Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Korku ve Fobiler Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/korku-ve-fobiler-cd-leri/)
-   -   Sizin Fobiniz Hangisi? (http://www.hayatimdegisti.com/forum/korku-ve-fobiler-cd-leri/616407-sizin-fobiniz-hangisi.html)

Perfinya 18-11-2010 12:42 PM

Sizin Fobiniz Hangisi?
 
Sizin Fobiniz Hangisi?http://www.donusumkonagi.net/admin/makale/ttt(1).jpgFobiler hayatımızın bir parçası haline geldi! Bir hobimizin olması ne kadar gerekli ve önemliyse herhangi bir fobiye yakalanmak da en az o kadar gereksiz ve tatsızdır.

Fobiler, hayatımızın tadını tuzunu kaçırmakta, keyfimizi bozmaktadır. Eğer, sizin de bir fobiniz varsa onu sorgulamaktan, çözüm için yardım aramaktan korkmayın... Fobik reaksiyonlar esnasında, bedensel olarak, kalp çarpıntısı, göğüs sıkışması, nefes daralması, terleme, titreme, uyuşma, karıncalanma ve bayılma hissi, baş dönmesi, sık idrara çıkma isteği görülebilir. Duygusal olarak ise korku, panik ve heyecan yaşanabilir. Araştırmalar, kaçınmanın iş ve sosyal hayata olan olumsuz etkisinin, korkunun etkisinden daha fazla olduğunu gösteriyor. Fobik sorunları olanlar, çoğunlukla bu mantıksız korkularından dolayı utanç duydukları için fobilerini hastalık olarak değil, huy veya kişilik özelliği olarak algılamakta, fobilerinden söz etmek istememektedir. Bu nedenle hastaların, tıbbi yardım alma talepleri düşüktür. Bu tür fobilerin, tedavi edilebilir durumlar olduğu unutulmamalıdır. Tedavide; davranış terapisi, hipnoz, gevşeme teknikleri ve iç görüş yönelimli psikoterapi programları uygulanmaktadır.

Kapalı ve basık mekan korkusu

Klostrofobi, bireyin kapalı, basık yerlerde yaşadığı mantık dışı yoğun korkudur. Kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülmektedir. Korkulan durumlara tipik örnekler arasında asansör, basık tavanlı odalar ve koridorlar, kapıları kapalı ve kalabalık otobüs, yeraltı çarşıları, metro ve alt geçitlerde bulunma; oturulan oda kapısının kapalı veya kilitli olması gibi durumlar sayılabilir. Kişiler, anılan yerlerde sıkışıp kalmaktan, dışarı çıkamamaktan, nefes alamamaktan ve boğulmaktan korkarlar.

Yükseklik korkusu

Bu korkuyu yaşayan kişiler yüksek binalara çıkmadıkları gibi odanın içinde pencereye yakın alanlarda dahi oturmazlar. Akrofobik kişiler, asansöre binmekten korkarlar; ancak bu, asansör içinde hapis kalmaktan ya da boğulmaktan korkmakla değil, asansörün yukarı çıkışının yarattığı endişeyle oluşan bir korkudur. Yüksekte uçmasından dolayı uçağa binmekten korkan akrofobiklerin büyük bir bölümünde bu korkuya uçağın düşeceği korkusu da eşlik etmektedir.

Rezil olmaktan korkarlar

Sık görülen bir sağlık sorunudur. Tıp terminolojisindeki anlamı, bireyin yabancı insanlarla karşılaştığı ya da başkaları tarafından gözlenme olasılığının bulunduğu durumlarda yanlış bir şey yaparak rezil olacağı korkusunu yaşaması halidir. Sosyal fobikler zamanla bu tür nahoş durumlarla karşılaşmamak için olumsuz duygular uyandıran ortamlara girmemeye veya bu ortamlardan kaçınmaya başlar. Korktukları duruma maruz kaldıklarında, dikkati kendilerine yöneltir, kendilerini eleştirirler. Terleme, kızarma, kalp atımında artış gibi bedensel sorunlar yaşarlar. Bu kişiler başkalarının bulunduğu durumlarda, "Herkes bana bakıyor, kontrolümü kaybedeceğim, rezil olacağım, ellerimin titrediğini ve yüzümün kızardığını herkes fark edecek" gibi düşüncelerle topluluk önünde gerçek performanslarını gösteremezler.

Dişçi korkusu hiç bitmez

Dişçi korkusu tıbbi olarak; dişçiye gitmekten korkma veya hoşlanmama halidir. Bu korkunun içinde dişçi koltuğunda geriye doğru yatırılma, ellerin veya diğer aletlerin ağzın içine sokulması (özellikle de dişçilikte sıkça kullanılan delici aletin), iğne korkusu ve kullanılan aletlerin steril olmadığı takdirde HIV, hepatit gibi bulaşıcı hastalık ve mikropların kapılabileceği korkuları da yer alır. Bu korkular aslında kabul edilebilir korkulardır. Kişinin bu tür korkular içinde olmasında kendine göre haklı nedenleri bulunabilir. Ancak yaşantımızda her an için dişçiye gitme olasılığımız bulunduğundan hoşlanmadığımız bu durumlarla karşılaşmak zorunda kalabileceğimiz göz ardı edilmemelidir Hoşumuza gitmese de bu duruma katlanmak zorunda olduğumuzu unutmamalıyız.

Çok sık rastlanıyor

Halk arasında "kan tutma" olarak da bilinen bu korku, hayli sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu korkuyu yaşayanlar, herhangi bir nedenle kan verme, iğne vurulma ve diğer tıbbi işlemlerle karşılaşma durumunda kaldıklarında kalp atışlarında değişiklik, bulantı ve terleme gibi belirtiler göstermenin yanında bayılacak gibi olabilirler ve bayılabilirler de. Bu gibi direkt fobik durumlarla karşılaşma sırasında tepki gösteren ve ciddi korku yaşayan hastaların dışında, yalnızca "kan" sözcüğünü duymakla dahi bayılan ya da çeşitli bedensel tepkiler veren hastalar da bulunmaktadır. Bazı hastalar da, ambulans sireni duyduklarında, herhangi bir ameliyattan söz edildiğinde, gazetelerde bu tip haberleri okuduklarında veya televizyondan buna benzer sahneler izlediklerinde büyük korku yaşarlar.

Açık mekan korkusu

Panik bozukluk gibi bazı psikiyatrik hastalıklara ikincil olarak gelişen bir durum olmakla birlikte, panik belirtileri göstermeyen bazı kişilerde de agorafobi gözlenmektedir. Yalnız sokağa çıkma, kalabalık yerlerde bulunmaktan (sinema, tiyatro) korkma olarak tanımlanmaktadır. Panik atakla ilişkili agorafobide, ilk panik atak ev ortamı dışında gelişmişse, bireyde agorafobi gelişme olasılığı daha yüksek olmaktadır. Kişiler, panik atak ya da panik bozukluk yaşadıktan sonra otobüse ve asansöre binme, dışarı çıkma, kalabalık caddeler ve mağazalarda bulunmaktan kaçınmaktadırlar. Bazen bu kişiler evde tek başlarına kalmaktan da korkarlar.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu - Hürriyet

gülpor 18-11-2010 01:37 PM

Cevap: Sizin Fobiniz Hangisi?
 
Slm ,benim köpek fobim vardı...ciddi anlamda köpeği gördüğümde ne yapacağımı nasıl davranacağımı kestiremiyordum...çığlık atmak,garip sesler ve hareketlerde bulunmak vb.girlhaha

eft tekniğini uygulayarak bu fobime azda olsa bir çözüm buldum...aslında devam etsem tekniğe, tamamen kurtulacağımı biliyorum...artık köpek gördüğümde kalp atışlarım hızlanmadan ,sakin sakin yanından geçip gidiyorum...:)

fersul 13-06-2011 10:15 PM

Cevap: Sizin Fobiniz Hangisi?
 
bende boğulma korkusu var.bu sebeple yüzme öğrenemedim.şu anda yüzme kursuna kayıtlıyım ama suyun içinde ayak çırpmaktan başka birşeye cesaret edemedim. havuzun kenarını bırakamıyorum.hocanın bağırmaları ise bu konuda daha da bana geri adım attırıyor.bu hafta cumartesi-pazar tekrar kurs var bakalım.kendime sürekli telkinde bulunuyorum ama yüzme korkusu olanların yanında tutulduğumdan daha kötü oluyorum.en son sadece ayak çırpmaktan belimi incittim ve yarım saat havuzun dışında oturdum.bu kursa çok para verdim.ama hoca dahil bana benden başka yardımcı olacak kimse yok.üstelik eşim çok iyi yüzmesine rağmen,bana yüzmeyi öğretmenin en iyi yolunun beni suya zorla çekmekten geçtiğine inanıyor.bu sebeple insanların içinde çok zor anlar yaşıyoruz.çığlıklarımı herhalde sahilin diğer ucundan duyuyorlardır.eşime durumumu da bir türlü kabul ettiremedim.onun da bu yaz üstüme gelip çığırımdan çıkacağım anları tekrar yaşatmaması için bu korkumu yenip yüzmeyi öğrenmem lazım.çok çaresizim.günlerdir ağlıyorum.LÜTFEN YARDIM EDİN.

gülücan 13-06-2011 10:51 PM

Cevap: Sizin Fobiniz Hangisi?
 
benimde köpek fobim var..ortaokuldayken bir arkadaşım korkuyla gelip okula kadar köpeklerin kovaladığını anlatmıştı..yaa sanki o anlatırken ben yaşadım..ondan sonra onda değil ama bende fobi oluştu:( napsam hangi tekniği denesem acaba..


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:29 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.