı kaşığı limon ekleyin. Tuzunuda katıp köfteleri atın. Tencerenin dibine birikecek şekilde köfteleri katın. Üstüste gelmesin. Tahta kaşıkla hafif kaıştırın. - Kaynamaya başlayınca 8 dk bekleyin. Süre sonunda sonunda kevgirle alın. - İsterseniz kızarmış tereyağ gezdirip sıcak servis yapın... Afiyet Olsun.. |
kaburga dolması Kaburga Dolması ( Malatya ) -------------------------------------------------------------------------------- Malzemeler : 2 kg. bir kaburga 2 su bardağı pirinç 3 baş kuru soğan 3-4 yemek kaşığı tereyağı 1 demet maydanoz 2 kaşık domates salçası 2 tane domates Tuz - karabiber Hazırlanışı : Kaburganın üst derisi kaldırılarak bir oyuk meydana getirilir. Pirinç ayıklanır, yıkanır geniş bir kaba alınır. İçerisine kıyılmış maydanoz, küp şeklinde doğranmış soğan, kabukları soyularak küp şeklinde doğranmış domates, tuz, karabiber, bir kaşık salça koyularak karıştırılmak amacıyla yoğrulur. (Varsa; etin kenarından alman yağ da doğranabilir) Kaburganın oyulan yerine hazırlanan iç doldurularak dikilir. Tereyağında pembeleşinceye kadar kızartılır. Diğer tarafta küp şeklinde doğranan soğan pembeleştirilir, salça ilâve edilir, suyu konur. Hazırlanan salçalı suya kaburga yavaşça konur, kapağı kapatılarak kaynayıncaya kadar harlı, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 2-3 saat pişirilir. Pişen kaburga geniş bir tepsiye alınarak, üzerine salçalı sostan dökülür ve fırında biraz kızartıldıktan sonra servise alınır. Not: Arzu edilirse mevsime göre, biber, patlıcan, patates kızartılıp firma konmadan önce tepsiye yerleştirilen kaburganın yanma konarak fırınlanır. __________________ |
ayva dolması Ayva Dolması (Malatya) -------------------------------------------------------------------------------- Malzemeler : 6-7 tane ekmek ayvası(orta büyüklükte) 250 gr. orta yağlı kıyma 1 su bardağı pirinç 4 kaşık tereyağı 2 kaşık salça 1 baş kuru soğan 4-5 dal maydanoz 4-5 dal taze nane veya 1 tatlı kaşığı kuru nane Tuz-karabiber Hazırlanışı : Ayvalar yıkanır, kabukları soyulur, kapak açılarak kesilir, ayvaların içi oyulur, (domates veya biber dolması için hazırlanan sebze gibi ) kararmaması için suya atılır, diğer tarafta; kıyma, pirinç, kıyılmış maydanoz, nane, küp şeklinde doğranmış soğan, tuz karabiber su ilavesiyle yoğrularak dolma içi hazırlanır. Ayvaların içerisine doldurulur. Kapak parçaları kapatılır. Bir tence¤reye aralarında boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir. Bir tava içerisinde yağ eritilir. Sulandırılmış salça koyularak karıştırılır, iki su bardağı kadar su ilâve edilir, tuz atılır, kaynamaya başlayınca ayvaların üzerine boşaltılır, suyunu tamamen çekinceye kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır |
çiğ börek eskişehir Çiğ Börek (Eskişehir) -------------------------------------------------------------------------------- Malzemeler : 4 su bardağı un Bir tatlı kaşığı (silme) tuz Su (hamuru için aldığı kadar) 250 kg kıyma 1 adet soğan 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığından biraz az karabiber Yarım çay bardak su Hazırlanışı : Bir kapta un, tuz su ilave edilerek kulakmemesi yumuşaklığına gelecek kıvama gelinceye kadar karıştırılarak hamuru hazırlanır. Diğer kapta soğanlar rendelenerek, üzerine kıyma, tuz, karabiber ve su karıştırılarak harç hazırlanır. Meydana gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak, yaklaşık 20 cm çapında daireler oluşturulacak şekilde hamurlar açılır. Hazırlanan harç, daire şeklinde açılmış olan hamurun üzerine yarım ay şeklinde ince bir tabaka halinde sürülür. Hamurun diğer kısmı harç sürülen tarafın üstüne kapatılarak, harcın dışarıya akmaması için yarım ay şekline gelen çiböreğin kenarları bir tabakla yada kapatma tırtılı ile kesilir. Hazırlanan çibörekler daha önce derin bir tencerede kızdırılmış (yaklaşık 2-3 su bardağı) yağa atılarak, her iki tarafı da hafif pembeleşecek şekilde kızartılır. |
acılı fındık ezmesi Acılı fındık ezmesi (Giresun) .................................................. .............. Hazırlama Süresi : 10 dk 6 kişilik Gerekli Malzemeler : 2 su bardağı ince çekilmiş fındık Yarım bayat ekmek içi 3 diş sarımsak Yarım su bardağı fındık yağı 250 gr beyaz peynir 1.5 çay kaşığı nane 1.5 çay kaşığı köfte baharı 2 çorba kaşığı domates salçası 1 çorba kaşığı pulbiber 1 çay kaşığı kimyon Tuz Hazırlanışı : Sarımsakları soyup ezin. Beyaz peyniri ufalayın. Ekmek içini ıslatıp sıkın ve ufalayın. Çekilmiş fındık, sarımsak, ekmek içi, peynir, salça, köfte baharı, nane, tuz, pulbiber ve kimyonu bir kapta iyice karıştırıp yoğurun. Fındık yağını azar azar ekleyip tekrar yoğurun. Ezmeyi servis tabağına alın. Üzerini çatalla şekillendirip servis yapın. Afiyet olsun. |
meftune Meftune (Medfune) / Diyarbakır -------------------------------------------------------------------------------- . Malzemeler: 1 kg. kuzu parça et 8 adet patlıcan 4 adet yeşil biber 4 adet domates 1 yemek kaşığı biber salçası 4 diş sarmısak 2 yemek kaşığı sumak 1 kahve fincanı sıvıyağ 1 tatlı kaşığı pul biber 1 tatlı kaşığı tuz Yapılışı: Sumağı 3 bardak suda bekletin. Patlıcanları kuşbaşı büyüklüğünde doğrayıp, tuzlu suda bekletin. Eti yıkayın, tencereye ya da güvece koyun. Sıvıyağ ve tuz ilave edin. Et suyunu çekince salça ilave edip karıştırın. Patlıcan, küçük küçük doğranmış domates, yeşil biber, pul biber ve sumağı suyuyla birlikte koyun. Kısık ateşte 60 dakika pişirin. Dövülmüş sarmısak ilave ettikten sonra servis yapın. |
çirli et Çirli Et (Sivas) -------------------------------------------------------------------------------- . Malzeme: Kuru kayısı 600 gr. Su 5 su bardağı Katı yağ 2 çorba kaşığı Tuz Kuşbaşı kuzu eti 1 kg. Yapılışı: Kayısıları ılık suda 1 saat bekleterek yumuşamalarını sağlayın. Yağı bir tencerede eritin. Yağ kızınca etleri, verdikleri suyu çekinceye kadar içinde kavurun. Suyu ve tuzu katıp bir taşım kaynatın. Orta ateşte, suyun çoğunu çekinceye kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Kayısıları, suyunu süzüp et tenceresine aktarın. 5 dakika daha pişirerek tencereyi ateşten alın ve sıcak servis yapın. |
sarımsaklı karides Sarmısaklı Karides (İzmir) -------------------------------------------------------------------------------- . Malzeme: Sarmısak 6 baş Kabuklu karides 1 kg. Limon suyu 3 çorba kaşığı Sarmısaklı zeytinyağı 4 çorba kaşığı Riviera zeytinyağı 6 çorba kaşığı Süt 1/2 su bardağı Kırmızı pul biber 3/4 çorba kaşığı Tuz Kekik 2 çorba kaşığı Yapılışı: Fırınınızı 180 C 'ye getirip, ısıtın. Sarmısakların baş kısımlarından bir kapak kesip kaldırın ve alüminyum folyo serilmiş bir fırın tepsisine dizin. Üzerlerine limon suyunun yarısını gezdirin. Her birinin üzerine birer kaşık zeytinyağı dökün. Tuz, kekik ve pul biberi serpiştirerek fırına sürün. Sarmısaklar yumuşayıpi kolayca çatal batacak duruma gelinceye kadar firinda pisirin. Karideslerin bas ve ayak kisimlarini alip, kabuklarini temizleyin. Sirtlarindaki siyah iplikçikleri çikarin. Yikayin ve bir süzgece aktarin. Sarmisakli yagin 1/4 'ünü bir tavada kizdirin. Karideslerin 1/4 'ünü tavaya yerleştirip, sarmısaklı yağda renkleri dönünceye kadar pişirin. Biraz limon suyu ve süt ekleyerek çektirin. Süzdürererk bir tabağa alıp aynı miktarda karidesi tavaya koyarak bu işlemi karidesler bitinceye kadar tekrarlayın. Karidesleri yanında sarmısakla servis yapın. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:21 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.