Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Hamilelik Sorular (http://www.hayatimdegisti.com/forum/hamilelik-sorular/)
-   -   Dikkat! Göbek bağı düşüyor (http://www.hayatimdegisti.com/forum/hamilelik-sorular/104163-dikkat-gobek-bagi-dusuyor.html)

bluemoon24 05-01-2009 02:39 AM

Dikkat! Göbek bağı düşüyor
 
Bebek, anne karnında geçirdiği süre boyunca, amnios sıvısı içinde hayati fonksiyonlarını gerçekleştirir. Sıvının içinde olduğu sürede, oksijen alıp karbondioksit atılımı yani nefes alıp verme ve beslenme görevini, anne ile bebeği bağlayan göbek bağı kordonuyla sağlar. Başka bir deyişle göbek bağı, bebek ile plasenta dolaşımı arasındaki bağlılığı sağlamakla yükümlüdür.



Göbek bağının yapısı



Göbek bağı yapısal olarak, 2 atardamar ve 1 toplardamardan oluşur. Atardamar daha küçük olup yanlarda, toplardamar ise daha geniş ve ince duvarlı olup, göbek bağının ortasında yer alır. Damarların çevresi, Wharton Jeli denen yumuşak bir madde ile kaplıdır. Göbek bağının kalınlığı, genellikle jelin miktarına göre 0,8 ila 2 cm. arasında değişir. Uzunluğu ise 30 -100 cm. arasında, ortalama 55 cm’dir. Atardamarlar, göbek toplardamarının etrafını spiral şeklinde sarar. Oksijenlenmiş kan, plasentadan bebeğe geçer ve karın duvarından girip karaciğer arkasında sonlanır. Oksijenini bırakmış kirli kan ise, bebeğin ana atardamarından geçerek, üst ve orta hypogastrik arterler yoluyla idrar torbasının üst yanlarından ilerleyerek, kanı plasentaya geri taşır. Doğumdan sonra bu damarlar küçülüp kapanarak fonksiyonunu kaybeder ve mesaneyi tutan uracus bağının içinde hayat boyu yer alırlar.



Kordonun duruşu



Normalde göbek bağı, bebeğin karın ön duvarında, kol ve bacakların yanındadır; ancak birçok olguda, kordonun bebeğin boynu ve bacakları etrafında olduğu görülür. Böyle olaylara tıpta, kordon prezantasyonu denir. Bu durum, genellikle bebeğin duruş anormalliklerinden fark edilir.



Kordonla ilgili sorunlar, 3 şekilde meydana gelir;



• Kordon sarkması,



• Kordonda düğüm varlığı,



• Kordonun boyun, gövde ve omuz etrafında dolanması.



Tekiz gebeliklerdeki bir olasılık olan, boynun etrafına kordon dolanmasıyla bebeğin kaybedilmesi, anne adaylarının korkularının aksine, çok sık rastlanan bir durum değildir. Kordon kazaları, her iki bebeğin tek amnion kesesini paylaştığı durumlardır. Böyle gebeliklerde kordon kazası oranı yaklaşık % 30‘dur. Boyun etrafında kordon olmasının tek başına önemli bir klinik anlamı yoktur. Hatta bu durumun aile ile paylaşılması gereksiz endişelere yol açabilir; ancak boynun etrafında kordon varlığı ile birlikte bebeğin hareketlerinde azalma, fetal kalp seslerinde bozulma veya bebeğin durumunu belirleyen testlerde olumsuz değişiklikler söz konusu olur ise, bu vakaların klinik anlamı vardır ve acil müdahale gerekebilir.



Kordonda fiziksel anormallikler



Kordon normalden uzun (>100 cm.) veya kısa (


WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:19 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.