Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Kadınlarla ilgili haberler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/kadinlarla-ilgili-haberler/)
-   -   Göğüs Kanserinde Neyi Kontrol Edebilirsiniz? (http://www.hayatimdegisti.com/forum/kadinlarla-ilgili-haberler/478810-gogus-kanserinde-neyi-kontrol-edebilirsiniz.html)

Bluesky24 08-04-2010 09:32 PM

Göğüs Kanserinde Neyi Kontrol Edebilirsiniz?
 




İlk bölümde Göğüs Kanserinde, Kontrol Edemeyeceğiniz Riskleri okuyabilirsiniz.



Göğüs kanseri çağımızın ve kirlenen çevresel etki altındaki şehir hayatının kadınlar için getirdiği en büyük riskler arasında. Peki, bu riski ne yaparak azaltabiliriz? İşte şimdi bunu inceleyeceğiz;



Kontrol edebileceğiniz faktörler







Hamilelik: Çocuk sahibi olmama veya ilk hamileliğini 30 yaşından sonra yaşama riskinizi arttıran faktörlerdir. Eğer bir bayan bir ya da daha fazla hamilelik geçirmiş ve ilk çocuğunu 30 yaşından önce doğurmuş ise, göğüs kanseri riski daha azdır. Ek olarak, çocuğunuz emzirme şansınız varsa riskiniz daha da azalacaktır.



Emzirme: Eğer doğurmuş ancak çocuğunuzu emzirmemişseniz, riskiniz artacaktır. Bazı çalışmalarda hamilelik ve emzirme kombinasyonunun, menstrual periyotlarda azalmaya sebep olduğu gösterilmiştir ki bu da göğüs kanseri riskinin azaltılmasında küçük de olsa bir katkı sağlar. Bir çalışmada birkaç kez doğum yapmış olmanın ve 1,5 yıl ila 2 yıl emzirme süresine sahip olmanın göğüs kanseri riskini yarı yarıya azalttığı ortaya konmuştur.



Doğum kontrol hapları: Doğum kontrol haplarının göğüs kanseri riski üzerine etkisi henüz açık bir biçimde gösterilememiştir.







zSB(3,3);if(!z336){var zIsb=gEI("adsb");if(zIsb){zIsb.style.display="inli ne";zIsb.style.height="0px";zIsb.style.width="0px" ;}var zIss=gEI("adss");if(zIss){zIss.style.display="inli ne";zIss.style.height="0px";zIss.style.width="0px" ;}}











Bazı çalışmalar şu anda doğum kontrol hapı kullanan bayanların az da olsa daha yüksek bir göğüs kanseri riski altında olduklarını göstermiştir. Eğer 10 yıl ya da daha önce doğum kontrol hapları almayı kestiyseniz, riskinizde bir artış gözlenmeyebilir. Eğer bu hapları kullanmayı düşünüyorsanız doktorunuzla birlikte riskleri tekrar gözden geçirin.







Alkol kullanımı: Eğer günde bir kadeh içiyorsanız, göğüs kanseri riskinizde çok ufak bir artış söz konusudur. Eğer günde 2 ila 5 kadeh arası alkol almakta iseniz, alkol kullanmayan bayanlara göre çok daha yüksek bir risk altındasınızdır. Alkol kullanımı, göğüs kanserine yakalanma riskinde ufak bir artışla ilişkilendirilmektedir.



Hormon yedekleme terapisi (HRT): Eğer menopoz sonrasında uzun süreli (birkaç yıl veya daha fazla) kombine HRT (progestron ile kombine östrojen) terapisi gördüyseniz, göğüs kanseri riskinizde olduğu kadar kalp hastalıkları, pıhtılaşma ve felç riskinizde de artış söz konusudur. Belki de HRT'nin mamogramın etkinliğini düşürmesi sebebiyle, uzun süreli HRT kullanıcılarında saptanan göğüs kanserleri genellikle ileri düzeyde idi. Eğer HRT kullanımını durdurabilirseniz 5 yıl sonra göğüs kanseri riskiniz tekrar normal düzeye düşmektedir. Daha önceden pozitif östrojen-reseptör göğüs kanseri teşhisi almadıysanız, yalnız başına kullanıldığında östrojen (ERT) göğüs kanseri riskini aynı derecede arttırmamaktadır. Eğer HRT kullanmayı düşünüyorsanız bu terapinin avantajları ve dezavantajları konusunda doktorunuzla konuşmanız gerekmektedir.



Diyetiniz: Eğer aşırı kilolu iseniz, göğüs kanserine yakalanma riskiniz çok daha yüksektir, özellikle de menopoz devresinde iseniz ve kilo alımınız yetişkinlik döneminizde gerçekleştiyse. Ayrıca, eğer ekstra yağlanma bel bölgenizde ise risk daha da fazladır. Lütfen aşırı kilo ile göğüs kanseri riski arasındaki bağlantının oldukça karmaşık olduğunu ve diyetinizdeki yağ ile göğüs kanseri riskiniz arasındaki ilişkinin çelişkili sonuçlar verdiğini unutmayın.



Egzersiz Düzeniniz: düzenli olarak egzersiz yapmıyorsanız, göğüs kanseri riskiniz oldukça yüksektir. Tek soru ne kadar egzersizin bu riski düşüreceğidir. Yapılan bir çalışmada, haftalık olarak 1 saat 15 dakika ila 2 saat 30 dakika arasında tempolu yürüyüşün bu riski %18 azalttığı ortaya konmuştur. Eğer haftada 10 saat tempolu yürüyüş yaparsanız bu riski biraz daha azaltabilirsiniz.







Kaynak:Kadınvizyon


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:03 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.