![]() |
Bahar kabus olmasın Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Kokuludağ polen alerjisi olan hastalar evden çıktıklarında polenlerin etkisiyle burunlarında, gözlerinde kaşıntıyla arka arkaya hapşırmaya başladığını, böyle rahatsızlığı olanların araç kullanamaz, iş yapamaz hale geldiğini söyledi. Prof.Dr. Kokuludağ, "Bu şekilde hayat kalitesi çok bozulan hastalar çare peşinde koşar. Ancak şikayetlerin daha hafif olduğu durumlarda, alerjik nezle, hastalar tarafından önemsenmez" diye konuştu. Prof. Dr. Ali Kokuludağ, solunan havada bulunan başlıca alerjenlerin, dış ortamlarda etkileyen, bahar aylarında önemli problemlere yol açan ağaç, çim ve yabani otlardaki polenlerden kaynaklanan alerjiler olduğunu söyledi. Alerjik nezlenin burunda, boğazda, kulaklarda kaşıntı, arka arkaya defalarca hapşırma, burun akıntısı, burunda tıkanıklık gibi belirtileri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ali Kokuludağ, "Şikayetlerin, bahar aylarında, tozlu ortamda, uzun zamandan beri temizlenmemiş eve girildiğinde, rutubetli ortamda olması durumunda alerjik nezle akla gelmeli" dedi. Prof.Dr. Kokuludağ, şikayetlerin ateşsiz ve uzun süreli olduğunu, gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve sulanma yakınmalarının eşlik ettiğini sözlerine ekledi. Prof.Dr. Kokuludağ, alerjik nezlesi olan hastaların yüzde 30-40'ında astımın gelişebildiğini, astımı olan hastaların yüzde 70'inin alerjisinin olduğunu belirtti. Özellikle çocuklarda ve ailesinde astım olanlarda alerjik astım sıklığı daha fazla olduğuna dikkat çekti. Polen alerjisinin yapılacak deri ve kan testleri sayesinde, belirlenip uygun tedavinin gerçekleştirildiğini söyleyen Prof.Dr. Kokuludağ, alerjik şikayetlerin arttığı dönemlerde doktor kontrolünde göz ve burun damlalarının kullanılabileceğini söyledi. Alerjenlerden kaçınma ve ilaç tedavisi dışında uygulanabilen en etkili yöntemin aşı tedavisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kokuludağ, "Aşı tedavisinin şikayetleri uzun süreli giderici etkisi yanında astım gelişmesini azaltıcı, koruyucu etkisi de var. Aşının alerjik nezlede astım gelişmeden önce erken dönemde uygulanması gerekir. Bu nedenle bahar aylarında saman nezlesi olan veya yılın diğer aylarında sık nezle olma yakınması olan hastalar bir alerji uzmanına başvurmalı" dedi. Prof. Dr. Kokuludağ, polen mevsiminde evin dışında spor yapılmasından kaçınılmasını, evlerde ve araçlarda polen filtreli klimaların kullanılmasını önerirken, polenlerin daha çok sabah 05.00-10.00 saatleri arasında yayıldığını, bu nedenle bu saatlerde dışarı çıkılmaması gerektiğini de belirtti. DHA Kaynak: Alıntıdır |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:09 AM. |