![]() |
Mevlana'dan Eski öğrencilerinden bir Emir,bir konuda akıl danışmak için Mevlana'nın huzuruna çıkmak istemişti.Emir'i hemen Mevlana'nın yanına almadılar,önce öğrencilerin oturduğu salona aldılar.Emir ile öğrenciler sohbete başladı. Bu sohbet epey sürdü. Sonra Mevlana geldi.O da sohbete katıldı.Emir sabırsızlanmaya başladı ve uzun süreden sonra nihayet yanlız kaldıklarında şöyle dedi: Beni neden bu kadar uzun süre beklettiğinizi düşündüm.O zaman hatırladım ki,ben de dertlerini anlatmak için bana gelen bir çok kişiyi uzun süre bekletiyorum,dertlerini çok sonra dinliyorum.Bana ders verdiniz Hayır dedi Mevlana:Karşımıza gelen insanın içi de dışı da çirkinse onu hemen dinleyip başımızdan savarız.Ama kalbi ve aklı güzel insanlardan yararlanmak isteriz.Ben de sizin diğer öğrencileele çok faydalı bir sohbet yatığınızı duydum.Onlar da sizde bundan daha fazla yararlanabilesiniz diye bekledim. ------------------------------------ Mevlana bir gün,sema ayinindeyken bir sarhoş da ortaya atıldı,yanında dönmeye başladı.Ama dönerken bir iki kez Mevlana'ya çarpınca öğrencilerinden bir kaçı atladı,sarhoşu zorla çıkarmaya çalıştı.Sarhoş direndi. Sonunda Mevlana araya girdi ve öğrencilerine şöyle dedi: O içmiş,ama kafası asıl sarhoş olan sizlersiniz.O bütün içtenliğiyle dönüyordu.Onu siz rahatsız ettiniz.Asıl yanlışı siz yaptınız.Çünkü kafanız gerçekten sarhoştur.Onun sarhoşluğu geçicidir.Asıl kötü sarhoşluk,insanın içinde yatandır ------------------------------------ Bir gün birilerinin yaptığı bir dedikodu Mevlana'nın kulağına geldi.Diyorlardı ki,Tamam,Mevlana büyük adam,gerçek bir sultan.Ona diyecek yok.Ama çevresindekiler,müridi diye yanında bulunanlar pek kötü Mevlana bu dedikoduyu yapanlara şöyle cevap gönderdi: Eğer onlar benden daha iyi olsalardı,içlerinde biri benden daha iyi olsaydı,zaten ben onun müridi olurdum Mevlana kibir i şöyle anlatır: Kibir nedir?Kendinden habersiz,kendini bilmeyen insanın durumudur.Tıpkı Güneş'ten haberi olmayan buzun ,kendini bir şey zannetmesi gibi _________________ Hayatta Ya Tozu Dumana Katarsın Ya Tozu Dumanı Yutarsın... |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:17 PM. |