Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Hamilelik Sorular (http://www.hayatimdegisti.com/forum/hamilelik-sorular/)
-   -   Ultrasonda neler değerlendirilir? (http://www.hayatimdegisti.com/forum/hamilelik-sorular/105397-ultrasonda-neler-degerlendirilir.html)

bluemoon24 05-01-2009 03:41 AM

Ultrasonda neler değerlendirilir?
 








Ultrasonda neler değerlendirilir?

İlk 3 ay: Gebelik kesesinin vaginal ultrasonografi ile veya karın üstünden bakılan abdominal ultrasonografi ile tespiti kesin hamilelik teşhisi için önemlidir. Gebelik kesesi başlangıçta bir üzüm tanesi gibi görünümde olup içi amnios sıvısı ile doludur. Beklenen adet tarihini bir hafta geçtiğinde kese karın duvarından ultrasonografi ile görülür ve bu dönemde yaklaşık 5 mm dir.Bebeğin görülmediği dönemlerde USG cihazları gebelik haftasını kese çapı veya kese volümünü ölçerek otomatik olarak hesaplarlar.

Yolk sac; Erken gebeliğin sağlıklı olduğuna dair bir işaret olarak kabul edilir. Gebelik kesesinin içinde ikinci çok küçük düzgün bir kese olarak görülür.Gebeliğin 3 üncü ayından sonra kaybolur.Bu küçük yapının görevi tam bilinmemekle birlikte bebeğin sağlığı ve gebeliğin gidişatı ile yakın ilişkilidir.

Embrio; Vaginal bakılan ultrasonografi ile 5 inci haftadan itibaren kesenin içinde 2-3 mm iken görülmeye başlar.6 ıncı haftada uzunluğu 5mm; 7 inci haftada 10 mm€˜dir.Embriyo uzunluğunun bacaklar hariç tutularak ölçülmesi baş-popo mesafesi ( CRL ) adını alır. CRL 14 ünci gebelik haftasına kadar gebelik haftasını 3 gün hata payı ile belirler.Embriyonun vaginal ultrasonografi ile en geç 7 inci haftada, abdominal ultrasonografi ile en geç 8 inci haftada görülmüş olması gerekir.

Bebeğin kalp atışları vaginal ultrasonografi ile 6 ıncı haftadan ve abdominal ultrasonografi ile 7 inci haftadan itibaren tespit edilir.11 inci haftadan itibaren yüz hatları belirmeye başlar.12 inci haftadan itibaren kol ve bacakları belirgin olarak gözlenir.



3 üncü aydan sonraki dönem:



BPD; ( bi parietal diameter-biparyetal çap) Bebeğin şakakları hizasında alınan kesitin yatay milimetrik çapıdır. 12 haftadan sonra 26 ncı haftaya kadar gebelik haftasını en güvenilir belirleyen ölçüdür. 7 gün hata payı ile gebelik yaşını verir.

HC; (head circumference-baş çevresi) BPD kesitinde bebeğin baş çevresinin milimetrik ölçümüdür.BPD nin çok ufak yada çok yüksek ölçülmesi durumunda baş büyüklüğü hakkında değerli bilgiler verir.

AC;(abdominal circumference-karın çevresi) Hemen kalbin altından alınan bir kesitte bebeğin karın çevresinin milimetrik ölçümü olup hata payı nispeten yüksektir.Özellikle diğer parametreler ile uyumsuz olduğunda önemi vardır.

FL; (femur length-uyluk kemiği boyu) Femur kemiğinin ölçümüdür. 26 ıncı gebelik haftasından sonra gebelik haftasını belirlemede en güvenilir ölçümdür. Gebelik haftasını 10 gün hata ile belirler.

Plasenta; Plasenta bebeği besleyen yapıdır. Plasentanın yerleşim yeri ve yapısına bakılır. Doğum kanalını kapatıyorsa plasenta previa (eşin önde gelmesi) söz konusudur.

Prezentasyon; Bebeğin rahim içinde duruş şekli ve doğum kanalına giriş şeklidir.Genellikle 33-34 ünci haftadan sonra bebeğin doğum kanalına giriş şekli sabit kalır.

AMV; Amnios sıvısının miktarıdır. Değişik ölçüm yöntemleri vardır. Tek bir bölge veya 4 ayrı gölgedeki sıvının toplamı değerlendirilir.

Kordon; Plasentadan çıktığı yer, damar yapısı ve gebelik kesesi içindeki yeri gözlenir.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:35 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.