Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   İlginç Bilgiler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ilginc-bilgiler/)
-   -   Çok Sinirliyim, Rumuz : Ecem (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ilginc-bilgiler/21368-cok-sinirliyim-rumuz-ecem.html)

bluemoon24 29-12-2008 03:24 AM

Çok Sinirliyim, Rumuz : Ecem
 
Merhaba!

Ben 21 yaşındayım. Çok asabiyim hemen her şeye sinirlenebiliyorum. Sinirlenince de kırıcı olabiliyorum ama sonra çok üzülüyorum ve keşke yapmasaydım diyorum. Mesela eğer sabah bir şeye sinirlensem o sinirim akşama kadar sürüyo kendimi bir türlü toparlayamıyorum. Bütün gün moralim bozuk dolaşıyorum. Çok küçük bir şeyi bile kafama takıp üzülüp ağlayabiliyorum ve bana sanki dünyanın sonuymuş gibi geliyo. Çok sinirli olduğumun farkındayım ama bununla bir türlü baş edemiyorum. Psikolojik destek almalı mıyım? Sizin önerebileceğiniz bir şey var mı? Şimdiden ilginize teşekkür ederim...

Ecem



Sevgili Ecem,



21 yaş genellikle kişinin yoğun bir şekilde kendini sorguladığı dönemlerden birisidir. Kimlik kaygıları, kendini kanıtlama ihtiyacı ve çevreden önemsenme isteğinin en yoğun olduğu süreçtir.



Yazınızda çok sinirli olduğunuzu ve çok çabuk tepki verdiğinizi sonrada üzülüp pişman olduğunuzu ifade ettiniz. Davranışlarınızın farkında olmanız ve iyileştirmek için arayış içinde olmanız önemli bir adımdır ve sizin doğru yolda olduğunuzu gösterir.



Davranışlarınızın çeşitli nedenleri olabilir. Uzman bir psikoloğun mutlaka yardımı olur. Bunun dışında oturup bir süre örneğin bir hafta boyunca en çok nelere tepki gösterdiğinizi bir kağıda yazıp sonra bunları tekrar gözden geçirebilirsiniz. Tepkinizi hangi nedenle yaptığınızı ortaya çıkarabilmek adına şu soruların cevabını her tepkiden sonra araştırabilirsiniz:



- Neden bu böyle bir tepki verdim?

- Olaya mı kızıyorum, kişiye mi kızıyorum?

- Böyle bir olayın tekrarlanmaması adına mı tepki gösteriyorum?

- Yoksa kişiye veya kişilere ders mi veriyorum?

- Beklentilerim cevaplanmadığı için mi kızıyorum?

- Neden sabırlı değilim?

- Eleştirilere çok mu kapalıyım?

- İnsanlar benim istediğim gibi değillerse buna sinirlenerek çözebilirmiyim gibi



En önemli adımlardan biri tepki göstereceğiniz bir durumla karşılaştığınızda bir söz sarfetmeden önce derin derin 3 nefes alıp oradan uzaklaşmanızdır. Sakinleştiğinizde tekrar dönüp konuyu tartışmanız daha sağlıklı bir iletişim şekli olabilir. Sinirlendiğinizi hissettiğinizde hemen cevap vermek yerine olayın üzerinden zaman geçmesine izin verin. İnanın eskisi kadar sinirli olmayacak ve kırıcı olmayı da düşünmeyeceksiniz. Sinirlenmenin bir seçim olduğunu unutmayın, isterseniz sinirlenmemeyi tercih edebilirsiniz. Örnekleme yapalım isterseniz: Yolda trafikte araba kullanıyorsunuz, birisi sizi hızla solladı ve aynadan da hareket yaparak yoluna devam etti. Şimdi isterseniz bu duruma çok kızabilir, hızınızı arttırır, arabayı geçer, ders vermeye kalkabilir, kaza yapma olasılığınızı oldukça yükseltir ve karşı tarafın da acı çekmesi için uğraşırsınız veya hiç umursamadan kişinin gitmesine izin verip siz yolunuza normal şekilde devam edebilirsiniz. Seçim size ait...



Kendinize zaman tanıyın ve sinirlerinizi kontrol edebilme yeteneğiniz üzerinde çalışın. Bu konuda çeşitli kitaplar ve yayınlar var. Spor yapmak, kısa bir yürüyüşe çıkmak, yüzünüzü yıkamak, derin nefes almak, duygularınızı yazıya dökmek gibi değişik uğraşlar sinirlendiğinizde aşırı enerjinizi dışarı atmanız için bir yöntem olabilir.. Meditasyon yada yoga rahatlama yöntemlerini öğrenmek için ideal çalışmalardır. Fakat herşeyden önce yaşamdan zevk almaya çalışın. Mutlu insan daha az tepki verir.



Kendinize ve çevrenizdeki insanlara daha toleranslı olmanız umudu ile..



Perihan

Kaynak: HamileBilgi


WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:19 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.