Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Kadınlarla ilgili haberler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/kadinlarla-ilgili-haberler/)
-   -   Kendinizi Suçlamayın, Bilinçli Anne Olun (http://www.hayatimdegisti.com/forum/kadinlarla-ilgili-haberler/478972-kendinizi-suclamayin-bilincli-anne-olun.html)

Bluesky24 08-04-2010 09:52 PM

Kendinizi Suçlamayın, Bilinçli Anne Olun
 




Anne olmak aslında büyük bir yük. Öncelikle ona kazandırılan "kutsiyet" kadınların panik olmasına neden oluyor. Hatta bu panikten daha da öte bir hal alıyor ve "suçluluk duygusu" haline geliyor. Bu suçluluk duygusu daha bebek doğmadan ortaya çıkıyor. Örneğin hamile bir kadın biraz çayı fazla içse "Eyvah, çayı fazla içtim, acaba bebeğe bir şey olur mu diye kendini suçlar hemen. Doğum şekli de bir çok kadını suçluluk duygusuna iter. Sezeryanla doğum yapan bir anne, normal doğumdan korktuğu için kendini suçlar yine. O kadar çok nedenle suçluluk duygusuna girer ki anne, saymakla bitmez. Örneğin sütkesilmiştir, az emmiştir bebek. Bu doğal bir olgu olduğu halde, bebeğin hastalandığı dönemleri buna yorar. "Az emzirdim ondan oldu" diye düşünür. İşte bu suçluluk duygusunu yaşamamak için uzmanlardan, kitaplardan ve web sitelerinden faydalanıp iyi bir eğitim almak gerekiyor. Biz de, e-maillerle bize gelen talepler doğrultusunda, yeni doğum yapan anneleri bilinçlendirmek için, anne-bebek ilişkileriyle ilgili konulara da ağırlık vermeye karar verdik. Bu yazıda, bir aylıkla sekiz aylık arasında, bebekteki bir takım değişiklikleri anlatacağız İlk dört ayda değişimler hızlanır



Bunu genellikle anneler farkeder. İlk dört ay bebekte yoğun bir farklılık yaşanır. Bu süre bebeğinizin en hızlı değiştiği ve geliştiği dönemlerden biri. İlk günlerde devamlı uyuyan ve meme emen bebek yavaş yavaş etrafına ilgi göstermeye başlar. Daha çok bakışlarıyla bulunduğu mekanı inceler ve e sonra da ellerini kullanır. Gördüğher nesneye elini uzatır. Bu bazen meme emdiği biberonu tutan annenin elleri, bazen de saçları olabilir.







Bebeğin ölçülerini her ay inceleyin. [/b]



Bazı anneler panik olur. "Çocuğum zayıflıyor" korkusuyla minicik bebeği doktorlara koşturur. Oysa uzmanlar, doğumun hemen ardından, bebeğin az da olsa kilo kaybedeceğini söylüyor.. Bunun son derece normal bir durum olduğunun da altını çiziyorlar. 1 ayını dolduran bebek ortalama 800-1000 gram ağırlığında olur. Bir ay içinde de 2,5-3 cm. dolaylarında boyunda artış olur. Bebeğinizin, boy, tartı ve baş çevresi gelişimini mutlaka bir uzmana kayıt ettirin. Ve her ay bunun ölçümünyaptırarak, sağlıklı gelişip gelişmediği konusunda fikir edinin. Bu konuda genel bir kilo standardı vardır. Bununla ilgili olarak aşağıdaki çizelgeden yararlanın.



"Agu"larla "ınga"larla geçen ilk aylar



Yine panik anneler için söz konusu. Bebeğin elini veya kolunu hareket etmesiyle ya da dönmesiyle "ay bir yeri kırılacak" diye endişelenen hayli anne var. İşte uzmanların bu konu ile ilgili hazırladığı çizelge. Onları yazının sonunda veriyoruz. Çizelgedeki rakamları iyice bellemenizde fayda var

Bir ve iki aylık dönemlerde bebekler düz bir yüzeye yatırıldığında kafasını kısa süreyle kaldırabilir



Bu aylardaki bebekler bakışlarını annesinin yüzüne dikip inceler.



Çıngırak veya herhangi bir oyuncağın sesine dönüp bakar.



Yüzünün 15 cm. üzerinde oynatılan ya da hareket ettirilen bir şeyi takip edebilir



Ağlama dışında "agu" gibi belirsiz sesleri çıkarmaya çalışır.



Annesi güldüğünde, o da gülmeye çalışır.



İlk dört ayındaki gülücükler



Miniğin ilk dört ayı da sürprizlerle doludur. El-kol hareketlerinde değişimler gözlenir. Gülmesi çoğalabilir. Sevindiği anları çığlıklarıyla anlatmaya çalışabilir. Yine burada şunun altını çizmek lazım. Panik annelerin bebek çığlıklarına karşı korku ürettiği görülür bazen,. Oysa bebeğin sevinç çığlıklarını onun gelişimi içinde olumlu bir yere koymak gerekebilir. İşte bu zaman dilimi içinde bebekte "şaşırmamanız" gereken" değişiklikler. Karın üstyatırdığınızda kafasını oynatabilir. Karnının üzerindeyken kafasını tavana doğru kaldırabilir. 45-90 derece yukarı kalkabilir kafası. Bazı bebekler kollarından destek alarak göğsünde yukarı kaldırabilir.



Bebek yine bu yaşlarda bir tarafa doğru yuvarlanabilir



Yüzünün daha yukarılarında olan nesnelere de dikkat etmeye başlar. 15 cm. üzerinde hareket ettirilen nesneyi dikkatle izleyebilir.



Bu yaşlarda gülmesi sıktır. Kendiliğinden güler, yüksek sesle gülebilir.



İki elini kavuşturur ve bunu daha sık yapmak isteyebilir.



Bir şeyden dolayı mutlu olduğunda sevinç çığlıkları atabilir.



Oturtulduğu zaman kafasını dik tutabilir.



Etrafındaki küçük nesnelerle ilgilenebilir, onlara aşırı ilgi gösterebilir.



Eline verilen oyuncakları tutabilir.



5-8 aylıkken tat duygusu gelişir[/b]



Bebeğinizin artık katı gıdaları da deneme yaşıdır. Yavaş yavaş tad duyusu gelişmeye başlar bu aylarda. farkedeceksiniz. Ondaki bir çok küçük değişikliklerin farkında olur ve hangi ayda hangi hareketi yapacağını noktasında bilinç sahibi olursanız, gereksiz telaşlanmaları da bırakırsınız..







Büyürken tartılara dikkat



Bebeğiniz 5 ya da 8 aylıkken ortalama kilosu ayda 500-750 gram dolaylarındadır . Kemikleri farkında olmadan büyüme gösterir. Bu aylarda boyunda 5 cm.lik bir artış olabilir. Aylık doktor kontrollerde boyunun ne kadar arttığını zaten göreceksiniz. Yalnız 8 aylıktan sonra büyüme hızı ya yavaşlar ya da biraz artar. (Bu aylarda hızlı büyüme de gözlenebilir)







Yasaklara, uzak tutulana ilgi,



5-6.Aylarda bebeğin etrafa ilgisi giderek artar. Üstelik almasın diye yüksek yerlere koyduğunuz ve "cızz" dediğiniz oyuncaklara (ya da eşyalara) karşı da ilgisi artar. İşte bu aylarda bebeğinizin yapabileceği bazı davranışlar.







Başını dik tutmayı becerebilir.



Oturduğu zaman başını gövdesiyle aynı seviyede tutabilir



Karnının üzerinde yatarken kollarından destek alarak göğüs bölgesine yukarı kldırabilir.



Oturma eylemlerini artık yardımsız olarak gerçekleştirebilir.



Artık boyunun erişemeyeceği yerlere göz dikebilir. Ulaşamayacağı bir dolabın üzerindeki oyuncağı alma girişimlerinde bulunabilir



Yedi ve sekizinci aylarda kişilik savaşı



Bu aylarda artık bebekler sizinle kişilik savaşına bile girebilir! Yapamayacağını düşündüğünüz bir çok eylemi de gerçekleştirebilir. Yardımsız olarak oturabilir Ayakta tutulduğunda bacaklarına doğru yüklenebilir. Eline verdiğiniz bir bisküviyi yemeye çalışabilir. Bu aylarda seslere karşı duyarlılığı artar. Bir ses duyduğunda o tarafa doğru doğru dönebilir Oyuncaklarını sahiplenir. Bazen sevdiği bir oyuncağı sıkıca tutar elinden kimseye kaptırmak istemeyebilir. Artık bir koltukta ya da divan üzerinde oturma pozisyonu alabilir. İki elini de kullanır hale gelir. Oyuncağını iki elinin anasında transfer yapabilir. Sözcük dağarcığı genişler. Artık çeşitli yeni (ve yine anlamsız)sözcükler üretebilir.

HER ANNENİN BİLMESİ GEREKEN BOY ÇİZELGESİ







İlk aylardaki gelişim



Türk erkek çocuklarının 1-3 aylar arasındaki kilo–boy artışı







En az- En fazla



1 aylık bebek 3000 g-51cm 5750 g 59.5cm



2 aylık bebek 3600 g 53 cm 6600 g 62.5cm



3 aylık bebek 4150 g 55 cm 7500 g 65cm



4 aylık bebek 4600 g-57cm 8250 g 67.5cm







Türk kız çocuklarının 1-3 aylar arasındaki kilo –boy artışı[/b]







En az- En fazla



1 aylık bebek 2950g 50cm 5400g 59cm



2 aylık bebek 3500g 52.5cm 6400g 62cm



3 aylık bebek 4000g 54cm 7200g 64.5cm



4 aylık bebek 4500 g 56 cm 8000 g 67.5cm







Bebeğin 4. aydan sonraki gelişimi







Türk erkek çocuklarının 4-7 aylar arasındaki kilo –boy artışı



En az- En fazla



5 aylık bebek 5100 g 58 cm 9000 g 70 cm



6 aylık bebek 5500 g 60 cm 9600 g 72.5cm



7 aylık bebek 6000 g 62 cm 10250 g 75 cm



8 aylık bebek 6300g 63cm 10900g 77cm







Türk kız çocuklarının 4-7 aylar arasındaki kilo –boy artışı







En az - En fazla



5 aylık bebek 5000 g 57.5cm 8700 g 70 cm



6 aylık bebek 5400 g 59 cm 9250 g 72 cm



7 aylık bebek 5800 g 60.5cm 9800 g 73 cm



8 aylık bebek 6150g 61.5cm 10350g 75cm







Kaynak:Kadınvizyon


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:12 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.