Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   İlginç ve Bilinmeyen Hastalıklar (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ilginc-ve-bilinmeyen-hastaliklar/)
-   -   Ailevi akdeniz atesi (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ilginc-ve-bilinmeyen-hastaliklar/617526-ailevi-akdeniz-atesi.html)

schizophren84 29-01-2011 06:33 AM

Ailevi akdeniz atesi
 
merhaba, ben bu hastliga sahibim ve tanidigim bir cok insan var ancak ne yazikki sikinti cekiyoruz bu hastaligin saptanmasinda cünkü doktorlar bunu cogu zaman karin agrisi, mide yada bagirsak rahatsizligi yada romatizma saniyor. bende böyle bir konu acmak istedim. en azindan bu bulgulara sahip kisiler varsa ve halen hastliginda bir cözüm bulamamissa bu hastligi arastirsinlar. cünkü hastalandikca zarar veren bir hastalik bu ve tedavisi olmadigi zaman yasami etkileyen bir hastalik.

AAA (Ailevi Akdeniz Atesi) hastalığının özelliği genellikle 12-72 saat sürebilen iltihabi ataklara eden olmasıdır. Ataklar nadiren birkaç saat kadar kısa veya bir hafta kadar uzun olabilir. Bu ataklar sırasında aşağıdaki belirtiler görülebilir:

Ateş

Ataklar sırasında ateş yükselmesi görülür. Ateşsiz veya çok hafif bir ateş ile seyreden ataklar olabileceği gibi, bazı ataklarda 39-40°C'yi bulabilen ve titremeyle yükselen ateş görülebilmektedir.

Karın ağrısı

En sık görülen atak türü olan karın ağrısı karın zarındaki iltihaplanmaya (peritonit) bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bir bölgeden başlayarak bütün karına yayılabilir ya da belirli bir bölgeye sınırlı kalabilir. Karın ağrısına kabızlık veya ishal eşlik edebilir.

Karın ağrısı atakları, karın zarında iltihaplanma yapabilen diğer hastalıklara çok benzeyen belirti ve bulgulara neden olur. Bunun sonucunda, bazı hastalar akut apandisit, divertikülit, kolesistit veya bağırsak tıkanması (ileus) gibi tanılarla bir ya da daha çok kez ameliyat edilmiş olabilir. Adet döneminin hemen öncesinde olduğunda adet ağrıları ile de karıştırılabilmektedir.

Göğüs ağrısı

Akciğer zarlarındaki iltihaplanma atakları, göğüs kafesinin yan bölgelerinde derin nefes almakla batıcı nitelikte ağrılara neden olur. Çok daha nadiren görülen kalp zarı iltihapları ise, göğüs kafesinin ön bölgesinde, öne eğilmekle şiddetlenen ağrılı ataklar yapabilir.

Eklem ağrısı ve şişliği

En çok ayak bileği ve dizlerde olmak üzere, eklemlerde birkaç gün-hafta sürebilen ve şiş, ağrı ve kızarıklığa neden olabilen ataklar olabilir. Aşırı yogunluk, uzun süren egzersiz ya da ayakta kalma eklem iltihabı ataklarını başlatabilir. Eklem iltihabı atakları bazen aylarca sürebilir. Daha nadiren diz ve kalça gibi eklemlerde kronik (müzmin) iltihaplar (artrit) ve omurga romatizması (spondilit) gelişebilir.

Deri döküntüsü

Bazı ataklarda deride kızarıklık şeklinde döküntüler görülebilir.

Kas ağrıları

Uzun süre ayakta kalma, yorgunluk ya da egzersiz sonrasında özellikle baldırlarda ve uyluklarda ağrı, nadiren de ağrılı şişlikler olabilir. Çok daha seyrek olarak yüksek ateşle beraber 3-4 hafta sürebilen yaygın kas ağrıları da görülebilmektedir.

Daha az görülen belirtiler

Erkek çocuklarda yumurtalıklarda ağrılı şişmeler şeklinde ataklar oluşabilmektedir. Çok daha nadiren, AAA hastalığının damarlarda itihaplanmalara (vaskülit) neden olabildiği bilinmektedir. Bu hastalıkta Henoch Schönlein purpurası ve poliarteritis nodosa diye bilinen damar iltihabı hastalıklarının görülme olasılığı artmıştır.

Ataklarda genellikle yukarıda sayılan bulgulardan birisi görülür. Ateş her atağa eşlik etmeyebilir. Ataklarda görülebilen bulgulardan birkaçının aynı anda görülme olasılığı düşüktür. Bir atakta karın ağrısı olurken, bir başka atakta göğüs ağrısı veya eklem şişi gelişebilir. Bir süre belirli bir tipte ataklar tekrarlarken, daha sonra atak şekli değişebilir

bende ve cogu insanda genellikle karin agrisi yasanmakta, ve bu karin agrilari yüzünden insanlar apandist teshisiyle apandistleri alinmaktadir ama apandistleri alindiktan sonrada yinede devam etmektedir. cünkü doktorlar apandist sanip olaya bu sekilde müdahale etmektedir. ve haftada bir, 2-3 haftada bir yada ayda bir bu ataklar yasaniyorsa insanlarin bu hastaligida ihtimaller arasinda tutmasini tavsiye ediyorum. illaki bu hastalik olacaktir demiyorum fakat yinede teshis konana kadar insanlar bu hastaligi cekiyorlar. erken teshis önemli ancak cokta korkulacak bir durum yok, her atakta ölüm riski yoktur ama iltihap dolayisiyla vücuda zarari vardir.

bluegirlx 29-01-2011 10:24 AM

Cevap: Ailevi akdeniz atesi
 
sana iyi bir haber veriyim mi....yaşın kaç bilmiyorum ama babamda da bu hastalık varr..ve 40 yaşından sonra atakları senede 1e düştü..evet zor bir hastalık..özellikle duygusal insanlar için daha zor çünkü stres hastalığı tetikliyor..ama zamanla atakların azalacak..sevgiler..

schizophren84 29-01-2011 01:34 PM

Cevap: Ailevi akdeniz atesi
 
Allaha sükür ben o kadar fazla atak gecirmiyorum, yasim 26, ilaclarimi ictigim zaman senede 3-4 defa oluyor ataklarim. almanyada yasiyorum iki bucun senedir burda hava biraz daha soguk ve soguk hava bana daha iyi geliyor. türkiyeye dönünce orda daha kolay atak geciriyorum. bu yüzden hep burdami kalsam diye düsünüyorum. Allaha sükür bende bu hastaligi cok zor gecirmiyorum. ama daha zor gecirenleri biliyorum. insallah dediginiz gibi olur. yalniz olmadigimi biliyordum :)) saolun, babaniza gecmis olsun Allah sifa versin


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:38 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.