![]() |
Fiyat artışları ve kağıt paralar Enflasyon, en genel tanımı ile, fiyat artışıdır. Konuyu biraz daha araştırırsak karşımıza emisyon artışı , talep ve maliyet enflasyonu gibi kavramlar çıkar. Bu gibi kavramları öğrenmek,genel kültür açısından iyidir, ama sıradan vatandaşlar için hiç te önemli değildir. Ürünlerinin fiatına zam yapan firma yetkililerine bunun nedenini sorun. Üretimde kullandıkları malzemelere zam geldiği için bunu satış fiyatlarına yansıttıklarını söylerler. Ben de öğrencilik yıllarımda bu konuya eğilmiştim. Anlatılan teorik analizleri kağıt üzerinde anlıyor, ancak pratik yaşamdaki oluşumun bilincine varamıyordum. Fiyat artışı ile enflasyon kavramının dinamik ilişkisi nasıl oluyordu? Derken bir öykü okudum. Bir kişi,enflasyonun en azgınlaştığı günlerde akşam yemeğini kaliteli bir lokantada yemeye karar veriyor. Fiyatlar durmadan artmakta, kağıt paralar üzerindeki sıfır adedi çoğalmaktadır. Bu nedenle kucak dolusu kağıt parayı bir el arabasına doldurup lokantanın yolunu tutar. İçeri girince arabayı ıssız bir köşeye bırakıp masasına oturur. Yemek bitince hesabını ister. Bu arada el arabasını bıraktığı köşeye gider. Bir de ne görsün? Bütün paralar yere saçılmıştır. Ve de el arabası yoktur. Hırsızlar, kağıt paralara hiç önem vermemişler, sadece el arabasını çalmışlardı. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:50 PM. |