![]() |
Radyoaktif ışıma ve Kanser Cuma günü ODTÜ 'nden master yapmakta olan ve masterını moleküler biyoloji ve genetiğinin ,alt dalı olarak moleküler boyutta kanser araştırmalarında yoğunlaştıran Sayın Yusuf Baran okulumuza misafir oldu. Yusuf Baran'ın söylediği bir söz var: "Ben eskiden insanlar nasıl olur da kanser olu derdim.Fakat şimdi Nasıl oluyor da kanser olmuyor diye düşünüyorum." Örneğin diğer tüm etmenleri yoksayarsak dahi hücre bölünürken kendi kendine mutasyona uğrama olasılığı (çok düşük ama) bile varmış. Ayrıca (hangi gen grubu olduğunu tam hatırlamamakla beraber), sanırım res genleri demişti, bazı gen gruplarında yalnızca bir ufak mutasyon ile dahi tehlikeli bir kanser oluşabiliyormuş.Fakat bunun gibi mutasyona uğradığında vücuda aktif zarar vermiyecek genler de varmış. Ya da örneğin bir radyoaktif ışıma gerçekleşti ve dna 'ya rastgeldi.(tabii birkaç tane farklıyerlerden oluyor)Dna nın bir bölümü kopuyor ve ardından kalan parçalar biribirine tyapışıyormuşBu da bir mutasyon örneğiymiş. Yazım olarak,aktarımda veya terimsel anlamda yaptığım yanlışlıklardan dolayı özür diliyor ve düşüncelerinizi bekliyorum. |
| WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:59 PM. |