Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   İlginç Bilgiler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ilginc-bilgiler/)
-   -   İnsanlar uykusunda neden konuşur? (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ilginc-bilgiler/621267-insanlar-uykusunda-neden-konusur.html)

Janer 07-07-2012 09:58 PM

İnsanlar uykusunda neden konuşur?
 
konuyu açacak yeri bulamadım .. :) ..


İnsanlar uykusunda neden konuşur?

Uykunun aşırı bölünmüş olması kişilerin uykuda konuşma olasılığını arttıran bir durumdur. Uykunun sık bölünmesine yol açan durumlar ise özellikle sıkıntılı durumlar, gün içerisindeki yorgunluklar, psikolojik streslerdir. Gün içerisinde yoğun psikolojik stres altında kalan, uykusuz kalan bireylerde gece uykusunda sık bölünmeler ortaya çıkar ve gündüzki stresin yansıması olarak bu tür konuşmalar gün içerisindeki stresle ilgili konuşmalar ortaya çıkabilir. Özellikle depresif hastalarda gün içerisinde kafa yoğunluğu, beyin içerisindeki bilgi akışı çok yoğun olduğu için ve sürekli bir düşünce halinde olduklarından gece içerisinde bu düşünce akışının bir yansıması olarak sık uyanmalar ve bununla beraber konuşmalar görülebilir. Bu demek değildir ki her depresif hasta uykusunda konuşucak, uykusunda bölünme görünmeyen kişilerde uykuda konuşmanında görülmesi çok mümkün olmamaktadır.

Uykuda konuşma kimlerde daha çok görülür?
Uykuda konuşma daha çok 4-6 yaş grubu çocuklarda görülmektedir. Bu yaş grubu çocuklar gün içerisinde yaşadığı olayları çok farklı yaşadıklarından ve bir takım tecrübeleri yeni edindiklerinden bazen çok stresli olarak uykuya geçebilmektedirler. Uykunun içerisinde derin uyku bölümü çocuklarda çok yoğundur ve bu derin uykudan ortaya çıkan kısmi uyanıklar çocukların günlük stresini uykuda konuşarak çıkarmalarına yol açabilir. Yaşlılardaki uykuda konuşmalar ise çocuklardaki uykuda konuşmalardan biraz daha farklıdır. Onların uykuda konuşmaları genellikle rüya döneminde ortaya çıkar ve rüya döneminde kas aktivitesi normalde 0 olması gerekirken 0′a düşmediği durumlarda bir davranış bozukluğu ortaya çıkar. Onlar rüyalarında gördükleri şeyleri konuşurlar. Günlük yaşantılarındaki olayları değil, rüyanın içeriğiyle ilişkili konuşurlar. Çocuklarda ortaya çıkan konuşmalarda ise günlük streslerin yansımasına ait bulgular görülür. Çocuk bir arkadaşıyla kavga ettiyse arkadaşının ismini sayıklar ya da onunla kavga ediyormuş gibi yapar. Dolayısıyla gündüz ne yaşadığını çocuğun uykusunda öğrenebiliriz.

Uykusunda konuşan birini uyandırmak gerekir mi?
Uykusunda konuşan bir kişiyi uyandırmak gerekmez. Eğer çocukluk yaş grubunda ortaya çıkan bir uykuda konuşma ise bu kimi zaman bağırma, yüksek sesle haykırma, ağlama tarzında kendini gösterebilir. Böyle durumlarda kişiyi uyandırmak ya da çocuğu uyandırmak yerine saçını okşayıp tekrar uykuya dalmasını sağlamak gerekir. Eğer size endişe kattıran bir durum söz konusu ise ve uyandırmak durumunda kalırsanız kişinin sıkıntısını ve o anda yaşadığı tablonun biraz daha artmasına yol açarsınız. O yüzden kesinlikle uyandırılmamalı ve tekrar uykuya dönene kadar vücutsal temaslarla bu işin geçmesini ve kişinin tekrar uykuya dalmasını beklemek gerekir.

Uykuda konuşma tedavi edilmesi gereken bir durum mudur?
Uykuda konuşma tedavi edilmesi gereken bir durum değildir. Çünkü kısa süre süreli ve kişinin uykusunu bozmayan bir durumdur. Her ne kadar uyanıklık reaksiyonları sırasında ortaya çıksada kısa süreli olması uykunun genel yapısını bozucu özelliğe sahip olmadığını gösterir. Uykuda konuşmayla birlikte gece terörü ya da uykuda gezmeler birlikte görülüyor ise bu durumlarda tedaviye ihtiyaç duyulur. Tek başına uykuda konuşma ortaya çıktığında bir tedavi süreci gerekmemektedir. Gece uykusunda bağırma, gece terörü olmasada bağırma, sayıklama tarzındaki olaylar ya da stresli durumların sık sık ortaya çıkması özellikle çocukluk yaş grubunda gün içerisindeki stresin azaltılmasıyla ve bunu azaltıcı ortamların sağlanması ile geceyi rahatlatmak mümkündür.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:14 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.