Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Kadınlarla ilgili haberler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/kadinlarla-ilgili-haberler/)
-   -   Fibromyalji (http://www.hayatimdegisti.com/forum/kadinlarla-ilgili-haberler/487683-fibromyalji.html)

Bluesky24 10-04-2010 02:39 AM

Fibromyalji
 




FibromyaljiFibromyalji (FM) ya da yarı doğru biçimde Fibrozit olarak da adlandırılan bu hastalık, ne hastalar ne de hekimler tarafından bir yere oturtulabilmektedir. Objektif (nesnel) bulguları az olup daha çok hastadan alınan öyküye dayanan bir tanısı vardır. Ana belirtileri, kaslarda genel bir ağrı, sertlik duygusu, yorgunluk ve belirli bölgelerdeki dokunmakla duyarlı noktalardır. FM, kendi başına görülebileceği gibi, diğer romatizmal hastalıklarla birlikte de görülebilir. Yüzde 75 oranında kadınlarda rastlanır ve çoğu 20 ve 60 yaş arasında kişilerdir. En sık olarak etkilediği kas grubu, boyunun her iki yanından omuzlara ve sırtın üst kısmına uzanan trapezius kasıdır. Bunun yanı sıra, bel kasları da sık tutulur. Özellikle, sabahları tutukluk ve sertlik duygusu belirgindir.

Fibromyalji, birçok başka hastalığın da yol açabileceği belirtilere sahiptir. Hormon bozuklukları bunlar arasındadır. Örneğin, tiroid bezinin az çalışıp tiroid hormonunu yeterince salgılaması, böbrek üstü bezlerin az çalışıp kortizon üretememesi, hastanın yukarıda sözü edilen yakınmalarına neden olur. Bunların dışında, son yıllarda beyindeki bazı maddelerin de yeterli oluşmaması araştırmalarda göze çarpmıştır.

Gece uykusunu yeterli alamamak da FMe yol açabilir.

Tedavi

Öncelikle, hastaya bu hastalığın yaşamını tehdit etmediğini ve biçim bozukluklarına neden olmayacağını anlatmak gerekir. Doktor, FMe benzer yakınmalara neden olabilecek bütün olasılıkları kafasında ve laboratuvar incelemeleri ile taramalıdır. Başka bir neden bulunamamış ise, ana tedavi olarak, ağrıyan kasları germe egzersizleri verilir. Uyku sorunu varsa, uykuyu düzenleyici ilaçlar da verilebilir. Ayrıca, aerobik egzersiz ve spor da hastanın dirilik duygusunu arttırır.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:48 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.