![]() |
İçi vakumlanmış borunun çeper kalınlığı hesabı Selam, içi vakumlanacak (0 bar, yada sıfıra çok yakın) geniş çaplı vede çok uzun bir borumuz var. apımız 5 metre ile 30-40 metre arasında değişebilir. dış atmosfer basıncına dayanacak kadar et kalınlığı olmalı. Bu hesap nasıl yapılıyor ? sanırım ; http://www.engineerstoolbox.com/.../ sayfasında belirtilen formüllerle yapılıyor ama formülü kullanmasını ve formül sonucu çıkan değerleri anlamadım. Web sayfası üzerinden bu formülle hesapta yaptırabiliyorsunuz, hesapta yaptırdım ama çıkan değerlerden o boru bu dış basınca dayanırmı dayanmazmı anlamını nerden çıkaracağımı bilemedim. Birde böyle bir borunun hafif olması lazım, bu basınca dayanacak en hafif malzeme nedir ? çelik ancak dayanır gibi ama başka bir maddeden yapıp kalınlığı 2x fazla tutup toplam ağırlığı azaltmak gibi bir seçenek olabilirmi ? Ya da hesabı yapamasak bile, böyle bir 10 metre çapında borunun et kalınlığı 2-3 cm yetermi sizce? Tahmininiz nedir? Mesela ; www.ripleysaquarium.com sayfasında çok büyük akvaryumun altına camdan tünel yapmışlar. bu tünelin dayandığı dış basınç benim bahsettiğim borunun dayanacağı dış 1 atm'den daha fazla, bu tüneli 6-7 cm kalınlığında camdan yapmışlar görünüyor, çelikten yapsalar sanki 1cm bile yeterdi, sizce ? sağolun |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:43 AM. |