Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Kadınlarla ilgili haberler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/kadinlarla-ilgili-haberler/)
-   -   Baş Ağrısı Olan Kişilere Genel Öneriler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/kadinlarla-ilgili-haberler/484147-bas-agrisi-olan-kisilere-genel-oneriler.html)

Bluesky24 09-04-2010 06:43 PM

Baş Ağrısı Olan Kişilere Genel Öneriler
 




Baş Ağrısı Olan Kişilere Genel ÖnerilerHerkeste değişik nedenlerle gelip geçici baş ağrıları olabilir. Herhangi bir nedene bağlı olarak başlayan ağrı çok şiddetliyse, günlük aktiviteleri bozuyorsa, ağrı dışında başka şikayetlere yol açmışsa, beklemeden hekime gidilmesi uygun olur. Baş ağrıları çok şiddetli olmasa da, devamlıysa, sık sık geliyorsa veya giderek sıklığı ya da şiddeti artıyorsa hekime başvurulmalıdır. Hekimle görüşme, muayene ve yapılan incelemeler sonucu ağrıya yol açan bir yapısal bozukluk bulunmazsa muhtemelen gerilim baş ağrısı, migren gibi primer baş ağrılarından birinin teşhisi konulacaktır. Yıllar boyu devam eden ve tekrarlayan baş ağrılarının yüzde 90ı bu tür primer baş ağrılarıyla ilgilidir. Bu durumda hekimin önerilerine uymak ve verdiği ilaçları kullanmak baş ağrılarında yüzde 50 - 70 oranında bir azalmaya yol açacaktır.

Süreğen baş ağrısı olan hastaların ilaç tedavisi konusunda bilmeleri gereken bazı genel bilgiler

Tekrarlayan baş ağrısı, migren ve gerilim baş ağrısı gibi teşhis konulmuş olan hastalar ataklar sırasında daha önce kullandıkları ilaçlar içinde kendilerine iyi geleni tercih etmelidirler. Ağrı bu şekilde basit ilaçlarla ya da yatıp dinlenerek, uyuyarak geçiyorsa, daha komplike ilaçlar almaya ve başka bir şey yapmaya gerek yoktur. Ağrı ilaçlarıyla ilgili aşağıdaki bazı noktaları hastaların bilmesinde fayda vardır:

1)İlaçlar baş ağrısı ilk başladığı zaman alınırsa daha etkili olurlar. Ağrı bir kere başlayıp tepe noktasına eriştikten sonra alınan ağrı ilaçların pek etkisi olmaz, çünkü

a)baş ağrısına yol açan metabolik olaylar gelişmiştir, alınan ilaçların bu mekanizmayı geri çevirecek etkisi zayıf olur.

b)Ayrıca migrende otonomik fonksiyon bozukluğu nedeniyle, midede bir çeşit felç, tembellik olur; mide peristaltik hareketlerini yaparak muhtevasını barsaklara doğru göndermez, alınan ilaçlar mideden ileri gitmediği için, barsaklara ulaşıp emilmez, dolayısıyla etkisi olmaz. Ağrı ilaçlarından önce mideyi harekete geçiren gastrokinetik bazı ilaçların verilmesi ilaçların etkisini artırır.

2)İlaç, oda sıcaklığındaki suda eriterek ve bol suyla alınırsa daha etkili olur.

3)Kafein ağrı ilaçlarının etkisini artırır.

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Arif Çelebi

Vakıf Gureba Hastanesi


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:14 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.