Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Hayat Soruları (http://www.hayatimdegisti.com/forum/hayat-sorulari/)
-   -   Etki ve tepki kuvvetleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/hayat-sorulari/25217-etki-ve-tepki-kuvvetleri.html)

bluemoon24 29-12-2008 06:00 AM

Etki ve tepki kuvvetleri
 
Bir şekilde fizik konularıyla ilgilenmeye başladığımızda mutlaka etki ve tepki kuvvetleri ile tanışır, öğrenir, okur veya öğretmeye çalışırız.





Bilenen ya da bilindiği sanılan, çoğu zaman tek cümle ile tekerleme misali anlatılan bir konudur bu... Denilir ki: Bir etki uygulanan cisimler uygulanan kuvvetlere eş ancak zıt yönlü bir kuvvet uygular. Bilindik örektir bu kevvetlerin uygulandığı yeri anlatırken kullanılan at arabası örneği...Araba hareket eder çünkü atın arabaya uyguladığı çekim kuvveti, arabanın ata uyguladığı tepki kuvveti birbirine eşit zıt yönlüdür ama uygulama yerinin bulunduğu cisimler farklı deriz.





Derken masa üzerinde duran kitabı açıklar veya bununla ilgili dengeyi açıklarken ise yine etki ve tepki kuvvetlerine döner ve toplam bileşke kuvvetin sıfır olduğundan bahsederiz. Yine etki ve tepki kuvvetlerini kullanmaya kalkarız(Özellikle ortaöğretim ders kitaplarında karşılaşırız.).





Çelişkinin farkına mı varmıyoruz, yoksa açıklmak mı zorumuza gidiyor? Nedir bu gıcık(!!!) kuvvetlerin uygulama noktaları? Eğer farklı cisimler üzerine uygulanıyorsa masa üzerindeki kitabı ya da bir cisimi dengede tutan kural ne? Aynı cisimle üzerine uygulanıyorsa da neden atarabası hareket edebiliyor?


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:30 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.