Kekler KeklerKolay hazırlanabilen, lezzetli kekler yapabilmek için mutlaka inceleyin. LİMONLU KEK İçindekiler Yumurta 4 adet Limon 1 adet Tereyağı 20 gram Un 100 gram Toz şeker 100 gram Kek yaparken kullanacağımız yumurtalar oda sıcaklığında olmalı. Yapılışı Limonun kabuğunu rendeleyip suyunu sıkın. Yumurtaların sarılarını beyazlarından ayırın. Bir kapta yumurta sarılarını şekerle iyice çırpın. Un, limon suyu ve limon kabuğunu ekleyip, iyice karıştırın. Yumurtaların beyazlarını çırparak kar haline getirin. Çırpmadan dikkatlice karışıma ilave edin. Kek kalıbını yağlayın, karışımı dökün. 200 derecede ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişirin. ELMALI-MEYVELİ KEK İçindekiler Yumurta 3 adet Elma 3 adet Portakal kabuğu 3 adet Ceviz 1 bardak Toz şeker 1 bardak Un 1 bardak Tarçın 1 tatlı kaşığı Kabartma Tozu 1/2 paket Yapılışı İlk önce elmaların kabuğunu ayıklayıp küçük küçük doğrayalım, sonra portakal kabuklarını küçük küçük doğrayıp hazırlayalım. Yumurtalar şekerle çırpılır, kabartma tozuyla karıştırılmış un ilave edilip karıştırılır. İçine ceviz, tarçın, elma ve portakal kabuğu da ilave edilip yağlanmış kalıba dökülür. Orta sıcaklıkta bir fırında pişirilir. (Kek hamuru biraz koyu gibi gözüküyor ama pişince yumuşaçık olacaktır). MISIR UNLU KEK İçindekiler Şeker 1 su bardağı Süt 1 su bardağı Sıvı Yağ 1 çay bardağı Kabartma Tozu 1 paket Ceviz (Dövülmüş) 1 çay bardağı Kuru Üzüm 1 çay bardağı Tarçın 1 çay kaşığı Un 1,5 su bardağı Mısır Unu 2 su bardağı Yumurta 3 tane Yapılışı Şeker ve yumurtaları çırpın. Yağ ve süt ilave edin. Unu ve kabartma tozunu da koyup kek hamurunu ilave edin. Tarçın ve ceviz koyup yağlanmış kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında kapağını açmadan pişirin. ÇAYLI KEK İçindekiler Toz şeker 1.5 bardak Yumurta 3 adet Un 3 bardak Demli çay 1 bardak Tarçın 1 paket Çekilmiş Ceviz 100 gram Margarin 125 gram Meyveli kek yaparken, meyvelerin kekin dibine çökmemesi için meyveleri önce una yada nişastaya bulayıp bir süre bekletin ve ardından kek harcına katın. Yapılışı Yumurta ile şeker çırpılır, eritilmiş yağ, tarçın, ceviz, un hepsi ilâve edilip karıştırılır. Kalıba dökülür, orta hararetli fırında pişirilir. CEVİZLİ KEK İçindekiler Yoğurt 1 bardak Vita Yağı 1 bardak Pudra şekeri 1 bardak Yumurta 2 adet Karbonat Un İç Ceviz Tarçın Yapılışı Malzeme karışıp hamur haline gelecek, hamur ikiye bölünüp bir parçası elle düzgün açılacak, ortasına uzunlamasına cevizle tarçın karışımı dökülüp yanları kapatılacak, üzerine yumurta sürülüp fırına verilir. Soğuduktan sonra dilim dilim kesilip servis yapılır. HAVUÇLU KEK İçindekiler Yumurta 4 adet Şeker 2 su bardağı Yağ 1 su bardağı Un 1 su bardağı Rendelenmiş Havuç 3 su bardağı Dövülmüş Ceviz 1 su bardağı Yoğurt 3 yemek kaşığı Tarçın 1 tatlı kaşığı Karbonat 1 çay kaşığı Portakal ya da greyfurt gibi meyvelerin suyunu sıktıktan sonra kabuklarını küçük küçük doğrayıp buzdolabı poşetlerine doldurun ve buzlukta saklayın. Kek ve pasta yaparken lezzet artırıcı olarak kullanabilirsiniz. Yapılışı Yumurta şekerle eriyene kadar iyice çırpılır. (arzu edilirse mikser kullanılabilir) İçerisine yoğurt ile yağ ilâve edilir. Karıştırılır, karbonatla karıştırılmış un kaşık kaşık ilâve edilir ve devamlı karıştırılır. En son rendelenmiş havuç, ceviz içi ve tarçın hepsi birlikte ilâve edilir. Karıştırılıp yağlanmış orta boy bir kenarlı tepsiye döküp orta hararetli fırında pişiriniz. Pişip pişmediğini ortasına bir kürdan batırarak kontrol ediniz, üzeri de nar gibi kızaracaktır. Kürdan bulaşık çıkarsa pişmemiştir, temiz çıkana kadar pişecek. Tepsinin çapı da takriben 28 santim kadar olacak. CEVİZLİ RULO KEK İçindekiler Elenmiş Un 1 kilo Yoğurt 250 gram Toz şeker 250 gram Yumurta 4 adet Zeytinyağı 1.5 çay bardağı Karbonat 1 çay kaşığı Dövülmüş Ceviz 250 gram Toz şeker 1 su bardağı Portakal Kabuğu Rendesi 1 adet Yapılışı Bir kaba un elenir. Karbonat karıştırılıp ortası havuz yapılır. Havuza, yoğurt, şeker, yağ, yumurtaların beyazları ve yumurtanın sarısı ayrılıp 3 sarı da havuza ilâve edip, el ile şekeri eritene kadar mıncıklanır. Daha sonra una portakal rendesi veya mahlep ekleyerek hamur iyice yoğurulur. Diğer tarafta bir bardak şeker karıştırılan ceviz karıştırılır. Elde edilen hamur 4 eşit parçaya bölünür. Her bir parça hamur oklava ile bıçak sırtından biraz kalın açılır. şekerli cevizimizin ¼ünü hamurun üzerine sereriz ve dikkatlice rulo yapıp, yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizip, üzerine de susam serpilir. Orta hararetli fırında kızarana kadar pişirip, soğuyunca birer parmak kalınlığında dilimlere ayırarak servis yapılır. KEK PİŞİRME SIRLARI Kek yaparken fırını önceden ısıtın. Kek kalıbını fırının orta gözüne koyun. Kekin pişip pişmediğini anlamak için ortasına bir kürdan ya da ısıtılmış sivri bir bıçak batırıp çıkarın. Hamur bulaşmazsa pişmiş demektir. Keki kalıbından kolayca çıkarabilmek için, tepsiyi fırından çıkarır çıkarmaz ıslak bir bezin üstünde 5 dakika bekletin. Kalıba yapışan keki ise bir bıçak yardımı ile kurtarabilirsiniz. İYİ KEK YAPMANIN SIRRI İyi kek yapmanın sırrı; yumurta, yağ ve şekeri çok, unu az çırpmaktır. Özellikle yumurtanın önce düşük, sonra yüksek devirde uzun süre çırpılması gerekir. Un, kabartma tozu ve nişasta keke en son eklenen malzemelerdir. Bu malzemeleri tahta bir spatulayla kısa bir süre karıştırmak yeterlidir. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:26 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.