Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Kadınlarla ilgili haberler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/kadinlarla-ilgili-haberler/)
-   -   Dişhekimlerine AB Standardı (http://www.hayatimdegisti.com/forum/kadinlarla-ilgili-haberler/484152-dishekimlerine-ab-standardi.html)

Bluesky24 09-04-2010 06:44 PM

Dişhekimlerine AB Standardı
 




Dişhekimlerine AB StandardıTürk Dişhekimleri Birliği, bir yandan harıl harıl çok sayıda yabancı dişhekimlerinin katılacağı 8. Uluslararası Dişhekimliği Kongresine hazırlanırken, diğer yandan 21 Haziranda İstanbulda yapılacak bu kongrenin, Avrupa Birliği sürecini yaşayan ülkemiz dişhekimleri için bir dönüm noktası olacağı mesajını verdi. Avrupa Birliği sürecindeki ülkemizin uyması gereken kuralları bir yönetmelikle (Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik) belirleyen Türk Dişhekimleri Birliği, tüm dişhekimlerini bu kurallara uymaları konusunda uyardı. Muayenehanelerinde SDE (Sürekli Dişhekimliği Eğitimi Sertifikası) bulunmayan dişhekimlerini AB normlarına çağın gerisinde kaldığını vurgulayan İstanbul Dişhekimleri Odası ve Kongre Organizasyonu Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, dişhekimlerinin bilimsel kongreleri daha yoğun olarak izlemeleri gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Taner Yücel, Lütfi Kırdarda yapılacak uluslararası kongrenin, ABne uyum sağlama adımlarının pekiştirildiği bir kongre olacağına dikkat çekerek, "Yeni Milenyumun bu ilk kongresi dişhekimliğindeki gelişmeleri kamuoyunun ve meslekdaşlarımın gözleri önüne serecek, dişhekimlerini pratikte temel değişimler yapmaya zorlayacak. Bu şekilde dişhekimliği mesleğinin kalitesinin, meslek grubumuzun saygınlığının yükselmesi sağlanacak." Dedi.

Önce Korunma

Prof. Dr. Yücel, çağdaş dişhekiminin öncelikle ağız yoluyla bulaşan hastalıklar konusunda çok dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Dişhekimlerinin ve dolayısıyla hastaların sürekli enfeksiyon riski altında bulunduklarını belirten Prof. Dr. Yücel, bu enfeksiyonları dört ana başlık altında şöyle sıraladı;

1.Kan ve diğer vücut sıvılarında patojeni bulunan sistemik hastalıklar:

·Hepatit B

·Hepatit C

·Hepatit D

·HIV Enfeksiyonu

2.Ağız hastalıkları:

·Herpes enfeksiyonu

·Sifilis ve Gonokkokal farenjitis

·El – ayak – ağız hastalığı ve herpanjina

·Kandidiasis

3.Sistemik hastalıkların oral lezyonları:

·Sekonder sifilis

·Suçiçeği

4.Solunum yolu hastalıkları:

·Streptokkokal farenjitis

·Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon

·Tüberküloz

·Pnömoni

·Enfeksiyöz mononükleosis

·Kızamık, kızamıkçık, kabakulak

·Menenjit, difteri

Çağdaş Dişhekimi Olmanın Kuralları

Bu hastalıkların etkeni olan mikroorganizmaların hastadan dişhekimi ve personeline, dişhekimi ve personelinden hastaya, hastadan hastaya ve bu gruplar üzerinden toplumun diğer bireylerine yayıldığını hatırlatan Prof. Dr. Yücel, dişhekimlerinin uyması gereken kuralları ise şöyle sıraladı:

1)Her hastadan ayrıntılı anamnez (bilgi) alınmalı; bu sayede hastanın sistematik durumu ve geçirdiği enfeksiyon hastalıkları öğrenilmeli,

2)İlk muayene sırasında tüm oral dokular, yumuşak dokudaki lezyonlar dikkatle incelenmeli,

3)Düzenli randevu sistemi oluşturularak, hastalar arası yeterli süre ayrılmalı ve bu süre zarfında çalışma alanının temizliği, kullanılan aletlerin dezenfektasyon ve sterilizasyonu gerçekleştirilmeli.

4)Kliniklerdeki yüzeyler, hava su spreyleri, mikromotor, aerotor, sonik ve ultrasonik kazıyıcılar sürekli olarak mikropla bulaşırlar. Bu nedenle yerler, duvarlar, tüm ünit yüzeyleri dezenfektanlar ile temizlenmeli.

5)Ayakkabılar yalnızca klinik içinde giyilmeli, yıkanmaya ve dezenfekte edilmeye uygun maddelerden yapılmış olmalı. Kliniğe dışarıdan giren herkese galoş giyme zorunluluğu konulmalı.

6)Hekim ve yardımcı personel çok sık ve yıkanmaya uygun kumaşlardan yapılmış giysiler giymeli.

7)Hasta önlükleri ve örtüler tek kullanım sonrası atılmalı ya da steril hale getirilmeli.

8)Dişhekimi ağızda çalışırken kolayca yıkanabilen ve dezenfekte edilebilen plastik gözlükler kullanmalı.

9)Dişhekimi ağızda çalışırken maske kullanmalı,

10)Dişhekimi eldivenle çalışmalı, riskli hastalarda iki eldiven takılmalı. Eldivenin ele tam uyum saplamasına özen gösterilmeli.

11)Kesici ve delici aletler kullanım sonrası özel metal kutularda toplanarak, kırıldıktan sonra çöpe atılması sağlanmalı. Atıklar "Tıbbi Atıkların Kontrol Yönetmenliği"ne uygun bir biçimde atılmalı.

12)Bir yaralanma gerçekleştiğinde yara yeri kanatılmalı, su ve sabunla yıkanıp kapatılmalı, olay mutlaka kaydedilmeli.

13)Dişhekimi bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanmalı.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:03 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.