Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Hamilelik Sorular (http://www.hayatimdegisti.com/forum/hamilelik-sorular/)
-   -   Gebeliğin son dönemleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/hamilelik-sorular/104171-gebeligin-son-donemleri.html)

bluemoon24 05-01-2009 02:39 AM

Gebeliğin son dönemleri
 
Gebelik her anne adayı için heyecan ve keyif verici bir dönemdir. Bebeğin hareket ettiğinin hissedilmesi, gövdede meydana gelen değişiklikler, bebek için hayeller kurmak, alışveriş yapmak anne adayını mutlu kılar. Ancak madalyonun bir de öteki yüzü vardır.Gebeliğin son dönemleri yaklaştıkça heyecan ile birlikte bir takım rahatsızlıklar da artar. Bunların belli başlıları nelerdir ve başa çıkmak için neler yapılabilir?



Uykusuzluk

Uyuyamamak oldukça rahtsızlık verici bir durumdur. Yatak içinde saatlerce dönüp duran ancak rahat bir uykuya hasret kalan anne adayları azımsanamayacak sayıdadır. Bazı gebeler bu durumdan oldukça rahatsızlık duyar ve günlük hayatları olumsuz yönde etkilenir. Bazılarında ise uykusuzluk ya da düzenli olmayan uykular çok etkili olmaz ve üretkenliklerine devam edebilirler. Rahat ve verimli bir uyku uyuyabilmek için gündüz fazla ağır olmayan egzersizler yapmak, akşam saatlerinde ve uykudan önce kafein içeren sıvıları almamak, yatmadan önce streslerden uzaklaşark gevşemeye çalışmak ve en eski yöntemlerden biri olan ılık bir bardak süt içmek yararlı olabilir.



Sırt Ağrısı

Gebelik süresince hem bel kavsinin içe doğru dönmesi, hem vücudun ağırlık merkezinin değişmesi nedeni ile postür adı verilen duruş değişir. Salgılanan hormonların etkisi ile eklemlerdeki gevşemeler de eklenince el ve sırt ağrıları özellikle gebeliğin son dönemlerinde dayanılmaz olabilir. Bu gibi durumlarda masaj en etkili yöntemdir. Ilık kompresler ya da ılık duş, stretching ağrıları azaltabilir.



Kramplar

Gece yatmadan önce yapılan jimnastik kramplara iyi gelebilir. Ayrıca kalsiyum ve potasyum içeren vitaminler sorunun giderilmesinde yardımcı olabilir.



Nefes almada güçlük

Bebek ve dolayısı ile rahim büyüdükçe soluk alıp vermeyi sağlayan kas olan diyafram kasını sıkıştırır ve bu kasın hareketi için kısıtlı bir alan kalır. Bu nedenle soluk alıp vermede güçlük ve nefes darlığı yaşanabilir. Nefes darlığı ile başa çıkmanın en kolay yolu oturur ya da yarı oturur pozisyonda uyumaktır. 2 ya da 3 yastık kullanılması şikayetleri azaltabilir.



Mide yanması

Mide yanması, hazımsızlık ve gaz... Gebeliğin her döneminde kadını rahatsız eden problemlerdir. Çok fazla yememek, azar azar ancak sık öğünler almak, yemekten sonra hemen uzanmayıp yürüyüşe çıkmak engellemek için yapılabilecek aktivitelerdir. Bazı durumlarda ise ballı süt mide yanmasına iyi gelebilir. Bu şikayetlerin nedeni gebelikte salgılanan hormonlara bağlı olarak mide boşalmasının gecikmesi, barsak hareketlerinin yavaşlaması ve mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıdır. Yanma hissinin fazla olduğu durumlarda doktor önerisi ile belirli ilaçlar kullanılabilir.



Kasılmalar

Doğum demek kasılma yani kontraksiyon demektir. Düzenli olmayan ve hafif kasılmalar gebeliğin son dönemlerinde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu kasılmaları çok ciddiye almamak gerekir. Hastaneye gitmeyi gerektirmeyen kontraksiyonların nedeni rahimin gerilmesidir. Biraz istirahat ya da ılık bir banyo çoğu zaman iyi gelir. Ancak kasılmaların sıklığı ve şiddeti giderek artıyor ise ya da herzamanki hafif kontraksiyonlardan farklılık gösteriyor ise doktorunuzla temasa geçmeniz gerekebilir.



Sık idrara çıkma

Gebelerin hemen hepsi bu duruma önceden aşinadır. Çünkü gebeliğin erken dönemlerinde büyüen rahimin baskısı nedeni ile mesane kapasitesi azalır ve sık idrara çıkma ihtiyacı doğar. Gebeliğin son dönemlerinde ise bebeğin aşağıya doğru inmesi ile mesane üzerinde yeniden bir baskı oluşur. Tamamen normal bir durumdur ve doğumun yaklaştığının bir işaretidir.



Baskı hissi

Bebeğin aşağıya doğru indiğinin yani pelvise girdiğinin bir başka belirtisi de sürekli olan basınç hissidir. Yatağa uzanmak ile bir miktar azalan bu hissin en iyi tedavisi yüzmek ya da boy hizasında bir havuzda dinlenmektir. Ancak günümüz şartlarında ve her mevsimde olanaksız olan bu yaklaşım yaz anneleri için güzel bir alternatifdir.



Tekmeler

Gebeliğin ilk dönemlerinde anne adayına heyecan ve sevinç veren bebek hareketleri ve tekmeler son dönemlerde acı verici hale gelebilir. Bebeğin içinde yüzdüğü sıvı ve dolayısı ile bebeğe kalan boş alan azaldığından, hareketler direk olarak hissedilebilir. Zaman zaman kaburgalara kadar vuran ağrılı bebek hareketleri olabilir. Hatta bazı durumlarda anne adayının karnında ve göğüsünde morarmalar dahi bildirilmiştir. Bu ağrılar için yapacak birşey yoktur. Ancak elinizi karnınıza koyup bebeğinizle konuşarak canınızı acıtmamasını isteyebilirsiniz.



Denge problemleri

Gebelik büyüdükçe vücudun denge merkezi yer değiştireceğinden, dengeyi sağlamak güçleşebilir. Anne adayları sık sık düşebilirler. Bu açıdan çok dikkatli olmak gerekir. Merdivenlerden inerken trabzanlara tutunmak, yine benzer şekilde duş yaparken tutunacak bir yer bulmak ve hatta ideal olarak evde kimse yokken duşa girmemek ve duş esnasında banyo kapısını açık bırakmak anormal sayılmamalıdır. Düşmek istenmeyen bir olay olsa da zaman zaman kaçınılmazdır. Bebeğin içinde bulunduğu amniyon kesesi ve sıvısı onu bu tür zararlı etkenlerden korur ancak yine de düşme esnasında karın üstüne düşmemeye çalışılmalıdır.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:58 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.