Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Hamilelik Sorular (http://www.hayatimdegisti.com/forum/hamilelik-sorular/)
-   -   Gebelikte Kızamıkçık (Rubella) (http://www.hayatimdegisti.com/forum/hamilelik-sorular/104041-gebelikte-kizamikcik-rubella.html)

bluemoon24 05-01-2009 02:31 AM

Gebelikte Kızamıkçık (Rubella)
 
Çocukluk çağında doğal yolla geçirilen ve bağışıklık bırakan bu hastalığın tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çocukluk çağında aşılaması yapılmaktadır ve bağışıklık bırakmaktadır.Fakat nadiren aşılama olmasına ve bağışıklık kazanılmasına rağmen reenfeksiyon (tekrar enfekte olabilme) görülebilmektedir.





Solunum yolu ile bulaşır.En çok bulaşıcı olduğu dönem döküntülerin ortaya çıkmasından önceki 7 gün ile sonraki ilk 3 gündür.Bulaşma çok kolay olmaz.Anne bağışık değilse bile enfeksiyonun bulaşması için uzun süreli ve yakın temas gerekir.



Temas etmeniz kızamıkçığın bebeğinize geçeceği anlamına gelmez. Geçmesi için sizin hastalanmanız gerekmektedir.Hastalık belirtileri temastan yaklaşık 2 hafta sonra oluşan döküntüler,ateş,kırgınlık ve şişen lenf bezleridir.



Bebeğe geçtiğinde yaşamla bağdaşmayacak çok ciddi anomalilere sebep olabilmektedir.



Kızamıkçık geçiren biri ile gebe temas ettiği zaman kan testi yapılır ve İgG ile İgM bakılır .İgG düzeyi bağışıklık düzeyinden yüksek ise ve İgM düzeyi negatif ise bir problem yok demektir.( İgG eskiden geçirilip bağışıklık elde edilip edilmediğini ,İgM ise enfeksiyonun şu anda olup olmadığını göstermektedir)



Gebeliğin ilk 3 ayındaki bir enfeksiyonda bebek %80 oranında,3-4 ay arasındaki enfeksiyonda %50 oranında ve son olarak 4’üncü ayından sonraki bir enfeksiyonda %3-5 oranında zarar görmektedir.



Eğer anneye kan testiyle (igG ve igM düzeyine bakılarak) gebeliğin ilk 3 ayında Kızamıkçık hastalığı teşhisi konur ise gebelik sonlandırılmalıdır.Bu teşhis 12-16 haftalıklar arası konulursa bebeğe geçiş azaldığından dolayı gebeliğin hemen sonlandırılması gerekmez.Öncelikle Kordosentez yapılarak bebeğin kordon kanında İgM olup olmadığına bakılır ve buna göre gebeliğin devamı hakkında karar verilir. 16 haftadan büyük gebelikte olan enfeksiyonlarda gebeliği sonlandırmaya ve amniosentez gibi ileri tetkikler yapmaya gerek yoktur. Bu haftadan sonra bebeğe geçişi anne hasta olsa dahi çok azdır. Sadece detaylı ultrasonografi ile takip edilir.



Gebelikte koruma amaçlı hamilelere kızamıkçık aşısı yapılması önerilmez. Önemli olan çocukluk çağında bağışıklık kazanmak, gebe kalmadan önce bağışıklık durumunu öğrenmek ve buna göre önlem almaktır. Gebe kalmadan önce bağışıklık için aşılama yaptırırsanız 4 ay süre hamile kalmamanız gerekecektir.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:17 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.