![]() |
Süt ve Sütlü Yiyecekler Süt ve Sütlü YiyeceklerSüt Çocuklara verilecek olan sütün hijyenik süt olmasına annelerin dikkat etmesi gerekir. Hijyenik süt, mikropsuz, temiz süt demektir. Pastörize edilmiş şişe sütleri, sterilize edilmiş uzun ömürlü karton sütleri temiz-hijyenik süttür. Eğer pastörize veya sterilize edilmiş süt temin edilemiyorsa, çiğ süt şu işlemlerden geçirilir. · Süt bir tülbentten süzülür. · Süzülen süt ateşe konur. Kabardıktan sonra karıştırılarak 5 dakika kaynatılan süt hızla soğutularak cam şişelere konur ve buzdolabında saklanır. Pastörize edilmiş ve kaynatılmış süt oda sıcaklığında bekletilmez. Süt, yeni doğana verilecekse sulandırılır. Yoğurt Kaynatılmış süt, içinde soğuk su bulunan küvette karıştırılarak ılıklaştırılır. Kaşıkla elin üzerine damlatılır. Eli yakmayacak derecedeki ılık süte, 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt eklenir ve karıştırılır. Isı kaybını önlemek için üzeri örtülür, 5-6 saat içinde süt yoğurda dönüşür. Buzdolabında bir gün bekletilir. Yoğurt, sindirimi kolay olduğundan bebekler için iyi bir besindir. Anne sütü verilemediği zamanlarda doğumdan itibaren süt gibi sulandırılarak verilebilir. Bebek ve çocuklara verilecek yoğurt evde yapılırsa ekşi olmaz. Çarşıdan alınan yoğurdun kaymak kısmı ayrıldıktan sonra çocuğa verilir. Muhallebi Bebek için hazırlanan muhallebinin kıvamı daha akıcı ve daha az şekerlidir. İçindekiler 1, 1/3 çay bardağı süt 1 silme çay kaşığı pirinç unu 1 silme çay kaşığı şeker Yapılışı Pirinç unu bir miktar sütle ezilir, kalan süt eklenir. Karıştırılarak hafif ateşte pişirilir. Şeker eklenerek karıştırılır ve ateşten indirilir. Dikkat! Süt, şekerle kaynatılırsa, süt proteininde kayıplar olur. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:57 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.