Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Kadınlarla ilgili haberler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/kadinlarla-ilgili-haberler/)
-   -   BALIK ZAMANI (http://www.hayatimdegisti.com/forum/kadinlarla-ilgili-haberler/480941-balik-zamani.html)

Bluesky24 09-04-2010 10:10 AM

BALIK ZAMANI
 




Av mevsimi başlayınca balık fiyatları da düşer. Bu da balığı sofralarımızda daha sık görebileceğimiz anlamına gelir. Balık, kırmızı et, tavuk, yumurta gibi hayvansal protein kaynağıdır. Özellikle çocuklu ailelerin, düzenli proteinli yiyecek tüketmeleri gerekir. Protein, büyüme ve gelişme için şarttır. Hiç olmazsa sofralarımızda 1â€"2 öğün proteinli olmalı.

Yumurtalı Ispanak, Sebzeli Tavuk, Balık Izgara, Tas Kebabı, Kuru fasulye-Pilav gibi.

Kısacası sofralarımızda tek bir besin yerine çeşitlilik.

Balık, A vitamini, K vitamini ve B vitaminleriyle, iyot, fosfor ve çinko gibi mineraller bakımından da zengindir. Sardalye,

Hamsi gibi kılçıklarıyla yenilebilen küçük balıklar iyi birer kalsiyum kaynağı. Hayvansal kaynaklı olduğu için kolesterol içerse de balık da aynı zamanda kolesterol düşürücü özelliğe de sahiptir. Çünkü balık, doymamış yağ asitlerinden EPA ve DHA içeriyor. Özellikle EPA nın kalp hastalıklarından koruyucu olduğu kabul edilmiştir. Haftada birkaç kez balık yiyenler veya balık kapsülü alanlarda kalp-damar hastalıklarından ölümün az olduğu bilinmektedir.



Balık taze yenilmelidir. Çünkü çok çabuk bozulur. O nedenle balık, sudan çıkarıldıktan kısa süre sonra tüketilmeli ya da yenilene kadar buzda bekletilmeli. Taze balığın gözleri parlak ve lekesiz, solungaçların kırmızımsı pembe, pullar ve yüzgeçleri diri, kasları sert ve esnek durumdadır. Kötü kokusu yoktur. Kaslara basıldığı zaman parmağın bıraktığı iz hemen düzelir. Balığın cinsine göre pişirme yöntemi belirlenir. Yağlı balıklar ızgarada, fırında ya da suyla buğulama olarak pişirilirken, yağsızlar kızartılır. Tabii ki balığın yanında bol limonlu bir salata nasılda gider. İşte balık keyfi…



Balığın 100 Gramının Enerji ve Besin Öğeleri Değerleri:



Enerji(kkal)





Protein





Yağ





Kalsiyum





Fosfor Alabalık





168





18.3





10





-





238 Levrek





93





19.2





1.2





21





180 Palamut





168





24





7.3





33





215 Sardalye





160





19.2





8.6





33





215 Uskumru





159





21.9





7.3





8





274


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:28 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.