Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Kadınlarla ilgili haberler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/kadinlarla-ilgili-haberler/)
-   -   Odipus Kompleksi (http://www.hayatimdegisti.com/forum/kadinlarla-ilgili-haberler/483565-odipus-kompleksi.html)

Bluesky24 09-04-2010 04:30 PM

Odipus Kompleksi
 




Odipus KompleksiOrtalama 3-6 yaşlarındaki çocukların anne babalarına karşı iki yönlü tutumları olarak özetlenebilir. Birçok ünlü ve aynı oranda da sinemalarda, romanlarda zaman zaman çok yanlış yorumlarla saptırılan kompleks S. Freud bir Yunan efsanesindeki benzerliğe dayanarak Odipus Kompleksi adını vermişti. Bu efsanede Odipus, kralın oğludur, kahinlerin bu çocuun felaket getireceğini haber vermeleri üzerine ayakları bağlanarak ormana bırakılmış, köylüler tarafından tesadüfen bulunup büyütülmüş, şiş ayakları nedeniyle kendisine "şiş ayak" anlamında Odipus denmiştir. Yıllar sonra delikanlı olan Odipus, bilmeden gerçek babasını öldürmüş ve bilmeden gerçek annesine aşık olarak onunla evlenmiştir.

Freud, bilindiği gibi analitik çatışmalarında kişilerin bilinçdışı yaşamlarını incelemişti, bu çalışmalarında kadın hastalarının bilinçdışı yaşamlarında babaya karşı yasak (incest) aşk, anneye karşı büyük bir kıskançlıkve öfke hayalleri olduğunu ortaay koymuştu. Bu hayallerle, bilmeden babasını öldürüp annesiyle evlenen Odipus arasında benzerlikten dolayı da buna Odipus Kompleksi denmişti. Bu kısaca erkek çocuğun kıskandığı ve nefret ettiği babayı ortadan kaldırma ve baba yanında onun yerini alma isteği biçiminde açıklanabilir.

Freuda göre her çocuk bu kompleksi az veya çok şiddetle kendi bilinçdışında yaşar; eğer anne babanın çocuk ile ilişkileri ve koşulları uygun ve normalse, çocuk giderek aynı cins ebevynini benimsemeye başlayacyakve bu kompleksi yenecektir. Bu duyguyu çocukluklarında yenememiş kişiler ise ilerki yaşantılarında çocukluk döneminin özelliklerine saplanıp kalacak, yetişkinlere özgü normal cinsel yaşamı sürdüremeyecekler, içsel çatışma ve bilinçdışı suçluluk duygusunu ömür boyu hissedeceklerdir.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 04:37 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.