Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Genel Kişisel Gelişim Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/genel-kisisel-gelisim-cd-leri/)
-   -   Stresle Başa Çıkma ELİNİZDE (http://www.hayatimdegisti.com/forum/genel-kisisel-gelisim-cd-leri/4859-stresle-basa-cikma-elinizde.html)

diksiyon 27-02-2008 08:24 AM

Stresle Başa Çıkma ELİNİZDE
 
Stresle Başa Çıkma


Bugünkü anlamıyla stresi ilk açıklayan Kanada’lı fizyoloji bilgini Dr.Hans Selye’dir. Dr. Selye’nin 1950 yılında yayınladığı “Stres” adlı eserinden sonra stres sözcüğü tıbbın ve yaşamın en güncel kavramlarından biri olmuştur.
Stresin önemini yakın zamanda anlaşılmasına karşın çağımıza uygun değildir. Psikologlar stresi değişik şekillerde tanımlamışlardır.
1. Sters,herhangi bir varlığa uygulandığında gerginlik ve düzen bozukluğu yaratan,çok yoğun olduğun da yapı ve görevlerde köklü değişme ve çöküntüye yol açar.
2. Stres,organizmanın bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan bir durumdur. Tehdit ve zorlam karşısında canlı kendini korumaya yönelir. Kişi bu tür durumlarda kendisinin baş edebileceğini düşünür.
3. Stres,bireyin fizik ve sosyal çevreden gelen olumsuz etkiler karşısında bedensel ve psikolojik sınırlarını0 ötesinde çaba harcamasıdır. Kişi soğuk bir günde ya şok sıkı bir şekilde giyinir ya da sıcak bir yere gitmek zorunda kalır.
Bu tanımlardan stresin bireyde az ya da çok bir gerginlik yaratmasıdır. Bireyin yeni duruma uyum sağlaması için çaba harcanmasıdır.
Strese gösterilen tepki sonunda meydana gelen bedensel değişiklikler bütün insanlarda hemen hemen aynıdır. Bu değişikliklerin amacı stresle mücadele için gerekli gücü bulmaktır. Psikolojik tepkiler ise bireyin kişiliğine ve ortama bağlı olarak büyük farklar gösterir. Bireyin stres karşısında gösterdiği anlık tepki savaşma-kaçma biçiminde olur.
Eğer birey beliren tehlikeyle başa çıkacağını düşünüyorsa çabaya yönelik bir tepki biçimi geliştirir. Bu tepkiler ya atılım ya da çekilme şeklindedir. Atılım,amaca ulaşma yolundaki engelleri ortadan kaldırmaya yönelik olur. Çekilme, yenilginin kabul edilmesi ve alanın terk edilmesidir.
Sürekli streslerde ise birey,uyum sağlamaktan çok,içinde olduğu bunaltıcı durumdan kurtulabilmek için savunmaya yönelik tepkiler geliştirir.





WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:14 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.