![]() |
Oyuncakların Çocuk Gelişimindeki Etkisi OYUNCAKLARIN ÇOCUK GELİŞİMİNE ETKİSİ Günümüzde çocuklarımızın oynadığı oyunların ve oyuncakların niteliklerine dikkat etmişsinizdir mutlaka[img]/images/smilies/nokta.gif[/img] Oyun; çocuğun doğal olarak güdülendiği ve belirli bir amacı olmayan, yetişkinler tarafından değil, çocuğun koyduğu kurallara bağlı olarak kendiliğin gelişen ve zevk unsuru taşıyan, davranışlardan oluşan bir etkinliktir[img]/images/smilies/nokta.gif[/img] Çocuk, kendini ve çevresini oyun yolu ile tanır[img]/images/smilies/nokta.gif[/img] Teknolojinin hızla ilerlemesiyle elektronik oyuncaklarda da artış görülmektedir[img]/images/smilies/nokta.gif[/img] Gazi Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Eğitim Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç[img]/images/smilies/nokta.gif[/img] Çocukların oynadığı oyuncak silahlar da aynı mesajı verdiğini ve bu tür oyuncakların çocukları şiddete yönlendirdiğini düşünüyorum[img]/images/smilies/nokta.gif[/img] Nöro Eğitim Ve Danışmanlık Merkezi’nden Ethem Kocabaş ( 2007) bir yazısında şunları söylemiştir: “Oyuncak silahlarda, silahın çocuklara verdiği mesaj önemlidir[img]/images/smilies/nokta.gif[/img]” Çocuklar; kendilerini ve çevresini daha iyi tanıyabileceği, iletişim becerilerini ve yaratıcılıklarını arttıracağı, bilişsel- duyuşsal- sosyal ve psikolojik yönden olumlu katkılar sağlayacağı oyuncaklarla oynamalı ve mümkün olduğunca çocuklara kendi oyuncaklarını kendileri yapmalarına olanak sağlanmalıdır[img]/images/smilies/nokta.gif[/img] Çocuklarımıza şiddet yerine iyiyi, doğruyu ve güzeli aşılamalıyız ki kendine güvenen, kendini bilen, erdemli kişiler olsunlar[img]/images/smilies/nokta.gif[/img] KAYNAKLAR 1- Çavuşoğlu, H[img]/images/smilies/nokta.gif[/img]; “Çocuk Sağlığı Hemşireliği”, Ankara, 2004 2- Conk Z[img]/images/smilies/nokta.gif[/img] (ed); “Çocuk Sağlığı Ve Hastalığı Hemşireliği El Kitabı”, Vehbi Koç Yayınları, No: 12, İstanbul, 1997 3- Poyraz, Hatice; “Oyun ve Oyuncak”, Anı Yayıncılık, Ankara, 1999 Onè Last GoodByè .. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:59 PM. |